ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και μελών της ΕΔΥ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και μελών της ΕΔΥ

Την διαβεβαίωση τους έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος τους κάλεσε ως ορίζουν οι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα εξουσίες και αρμοδιότητες τους και έχοντας «ως γνώμονα την πιστή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», να αναδείξουν και να διαφυλάξουν την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, «κατά τρόπο που να προάγεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναδιόρισε τον Γιώργο Παπαγεωργίου Πρόεδρο της ΕΔΥ και τους Δώρο Ηλιοδώρου και Αντώνη Βασιλειάδη μέλη. Ως νέα μέλη διόρισε την Βασιλική Αναστασιάδου και τον Κώστα Κουμή.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή διαβεβαίωσης, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος στη Δημόσια Υπηρεσία, μακριά από πολιτικές του παρελθόντος αποτέλεσε εξαρχής βασικό πυλώνα της πολιτικής της Κυβέρνησης» και κάλεσε παράλληλα «όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούμε στην εθνική προσπάθεια για υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που δεν αφορούν μόνο τη Δημόσια Υπηρεσία».

Ανέφερε ότι τρία σχετικά νομοσχέδια που άπτονται της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και τα οποία αποτελούν μια εκ των 58 συνολικά μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Κύπρος- το αύριο, «είναι κατατεθειμένα στη Βουλή από το 2019 και προκειμένου να εκταμιεύσουμε ευρωπαϊκών πόρων που μας αναλογούν ο χρονικός ορίζοντας ψήφισής τους είναι ο ερχόμενος Δεκέμβρης».

Αναφερόμενος στην απόφαση του για διορισμό των μελών της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή εδράστηκε αυστηρά «στο εύρος των προσόντων που διαθέτουν, απαραίτητων για την άρτια επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων τους, στην προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τον χώρο της πρότερης καταξιωμένης επαγγελματικής τους δράσης και στο ήθος και το ακέραιο του χαρακτήρα τους, με κυριότερα γνωρίσματα την ευσυνειδησία, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία».

Απευθυνόμενος στον Προέδρο και τα Μέλη της ΕΔΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδη ανέφερε ότι «είμαι απολύτως βέβαιος ότι, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνετε, θα εργαστείτε κατά τρόπο που θα δικαιώσετε στον μέγιστο βαθμό τις υψηλές προσδοκίες που απορρέουν από τον διορισμό σας, τόσο δικές μου αλλά πρωτίστως του συνόλου των πολιτών».

Ιδιαιτέρως, συνέχισε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι απαιτήσεις των πολιτών και της κοινωνίας καθίστανται μεγαλύτερες από θεσμούς όπως αυτός που καλείστε να υπηρετήσετε.

«Έχοντας την ευθύνη της εφαρμογής και της εποπτείας του συστήματος δημόσιας διοίκησης, ως θεσμός, αποτελείτε την πλέον σημαντική συνισταμένη, της εν εξελίξει αυτής προσπάθειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή διαβεβαίωση συνιστά τη δέσμευσή σας έναντι της Πολιτείας και κυρίως έναντι της κοινωνίας και των πολιτών, ως προς την αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, των δημοκρατικών διαδικασιών και τη διεκπεραίωση στο ακέραιο της πολυσύνθετης αποστολής που σας εμπιστεύεται σήμερα η Πολιτεία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος στη Δημόσια Υπηρεσία, το οποίο, «λειτουργώντας προς όφελος της αξιοκρατίας και κατ΄ επέκταση της οικονομίας του τόπου, θα βελτιώνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους δημόσιους υπαλλήλους δικαιωματικά, βάσει σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών σύγχρονων Ευρωπαϊκών κρατών» και «θα παρέχει στους πολίτες την ευρύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που σαν κράτος τους οφείλουμε και χρωστούμε».

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εστιάσαμε την προσπάθειά μας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, απολύτως απαραίτητων για την αντιμετώπιση, διαχρονικών παθογενειών και αγκυλώσεων του παρελθόντος».

«Παθογενειών και αγκυλώσεων που, όπως όλοι αναγνωρίζουν, όχι μόνο συμβάλλουν στην αδυναμία εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της σύγχρονης και ραγδαία μεταβαλλόμενης εποχής, αλλά προάγουν και πολλαπλασιάζουν προβλήματα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η κακοδιαχείριση και η διαφθορά».

Όπως ανέφερε, «επιδεικνύοντας την πολιτική βούληση και την ανάλογη αποφασιστικότητα, από το 2016 ετοιμάσαμε μία σειρά σχετικών νομοσχεδίων τα οποία ύστερα από διαβούλευση έχουν επανακατατέθηκαν στη Βουλή το 2019».

Ανέφερε επίσης ότι «η επανακατάθεση ήταν προϊόν συνδιαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είτε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

«Σειρά νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση των διαδικασιών και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και την πάταξη φαινομένων γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης», υπογράμμισε.

Στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι η μετεξέλιξη της Δημόσιας Υπηρεσίας σε έναν ευέλικτο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο μηχανισμό προς όφελος των πολιτών, τους οποίους είναι εντεταλμένη να υπηρετεί».

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, επικεντρώνονται στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων και στην εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για πλήρωση θέσεων προαγωγής της Δημόσιας Υπηρεσίας, με απώτερο στόχο, όπως τόνισε, τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, τα οποία θα βελτιώσουν το εδώ και δεκαετίες το απηρχαιωμένο σύστημα.

Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμιστικές δράσεις επικεντρώνονται επίσης στην εφαρμογή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ασφαλιστικών δικλείδων σε όλες τις διαδικασίες της για σκοπούς διασφάλισης της συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο, και τις αρχές που διέπουν την επιλογή των υποψηφίων, τη βελτίωση της διαδικασίας διεξαγωγής έρευνας για πειθαρχικά παραπτώματα δημοσίων υπαλλήλων και την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων, στη βάση κριτηρίων και αναλυτικού πλαισίου ικανοτήτων/δεξιοτήτων ανάλογα με το ιεραρχικό τους επίπεδο και ανάθεση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της αρμοδιότητας παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του, προς αντικατάσταση του συστήματος το οποίο αξιολογεί ως εξαίρετους το 99% των υπαλλήλων ως εξαίρετους.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιώργος Παπαγεωργίου είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας αυτής».

«Η ΕΔΥ είναι ο συνταγματικά ανεξάρτητος θεσμός που είναι ταγμένος αφενός να μεριμνά για τη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας με το πλέον κατάλληλο προσωπικό και αφετέρου να εφαρμόζει το πειθαρχικό δίκαιο στη Δημόσια Υπηρεσία, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως στόχος της ΕΔΥ «είναι να εκτελέσουμε αυτή μας την αποστολή ενεργώντας πάντοτε στα πλαίσια που το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζουν με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και τη νομολογία του Ανώτατου και Διοικητικού Δικαστηρίου και με πιστή προσήλωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας, της απροσωποληψίας και της αντικειμενικότητας με τρόπο που θα προάγει το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη».

Επεσήμανε ακόμα ότι «στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, όπως είναι το θέμα εφαρμογής του Σχέδιο Ανάκαμψης η Δημόσια Υπηρεσία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», σημειώνοντας ότι για να καταστεί πιο αποτελεσματική στις ανάγκες του κοινού, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «φιλοδοξία της ΕΔΥ είναι να αποτελέσει ενεργό μέρος της προσπάθειας που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top