ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την Προεδρία της Βουλής, εν αναμονή αποφάσεων από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την Προεδρία της Βουλής, εν αναμονή αποφάσεων από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ή και την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όσον αφορά την Προεδρία της Βουλής με τις υποψηφιότητες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού να παραμένουν στο τραπέζι.

Οι υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, αλλά και ενδεχομένως το πώς θα πορευθούν το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ στη δεύτερη ή την τρίτη ψηφοφορία.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Και οι τρεις υποψηφιότητες υποστηρίζονται μέχρι στιγμής μόνο από τα κόμματα που τις έχουν προτείνει.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 15:00 με θέματα στην ατζέντα τόσο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και την Προεδρία της Βουλής. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 και δεν αποκλείονται αποφάσεις, με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού να παραμένει στο τραπέζι. Παράλληλα το ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις αύριο Τετάρτη με κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της Προεδρίας.

Εξάλλου το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνέρχεται σήμερα Τρίτη στις 16:00 τόσο για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής, χωρίς να καταλήγει απαραιτήτως απόψε σε τελική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ΔΗΚΟ προκρίνει την υποψηφιότητα του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, θεωρώντας ότι μπορεί να συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό ψήφων και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η συζήτηση όσον αφορά το πρόσωπο που θα στηριχθεί δεν έχει κλείσει ακόμα.

Η ΕΔΕΚ αναμένει τη διαμόρφωση του σκηνικού από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ πριν πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη το απόγευμα, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ θα λάβει τις τελικές τις αποφάσεις, αφού προηγουμένως διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό με τις υποψηφιότητες και στη βάση των χαρακτηριστικών που για το κόμμα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής, όπως αυτά καθορίστηκαν από την προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, μεταξύ των οποίων είναι, όπως είπε, η εμπειρία, η ικανότητα διαχείρισης των θεμάτων, ο πρότερος έντιμος πολιτικός βίος και η ικανότητα διαχείρισης της Βουλής ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός.

«Εμείς δεν θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την εκλογή ενός Προέδρου που ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του», ανέφερε.

Επίσης, ανέφερε ότι τους έχουν ζητηθεί συναντήσεις από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πιθανότερο μέχρι αύριο, Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα μεταφερθούν όλα τα δεδομένα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η τελική απόφαση του κόμματος να ληφθεί την Πέμπτη.

Ο κ. Σιζόπουλος ερωτηθείς σχετικά είπε, ότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμα υποψηφιότητα εκ μέρους της ΕΔΕΚ, εν αναμονή της διαμόρφωσης του σκηνικού από τα υπόλοιπα κόμματα. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής η μόνη υποψηφιότητα που έχει αποκλειστεί είναι αυτή του Προέδρου του ΕΛΑΜ.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, γίνονται επαφές με άλλα κόμματα και θα γίνουν επαφές με όσα κόμματα τους το ζητήσουν. Δεν αποκλείεται η τελική απόφαση του κόμματος να ληφθεί την τελευταία στιγμή.

Όλες οι επαφές γίνονται στη βάση του πλαισίου που ανακοίνωσε χθες το κόμμα. Σύμφωνα με αυτό, η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να αποτελεί ούτε αυτοσκοπό, ούτε μέρος του κομματικού ανταγωνισμού ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2023.

«Πολύ δε λιγότερο δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν συμβιβασμών, συμψηφισμών και μεθοδεύσεων. Προέχει η εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων που επιβάλει η αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα μας και των προκλήσεων που αφορούν το αύριο του λαού μας. Εξάλλου, το εκλογικό σώμα είτε δια της αποχής είτε δια της ψήφου του, έστειλε μήνυμα προς όλους μας. Τα μηνύματα του είναι καιρός να μετουσιωθούν σε πολιτικές πράξεις και επιλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

 

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top