ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός Εισαγγελέας: Σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη του πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις

Γενικός Εισαγγελέας: Σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη του πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη του τελικού πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και αναμένεται να σταλούν η έκθεση και τα τεκμήρια στην Αστυνομία με οδηγίες για έναρξη ποινικών ανακρίσεων αναφορικά με όσους ξεγέλασαν το σύστημα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την παραλαβή της έκθεσης της ερευνητικής επιτροπής για το σφαγείο Cypra, για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Νομική Υπηρεσία σε ευρεία σύσκεψη εξέτασε διάφορες πτυχές που προκύπτουν γύρω από το θέμα, όπως την ανάκληση υπηκοοτήτων, ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, καθώς και το θέμα της ενημέρωσης όσων κρατικών υπηρεσιών για τις οποίες γίνεται κριτική από την Ερευνητική.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης είπε πως η έρευνα έγινε αφού το ζήτησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, ζήτησε όπως γίνει μια πλήρης διερεύνηση, να βρεθεί αν υπάρχουν υπηκοότητες οι οποίες πρέπει να ανακληθούν και αν υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν ξεγελάσει το σύστημα να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

«Αυτό είναι η πρόθεσή μας να κάνουμε και θα το κάνουμε στην πλήρη έκταση που αυτό δικαιολογείται από την μαρτυρία», είπε, προσθέτοντας πως ήδη η υπεύθυνη Εισαγγελέας του ποινικού τμήματος, μαζί με την ομάδα που έκανε την πρώτη αξιολόγηση του πορίσματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο μελέτης του πορίσματος «για να αποστείλει αυτούσια την έκθεση μαζί με τις χιλιάδες των επισυνημμένων τεκμηρίων που συνοδεύουν την έκθεση στην Αστυνομία με οδηγίες να προχωρήσουν οι ποινικές έρευνες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η επόμενη πτυχή αφορά στην αξιολόγηση των περιπτώσεων για τις οποίες η Επιτροπή εισηγείται ανάκληση υπηκοοτήτων.

«Και εκεί θα σταλεί στα αρμόδια όργανα για να μπορέσει να μπει σε λειτουργία η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για την εξέταση της πιθανότητας της αποστέρησης υπηκοοτήτων», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές όπως οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες αξιολογούνται από άλλο τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας και κάποια στιγμή θα πρέπει και τα αρμόδια τμήματα όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση και όλα για τα οποία γίνεται κριτική ή σχόλια από την Ερευνητική Επιτροπή να ενημερωθούν στην πλήρη έκταση, γιατί ο σκοπός είναι πάντα να υπάρχει η βελτίωση για να μην να ξανασυμβούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

Ερωτηθείς τι γίνεται αν φέρουν ένσταση οι πολιτογραφηθέντες, ο κ. Σαββίδης εξήγησε πως υπάρχει διαδικασία, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με βάση το νόμο που δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου του 2020, η οποία διαλαμβάνει ότι σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει εκ πρώτης όψεως πως υπάρχουν συνθήκες που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο, ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να φέρουν ένσταση.

Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από το νόμο, η οποία θα ακούσει τις μαρτυρίες θα ακούσει τις θέσεις και μετά θα κάνει την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top