ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο των MED 7: «H επιθετική ρητορική της Τουρκίας υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή»

Ν. Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο των MED 7: «H επιθετική ρητορική της Τουρκίας υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή»

Στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας ως παράγοντα υπονόμευσης της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε (MED 7).

«Δυστυχώς, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, είμαστε μάρτυρες μιας επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας ενάντια σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και δημιουργία νέων, απαράδεκτων τετελεσμένων εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως εκτίμησε, οι συγκεκριμένες ενέργειες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, «στην υπονόμευση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και την επιβολή δια της βίας μιας μορφής λύσης του Κυπριακού που όχι μόνο ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ αλλά, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, είναι και σε πλήρη αντίθεση με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο αναμένεται να εξεταστούν τα παραπάνω ζητήματα ως μέρος της συζήτησης για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προκύψουν αποτελέσματα που «θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της ΕΕ, θα αναδεικνύουν στην πράξη και ουσιαστικά την επιθυμία της να διαδραματίσει με αποφασιστικότητα ένα πιο γεωπολιτικό ρόλο και θα στέλνουν το μήνυμα ότι η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ περί αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών Μελών δεν είναι κενή περιεχομένου, ότι δεν περιορίζεται σε δημόσιες διακηρύξεις και, το πιο σημαντικό – γιατί αυτό είναι το ζητούμενο -  ότι δύναται να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διευρύνοντας το δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας με ομονοούντα κράτη της περιοχής. «Πάντα χωρίς αποκλεισμούς και στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές για σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε.

Μιλώντας για τα υπόλοιπα ζητήματα που αποτέλεσαν μέρος της ατζέντας της σημερινής Συνόδου των MED 7, o Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι προκλήσεις της πανδημίας ανέδειξαν περαιτέρω την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της επανεκκίνησης των οικονομιών, με έμφαση και στον τουρισμό, δεδομένης της καθοριστικής σημασίας που ο τομέας αυτός έχει για τις χώρες της Μεσογείου.

«[Ι]σχυρό εργαλείο αποτελεί η στήριξη των Κρατών Μελών της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ώστε να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ακόμα πιο βιώσιμες, πιο ικανές να αντεπεξέλθουν σε προκλήσεις και στην ουσία να μετατρέψουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ευκαιρίες για δημιουργία πιο ανθεκτικών και ανταγωνιστικών οικονομιών, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και θα προωθούν, μεταξύ άλλων, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ενώ θα διασφαλίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης που αποτέλεσε κεντρικό θέμα της Συνόδου, σημειώνοντας ότι κοινή διαπίστωση αποτέλεσε «ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουν τα μεσογειακά Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης». 

«Η Κύπρος, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής, καλείται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των μεταναστευτικών ροών», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μέσα από «τη συστηματική εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση του ανθρωπίνου πόνου από κάποια Κράτη, και αφετέρου λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η υιοθέτηση μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ευαισθησίες, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες όλων των Κρατών Μελών, θα είναι επωφελής, ανάμεσα σε άλλα και για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου Schengen, που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ και σύμβολο της Ευρωπαϊκής ενοποίησης», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια

• Έκλεβε εξαρτήματα από υποσταθμούς της ΑΗΚ - Χειροπέδες σε 44χρονο

• Έτσι θα πείτε «αντίο» στα κιλά των γιορτών – Αυτά τα φαγητά θα βοηθήσουν – Ειδικός στο «Τ» δίνει συμβουλές

• Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

• Βραχνάς τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα στην Ορόκλινη – Πιο οξύ το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια

• Στο περίμενε για αποζημιώσεις οι ψαράδες του Ποταμού Λιοπετρίου



Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Το ChatGPT μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη δημοσιογραφική εργασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top