Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα κατεχόμενα αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε ο Τατάρ μιλώντας για συμφωνία με αποδοχή ισότητας

Στα κατεχόμενα αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε ο Τατάρ μιλώντας για συμφωνία με αποδοχή ισότητας

Yπέρ μιας συμφωνίας στο Κυπριακό μέσω της διαπραγματευτικής οδού, δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις θα αυξηθούν, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα της τ/κ πλευράς. Ανακοίνωσε ότι αύριο βράδυ έρχεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πως κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου «θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια».

 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις σήμερα στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία σε συνομιλίες με την αντίληψη «αυτός Κυπριακή Δημοκρατία, εγώ κοινότητα». Η ε/κ πλευρά, υποστήριξε ο κ. Τατάρ, πιστεύει ότι οι Τ/κ είναι καταδικασμένοι σε συμφωνία γιατί τα «εμπάργκο» εναντίον των Τ/κ είναι επιτυχημένα και «σίγουρα (οι Τ/κ) θα έρθουν και θα γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Οι Τ/κ, συνέχισε, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους «κράτος» δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν μπάλωμα στην ΚΔ, ούτε και να αποκοπούν από τη διασύνδεσή τους, την σχέση τους με την Τουρκία.
 
Αυτό που ο ίδιος λέει, συνέχισε, είναι πως παρά να θέσει το μέλλον των Τ/κ σε κίνδυνο με το να γίνουν μπάλωμα στην ΚΔ, «ας μείνουμε έτσι». Αλλά μένοντας έτσι, είπε, θα πρέπει να ενδυναμωθεί το ψευδοκράτος και να αυξήσει τις επαφές του με την διεθνή κοινότητα. «Βεβαίως και για την αναγνώριση θα πιέσουμε κάποιους φίλους που είναι κοντά στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι αύριο το πρωί θα μας αναγνωρίσουν. Εάν το πω αυτό δεν θα είναι πρέπον. Αυτό που λέω είναι ότι πιστεύω πως αυτή η πολιτική είναι σωστή και αυτή θα ακολουθήσω».
 
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «δεν πιστεύω στην ομοσπονδία. Αλλά ποτέ δεν είπα στον κόσμο αύριο το πρωί θα βρω λύση.Στο παρελθόν κάποιοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί λύση μέσα σε 3 μήνες. Εγώ πότε δεν υποσχέθηκα κάτι τέτοιο. Εγώ λέω ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία θα πρέπει να είναι ισχυρή, δεν πρέπει να θέτουμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας σε κίνδυνο».
 
«Βεβαίως και θέλουμε μια συμφωνία μέσω της διαπραγματευτικής οδού στο πλαίσιο αυτών που λέμε. Γιατί πιστεύω ότι η επίτευξη μιας συμφωνία θα είναι προς όφελος του καθενός στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Τατάρ. «Για να συνεχιστεί η γαλήνη μετά από μια συμφωνία, η λύση πρέπει να είναι βασισμένη σε δύο κράτη και δύο λαούς».
 
Επανέλαβε ότι στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες του εξήγησε τη θέση του για μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της διζωνικότητας και είπε ότι ο «κόσμος πρέπει να δει την πραγματικότητα. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη».
 
Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι δύο πλευρές είναι ίσες, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αλλά η ΕΕ είναι άδικη και ενώ βλέπουν τον Ε/κ ηγέτη παντού ως Πρόεδρο, με τους Τ/κ αποφεύγουν να συναντηθούν. Υποστήριξε δε ότι η ένταξη μόνο των Ε/κ στην ΕΕ ήταν παράνομη και ενάντια στις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της ΚΔ.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν φοιτητές από 100 και πλέον χώρες, το ψευδοκράτος έχει εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 100 χώρες και έρχονται τουρίστες από 100 και πλέον χώρες. Μιλάμε για ένα «κράτος» που έχει κάθε είδους σχέσεις με τον κόσμο, είπε για το ψευδοκράτος.
 
«Τι είναι η αναγνώριση; Εάν υπάρχουν ή όχι πρεσβείες, εάν έχει ή όχι εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη. Αν έρχονται και πηγαίνουν πρέσβεις; Αλλά αν κάνω κάθε είδους εμπόριο, εάν έρχονται οι φοιτητές, εάν έρχονται οι τουρίστες, γνωρίζετε ήδη ότι είμαστε κράτος. Γιατί λοιπόν αυτή η αντίληψη; Επειδή οι Ε/κ ασκούν πίεση»
 
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε και την θέση του ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν για να βρεθεί λύση το συντομότερο. Πλέον οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει, πρόσθεσε.
 
Ειδικός Αντιπρόσωπος
 
Για την πιθανότητα διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ εξήγησε ότι απέρριψε τον διορισμό στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επειδή εκεί είχε συνδεθεί με ένα πακέτο 4 σημείων που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες και παρέπεμπαν στο πλαίσιο Γκουτέρες του Κράν Μοντάτα «στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε δεσμευμένοι».
 
Στις Βρυξέλλες, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ο ΓΓ του είπε κάτι διαφορετικό, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος θα διοριστεί για διακριβώσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. «Στην δική μας αντίληψη, η Τζέιν Χολ Λουτ που έχει διορισθεί προσωρινά, αυτή τη δουλειά κάνει. Γι αυτό το λόγο διερωτηθήκαμε μεταξύ μας ποια είναι η ανάγκη για έναν νέο διορισμό και ενημερώσαμε ότι , χωρίς καμία δέσμευση προς τον ΓΓ, θα αξιολογήσουμε λεπτομερώς την πρότασή του».
 
Αυτό, είπε, θα το κάνουν μεταξύ τους και με την Τουρκία.

Σε σχέση με τις πληροφορίες για συμπερίληψη φράσης περί «περιοχών που διοικούν μόνες τους τον εαυτό τους» στην έκθεση του ΓΓ προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό παραπέμπει σε «μοντέλο υποδιοίκησης». «Δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη, πρέπει να κοιτάμε τα πάντα. Δεν είναι εφικτό εμείς να αποδεχθούμε την εξουσία της ΚΔ. Αν και λένε ότι αυτοδιοικούνται στο βορρά (οι Τ/κ), δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι μας συνδέουν με την Κυπριακή Δημοκρατία ως την ανώτατη διοίκηση. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Αυτά μπορούν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο ενός μοντέλου συνεργασίας. Γι αυτό το λόγο το δικό μου κράτος πρέπει να γίνει αποδεκτό όσο και το δικό τους. Εντάξει, ας συνεχιστεί το δικό του κράτος, αλλά εκείνο είναι το ε/κ κράτος, δεν μου δίνει εμένα κάτι. Μαζί με αυτόν, κυβερνάω εγώ το δικό μου κράτος. Μπορούμε να συζητήσουμε την συνεργασία μας στο κέντρο (διοίκηση) και πώς θα την κάνουμε».
 
Ο κ. Τατάρ είπε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα πάει στην Νέα Υόρκη και εκεί θα γίνει η αξιολόγηση για μια δεύτερη άτυπη συνάντηση.
 
Αύριο στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
 
Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη, το βράδυ έρχεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ  με τον οποίο θα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα. Η ομάδα του, πρόσθεσε, είναι σε συνεχή διαβούλευση με την ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ επειδή η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή, όπως είπε, υπόθεση με την Τουρκιά.
 
Την Πέμπτη, ανέφερε ο κ. Τατάρ θα έχουν διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και αυτό «μας δίνει δύναμη» και πως τέτοιες επισκέψεις «είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής μας».
 
Εγκαίνια στις 20 Ιουλίου

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης ότι στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν «μια σειρά από εγκαίνια, δρόμου (ο περιφερειακός της κατεχόμενης Λευκωσίας),  της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού, μέχρι και για την ανώτατη εκπαίδευση». Θα γίνουν βήματα σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε τέλος ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα κατεχόμενα.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Ακτινογραφία Δημόσιας Υπηρεσίας: Ραγδαία αύξηση εκτάκτων και σημαντική μείωση μόνιμων υπαλλήλων σε μία δεκαετία

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Λουκάς Φουρλάς: Tα σπαρακτικά λόγια για την κόρη του που θα γινόταν σήμερα 10 ετών

Άρχισαν οι διαδικασίες για επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Πέτρου Ελευθερίου - Βαθιά θλίψη στην ΑστυνομίαΕπέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top