ΠΟΛΙΤΙΚΗ

MED 7: Σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια

MED 7: Σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια

Τη σοβαρή τους ανησυχία για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, εκφράζουν σε κοινή διακήρυξή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που μετείχαν την Παρασκευή στην Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως ορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία σχετικά με παραβιάσεις στα Βαρώσια και υπενθυμίζουμε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως αυτό ορίζεται σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)», αναφέρει η κοινή διακήρυξη. «Υπογραμμίζουμε τη σημασία της εφαρμογής αυτών των ψηφισμάτων και καλούμε στην άμεση ανατροπή όλων των παραβιάσεων», επισημαίνει το ίδιο κείμενο.

Παράλληλα, οι επτά Υπουργοί επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους δέσμευση για μια «βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία είναι δεσμευτικά για όλους, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Όπως τονίζουν οι επτά Υπουργοί, οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «δεν θα πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και την επικράτεια της Κύπρου». «Ενόψει τέτοιων ενεργειών επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει εργαλεία και επιλογές που βρίσκονται στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και εκείνα των κρατών-μελών της, και για να διατηρήσει την σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη.

Αναφερόμενοι στην άτυπη Πενταμερή που διεξήχθη στη Γενεύη, οι Υπουργοί Εξωτερικών των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ σημειώνουν ότι αποδοκιμάζουν την πρόταση περί λύσης δύο κρατών που εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο «να δεσμευτεί η Τουρκία στην συμπεφωνημένη βάση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα το ψήφισμα 1251».

Παράλληλα, οι επτά Υπουργοί αναφέρονται στη στρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ η επίτευξη ενός ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρες στους MED 7 μοιράζονται αυτό το κοινό όραμα για την περιοχή.

«Επιθυμούμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με όλες τις γειτονικές χώρες. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επίσης και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη.

Όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα η Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. «Υπογραμμίζουμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μπορεί να διευθετηθεί μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση σε κλίμα καλής πίστης, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του UNCLOS. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για έναρξη διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των ακτών τους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top