Τη βασίλισσα συνόδευαν στη δεξίωση ο διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του Δούκισσα της Κορνουάλης, Κάρολος και Καμίλα, όπως και ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέμπριτζ, Γουίλιαμ και Κέιτ.
Μεταξύ άλλων η βασίλισσα συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε συναντηθεί ξανά πριν από 39 χρόνια, όταν ήταν γερουσιαστής.
Ο Πρίγκιπας Κάρολος απηύθυνε ομιλία προς τους ηγέτες, εκθέτοντας το όραμα της Πρωτοβουλίας Βιώσιμων Αγορών που έχει συστήσει. Όπως είπε, η παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να γίνει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τις εργασίες του Σαββάτου οι ηγέτες θα βάλουν την υπογραφή τους στη Διακήρυξη του Carbis Bay, δεσμευόμενοι να αφιερώσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για την αποτροπή μιας νέας πανδημίας.
Παράλληλα θα δημοσιευθεί ανεξάρτητη έκθεση του Συνεταιρισμού Ετοιμότητας κατά Πανδημιών με πρακτικές συστάσεις για την ταχεία αντίδραση, εντός 100 ημερών, από κυβερνήσεις και οργανισμούς σε περιπτώσεις μελλοντικής έξαρσης ασθενειών.
Οι συστάσεις αυτές και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία κέντρου παρασκευής εμβολίων για ζώα στο Σάρεϊ της ΝΑ Αγγλίας, θα περιλαμβάνονται στη διακήρυξη που η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ιστορική».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «υπερήφανος» για την υπογραφή της διακήρυξης.
Στη συζήτηση για την υγεία θα συμμετέχουν και οι προσκεκλημένοι ηγέτες της Ν. Κορέας, της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Ινδίας, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής άλλων διεθνών οργανισμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις