Η Διακήρυξη της Λευκωσίας, στην οποία κατέληξε το συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), θα είναι σταθμός και ορόσημο για την μετέπειτα πορεία στις χώρες μέλη του Συμβουλίου, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Σε δηλώσεις, ύστερα από την ολοκλήρωση του διήμερου Συνεδρίου, ο κ. Νουρής είπε ότι «τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν σταθμό και ορόσημο για την μετέπειτα πορεία στις χώρες μέλη του ΣτΕ» και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν «μια σειρά προβλημάτων από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι των τεχνολογικών εξελίξεων».
Ο κ. Νουρής είπε ότι «μέσα από την συμμετοχή των 47 Υπουργών και εκπροσώπων Υπουργείων χωρών μελών αλλά και των 370 συνέδρων που εκπροσωπούσαν διάφορες οργανώσεις του εξωτερικού αλλά και των πέραν των 600 που παρακολούθησαν το συνέδριο, καταλήξαμε σε τέσσερα ψηφίσματα και μια τελική διακήρυξη της Λευκωσίας».
«Η Διακήρυξη της Λευκωσίας θα είναι ορόσημο καθώς μετά από οκτώ χρόνια το ΣτΕ καταφέρνει να φθάσει σε αυτή την διακήρυξη η οποία διαλαμβάνει συγκεκριμένες παραινέσεις προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου για να εφαρμόσουν μια σειρά από πρακτικές τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες θα διασφαλίζουν μεταξύ άλλων τα συμφέροντα των πολιτών, την προστασία των ιδίων των δημοσιογράφων, την ασφάλεια της δημοσιογραφίας αλλά και των αντίκτυπων που η πανδημία είχε στα ΜΜΕ», τόνισε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «ο δημοσιογραφικός κόσμος και ιδιαίτερα οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν ότι με την εφαρμογή όλων όσων διαλαμβάνονται στην διακήρυξη της Λευκωσίας θα έχουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον και για την δημοσιογραφία αλλά και κυρίως για τους πολίτες».
Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη σε ένα εξαιρετικά καλό δρόμο όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα και «έχουμε ήδη εφαρμόσει προληπτικά τα πλείστα από όσα έχουμε σήμερα συζητήσει».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει δρόμος ακόμη για να βελτιωθεί το σύνολο των κρατών μελών και αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα».
Σε παρατήρηση ότι η ελευθερία του λόγου κατοχυρώνεται μέσα από την Διακήρυξη της Λευκωσίας, ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αναλάβουμε την διοργάνωση και να συνδιοργανώσουμε μαζί με το ΣτΕ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο», προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι και «το γεγονός ότι δαχτυλοδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στα κράτη μέλη όσον αφορά την ασφάλεια της δημοσιογραφίας και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης που επεκτείνεται και πολύ πέρα του δημοσιογραφικού κόσμου, στους πολίτες».
«Είναι κάτι που ήταν εξόφθαλμα έντονο μέσα από τις συζητήσεις» των συνέδρων και «είναι αυτά που περιγράφονται ακριβώς στην διακήρυξη της Λευκωσίας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο, νομοθετικά και πολιτικά, να διασφαλίσουν αυτά τα πολύ σημαντικά αξιώματα τα οποία θα πρέπει να διακρίνουν και την ελευθερία του λόγου αλλά και τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».
Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία έλαβε μέρος στο συνέδριο, ο κ. Νουρής είπε ότι «η Τουρκία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΣτΕ επέλεξε να μην συμμετάσχει».
Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Patrick Penninckx, επικεφαλής για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτος Δικαίου του ΣτΕ Χρήστο Γιακουμόπουλο και όλη την ομάδα του ΣτΕ αλλά και την ομάδα του ΓΤΠ και Υπουργείου Εσωτερικών για τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Εξάλλου, ο Patrick Penninckx, επικεφαλής για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν 45 Υπουργοί, παρόλο που ήταν διαδικτυακό.
Αναφερόμενος στην ελευθερία της έκφρασης, είπε ότι "όλοι έχουμε στο μυαλό μας πολύ πρόσφατα γεγονότα όταν μιλάμε για την ελευθερία της έκφρασης και γνωρίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και διώκονται".
Προκειμένου, συνέχισε, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σχετικά με την ψηφιακή κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε απαντήσεις, όχι μόνο σε διοικητικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν αντικείμενο της Υπουργικής αυτής Διάσκεψης.
Πρόσθεσε ότι είναι μια σημαντική δέσμευση από τα κράτη όταν δηλώνουν πως η ελευθερία της έκφρασης είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των κοινωνιών μας και πρέπει να την προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτές τις ψηφιακές εξελίξεις έχουμε ένα νέο μέρος για τους φορείς των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τις κοινωνίες μας.
Επίσης, είπε, ένα άλλο βασικό μήνυμα του συνεδρίου ήταν ότι παρά την πανδημία μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα περιοριστεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΣτΕ, οι Υπουργοί υιοθέτησαν μια Τελική Διακήρυξη και τέσσερα ψηφίσματα που καλύπτουν τομείς όπου το Συμβούλιο της Ευρώπης θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ψηφιακές τεχνολογίες, ασφάλεια των δημοσιογράφων, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και της πληροφορίας και ο αντίκτυπος του Covid -19 στην ελευθερία της έκφρασης.
Κάλεσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης να ετοιμάσει κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη εθνικών σχεδίων δράσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης που θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη εκστρατεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν να προσεγγίσουν όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία, τον συντονισμό και τη διανομή διαδικτυακού περιεχομένου για την ανάπτυξη μιας ρύθμισης, όπως μέσω νομικά δεσμευτικών προτύπων όπου ενδείκνυται, για να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης.
Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση των ΜΜΕ και της πληροφορίας, οι Υπουργοί αναγνώρισαν την κρίσιμη σημασία της πλουραλιστικής και αξιόπιστης πληροφόρησης μακριά από αδικαιολόγητο κρατικό ή ιδιωτικό έλεγχο για μια δημοκρατική κοινωνία. Δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας ένα πλουραλιστικό και ανεξάρτητο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.
Στο ψήφισμα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, οι Υπουργοί εξέφρασαν τη δέσμευση των κρατών μελών να άρουν όλα τα περιττά εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης σε περιόδους κρίσης και να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε επίσημες πληροφορίες και έγγραφα. Υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενοι νόμοι και πολιτικές δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για να αποσιωπηθούν κριτικές, αλλά για να προωθήσουν ένα ελεύθερο και πλουραλιστικό δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα δημοσίου συμφέροντος.
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών σε ομιλία του κηρύσσοντας τη λήξη του Συνεδρίου ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους λέγοντας ότι η επιτυχία του Συνεδρίου είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας των Υπουργών των κρατών μελών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Είπε ότι "δεν είναι μόνο σημαντικό να αναπτυχθούν πολιτικές, νομοθεσίες και κανονισμοί. Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται με επιτυχία και γίνονται μέρος του DNA των κοινωνιών μας. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουμε την πολιτική σε δράση, και μόνο τότε διαφυλάσσουμε τις αξίες και τις αρχές που προασπίζουμε".
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, ότι "θα ηγηθούμε δια του παραδείγματος εδώ στη χώρα μας, εφαρμόζοντας πρακτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την υλοποίηση των δράσεων των ψηφισμάτων. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου οράματος, μετατρέποντας την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διαδικασιών σε πολιτικές, έργα και δραστηριότητες που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενσωματώνοντας τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης".
Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία από τον Χρήστο Γιακουμόπουλο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις