ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Πηλείδου: Το Υπουργείο Εμπορίου προχωρά με μητρώο καταγραφής κεντητριών και σχέδιο χορηγιών

Ν. Πηλείδου: Το Υπουργείο Εμπορίου προχωρά με μητρώο καταγραφής κεντητριών και σχέδιο χορηγιών

Το Υπουργείο Εμπορίου προχωρά με τη δημιουργία μητρώου για την καταγραφή όλων των κεντητριών και με σχέδιο χορηγιών, δήλωσε την Τρίτη η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου. Η κ. Πηλείδου και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποίησαν το πρωί επίσκεψη στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων.


Σε δηλώσεις της, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως πραγματοποίησαν σήμερα μια δεύτερη επίσκεψη «για να δούμε τις κεντήτριες οι οποίες εκπαιδεύονται τώρα από τις μεγαλύτερες κυρίες οι οποίες βέβαια είναι γνώστες της τέχνης του λευκαρίτικου όσο κανείς άλλος».

Είναι θέμα προτεραιότητας για το Υπουργείο Εμπορίου, ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου, να υλοποιήσουμε την στρατηγική που έχουμε καταρτίσει τόσο για την χειροτεχνία όσο και για την οικοτεχνία ευρύτερα.

Όσον αφορά την χειροτεχνία, η Υπουργός Εμπορίου είπε πως «προχωρούμε τώρα με μητρώο για την καταγραφή όλων των κεντητριών και με σχέδιο χορηγιών το οποίο θα αναπτυχθεί ευελπιστούμε πάρα πολύ σύντομα» ούτως ώστε να μπορεί αυτή η πολύ σημαντική τέχνη να επιδοτείται. Εϊπε ακόμη ότι το Κέντρο Χειροτεχνίας απορροφά όλα αυτά τα προϊόντα που κατασκευάζονται «τα οποία είναι πάρα πολύ όμορφα και πρέπει να διατηρούνται και να αγκαλιάζονται από όλους μας».

Επομένως προτρέπουμε και τον κόσμο, να αγκαλιάσει το Κέντρο Χειροτεχνίας, να επιλέγει τα προϊόντα, τα δώρα αυτά, ειδικά όταν τα δίνουμε σε ξένους, ανέφερε η κα. Πηλείδου. Σίγουρα η διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και η αγάπη μας προς την πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτή που θα διατηρήσει και την παραδοσιακή τέχνη ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου.

Σε δηλώσεις εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού η Τόνια Μουσκή, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε πως «η ενθάρρυνση και η στήριξη της οικοτεχνίας η διασύνδεση των ατόμων που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες με τα σχέδια χορηγιών για την βιομηχανία και η διαφύλαξη της παράδοσης είναι βασική προτεραιότητα κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού».

Εξέφρασε «αμέριστη στήριξη» στην παραδοσιακή χειροτεχνία και στο παραδοσιακό Λευκαρίτικο κέντημα μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εμπορίου. «Έτσι θα έχει μέλλον η οικοτεχνία με έμφαση στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στα όσα μπορούν οι γυναίκες να πετύχουν και στις ορεινές περιοχές ενώ θα καταπολεμηθεί και ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η αστυφιλία» είπε.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νατάσα Πηλείδου περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια των Λευκάρων και συνομίλησαν με κεντήτριες αλλά και με πολίτες. Επισκέφθηκαν ζαχαροπλαστείο το οποίο φτιάχνει μπισκότα με μοτίβα από λευκαρίτικο κέντημα αλλά και τεχνίτες αργυροχοίας.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top