ΚΥΠΡΟΣ

Δράσεις για αντιμετώπιση ριζικών αλλαγών στα ΜΜΕ στο συνέδριο Κύπρου-ΣτΕ, είπε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Συμβουλίου

Δράσεις για αντιμετώπιση ριζικών αλλαγών στα ΜΜΕ στο συνέδριο Κύπρου-ΣτΕ, είπε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, συνδιοργανώνουν στις 10-11 Ιουνίου 2021, στη Λευκωσία, το διαδικτυακό Συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Artificial Intelligence – Intelligent Politics: Challenges and Opportunities for Media and Democracy».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής θα προεδρεύσει των εργασιών ως Υπουργός της φιλοξενούσας χώρας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

Εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών, νομικοί και ακαδημαϊκοί, θα προβούν σε παρουσιάσεις στο πλαίσιο συζήτησης της κάθε θεματικής, η οποία θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση αντίστοιχων ψηφισμάτων. Στο τέλος του συνεδρίου θα υιοθετηθεί η «Διακήρυξη της Λευκωσίας».

Με την ευκαιρία του σημαντικού αυτού συνεδρίου το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Patrick Penninckx, επικεφαλής για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συνέδριο και οι στόχοι του
---------------------------

Ο κ. Penninckx είπε ότι στις 10 και 11 Ιουνίου 2021, οι Υπουργοί που είναι αρμόδιοι για ζητήματα ΜΜΕ θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ριζικών αλλαγών στο περιβάλλον των ΜΜΕ και της πληροφορίας που προκαλούνται από μαζική ψηφιοποίηση, με δραματικές επιπτώσεις στην άσκηση της ελευθερίας έκφρασης και ουσιαστικού αντίκτυπου σε άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Η υπουργική διάσκεψη θα οδηγήσει στην έγκριση μιας τελικής διακήρυξης και τεσσάρων ψηφισμάτων που θα αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των ΜΜΕ και της πληροφορίας και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ελευθερία της έκφρασης.

«Αυτά τα εργαλεία θα διασφαλίσουν την πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και των κρατών μελών του για μια σειρά δράσεων προτεραιότητας και θα συμβάλουν στην ατζέντα της Επιτροπής του ΣτΕ για τα ΜΜΕ και την Κοινωνία της Πληροφορίας για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Αυτή η διάσκεψη υψηλού επιπέδου θα συγκεντρώσει περισσότερους από 40 Υπουργούς και Υφυπουργούς, περισσότερους από 350 συμμετέχοντες, ενώ θα εκπροσωπηθούν 47 εθνικότητες.

Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, ο κ. Penninckx είπε θα υπάρξουν τέσσερις θεματικές.
Πρώτον, ο αντίκτυπος των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ελευθερία της έκφρασης, ο αντίκτυπος των αυτοματοποιημένων εργαλείων των διαδικτυακών πλατφόρμων, η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στα ΜΜΕ και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, όπως στη δημόσια και πολιτική επικοινωνία.

Δεύτερον, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφορία. Αυτή η θεματική συνεδρία θα ασχοληθεί επίσης με τον τρόπο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης και τα θεσμικά όργανα.

Η τρίτη θεματική συνεδρία θα επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του περιβάλλοντος για δημοσιογράφους και άλλους φορείς των μέσων ενημέρωσης, την απότομη ρητορική από κρατικούς αξιωματούχους για δημοσιογράφους, τη διαδικτυακή παρενόχληση και επιθέσεις βάσει φύλου, τον τερματισμό της ατιμωρησίας και τον επείγοντα χαρακτήρα της πολιτικής δέσμευσης και των εθνικών σχεδίων δράσης.

Η τέταρτη θεματική συνεδρία θα επικεντρωθεί στην ανθεκτικότητα των πλαισίων προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης σε περιόδους κρίσης, τις προκλήσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για το δημόσιο λόγο, τη χρήση εφαρμογών ψηφιακού εντοπισμού και τον δρόμο προς ένα μέλλον μετά την πανδημία για την ελευθερία της έκφρασης.

Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη
---------------------------

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης μειώνεται σε πολλά κράτη μέλη και έχει σημειωθεί αύξηση της βίας κατά των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, συχνά με ατιμωρησία.

Υπενθύμισε ότι όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση 2020 του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ «κατά την περίοδο 2018-2020, οι εξτρεμιστές και εκείνοι που αντιτίθενται στην ανοχή, την ανοικτή σκέψη και τις δημοκρατικές αξίες συνέχισαν να απειλούν τους δημοσιογράφους» και «έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, στοχοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους, και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους δέχθηκαν επιθέσεις και απειλές».

Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ασφάλειας της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων υπάρχουν 133 αναφορές σε 29 χώρες, 119 δημοσιογράφοι είναι σε κράτηση και υπάρχουν 24 περιπτώσεις ατιμωρησίας για υποθέσεις δολοφονίας.

Το 2020, είπε, αυτή η «επιδημία» παρενόχλησης και βίας επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19.

«Όπως και άλλοι τομείς, τα μέσα ενημέρωσης χτυπήθηκαν σκληρά και πολλοί δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους. Ο Covid-19 έφερε επίσης ένα κύμα λογοκρισίας: υπήρχαν αναφορές δημοσιογράφων που υπέφεραν αντίποινα επειδή αμφισβήτησαν κυβερνητικές πολιτικές και αναφορές ότι κάποιες αντιπολιτευτικές μη συμβατικές φωνές σιωπήθηκαν», τόνισε.

Επιπλέον, είπε ο κ. Penninckx, τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού έχουν μειωθεί από τα αρνητικά φαινόμενα που σχετίζονται με την άνοδο των ψηφιακών πλατφόρμων (διαδικτυακή ρητορική μίσους, παραπληροφόρηση). «Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφόρηση» υπογράμμισε.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ΜΜΕ
-------------------------

Ερωτηθείς εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, και αν ναι, τι μπορεί να γίνει, ο κ. Penninckx είπε αρχικά ότι η ΤΝ είναι μια από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες των δεκαετιών και ίσως αυτού του αιώνα, ενώ η ελευθερία της έκφρασης είναι μία εκ των βασικών προϋποθέσεων για την πρόοδο της κοινωνίας και αποτελεί και μέρος της δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι το νέο κύμα ψηφιακών τεχνολογιών και η άνοδος στη χρήση εργαλείων που καθοδηγούνται από την ΤΝ έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την άσκηση αυτού του δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και σε ατελείωτες πλατφόρμες για τη διάδοση απόψεων. Η εκτεταμένη συλλογή και εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών, η πιθανή ενίσχυση της προκατάληψης των χρηστών και ο κίνδυνος στοχευμένης χειραγώγησης, ωστόσο, αποτελούν μέρος της άλλης όψης του ίδιου νομίσματος.

Είπε ότι η ΤΝ και ο αντίκτυπός της στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα συνεχίσουν να είναι τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΤΝ προωθεί και προστατεύει τις αρχές αυτές.

Για τον λόγο αυτό, είπε, η ad hoc Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει λάβει εντολή από την Εξ Υπουργών Επιτροπή του ΣτΕ να εξετάσει, με βάση ευρείες διαβουλεύσεις με πολλούς ενδιαφερομένους, τα στοιχεία ενός νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη, σχεδιασμό και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, με βάση τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top