ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεσμος Τραπεζών: Οι συνεχόμενες παρατάσεις στις εκποιήσεις δεν ωφελούν και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα

Σύνδεσμος Τραπεζών: Οι συνεχόμενες παρατάσεις στις εκποιήσεις δεν ωφελούν και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα

Οι περαιτέρω παρατάσεις στην αναστολή εκποιήσεων δεν ωφελούν τους δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από την πανδημία τoυ Covid αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ταυτόχρονα στέλνει λανθασμένα μηνύματα, λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου.
 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Σύνδεσμος ετοίμασε νέο σημείωμα με τις θέσεις του ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη θέσπιση νέας αναστολής εκποιήσεων κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος αντιτείνει πως οι υφιστάμενοι πλειστηριασμοί, αλλά και εκείνοι που προγραμματίζονται, αφορούν ενυπόθηκα χρέη τα οποία κατέστησαν υπερήμερα αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της πανδημίας και για τα οποία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών αυτών, λέει, αφορά χωράφια, οικόπεδα, εμπορικά ακίνητα, εξοχικά ακίνητα και ακίνητα που λόγω φθοράς και κακής κατάστασης είναι ακατάλληλα για ιδιοκατοίκηση και χρήζουν κατεδάφισης.
 
«Συνεπώς, η οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της περιόδου αναστολής εκποιήσεων είναι αχρείαστη και στέλνει λανθασμένα μηνύματα», σημειώνει ο Σύνδεσμος.
 
Στο σημείωμά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών υπενθυμίζει πως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχουν διαμηνύσει σε πολύ αυστηρό τόνο ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας, και ειδικά των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τις διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο με σημαντικότατες συνέπειες στα ΠΙ. Οι προειδοποιήσεις αυτές, τονίζει, δεν γίνονται δια μέσου δημοσίων ανακοινώσεων αλλά στα πλαίσια της διαδικασίας ελέγχου και αποτίμησης των κινδύνων.
 
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών, συμπεριλαμβανομένου και του Πυλώνα ΙΙ, και των αναγκαίων προβλέψεων για τα ΜΕΔ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραδοχές που αφορούν την αξία των εξασφαλίσεων.
 
«Συνεπώς, η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου και η συνεχής τροποποίηση/επιμήκυνση/αναστολή των διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων οδηγεί σε αύξηση κεφαλαίων και σε επιπλέον προβλέψεις», τονίζει.
 
Παράλληλα, αναφέρεται πως τα ΜΕΔ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν κατά €3,9 δισεκατομμύρια με τον δείκτη ΜΕΔ να υποχωρεί στο 17.7%  ή €5.2δις στο τέλος του 2020, μια μείωση που προήλθε από την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων, από διαγραφές και από αναδιαρθρώσεις δανείων.  Ωστόσο, το απόθεμα των ΜΕΔ αποτελείται από τερματισμένους λογαριασμούς, δηλαδή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά διαδικασία αναδιάρθρωσης ή διαπραγμάτευσης, και ότι το 45% από αυτούς είναι σε καθυστέρηση πέραν των 5 ετών.
 
 «Το πιο πάνω γεγονός», τονίζει ο Σύνδεσμος, «καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η όποια διαιώνιση και περαιτέρω παράταση της αναστολής εκποιήσεων δεν ωφελεί τους δανειολήπτες που πιθανόν να έχουν επηρεαστεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά αντιθέτως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν να μην εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια».
 
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως ήδη η προστασία της πρώτης κατοικίας προσφέρεται από το Σχέδιο Εστία, και αφορά εκείνους τους δανειολήπτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οι οποίοι επέλεξαν έγκαιρα να υποβάλουν συμπληρωμένη αίτηση και έχουν κριθεί ως επιλέξιμοι και βιώσιμοι. Ταυτόχρονα για τις περιπτώσεις που υπέβαλαν συμπληρωμένη αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο και κρίθηκαν επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την υλοποίηση νέου σχεδίου δια μέσου του οποίου θα προσφερθεί η δυνατότητα διατήρησης της κύριας κατοικίας και ταυτόχρονα η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης.
 
Σημειώνει δε πως για τις περιπτώσεις αυτές το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει αποστείλει επιστολή απόρριψης προς τους αιτητές μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες και τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.
 
«Συνεπώς, οι όποιες νομικές ή άλλες διαδικασίες έχουν ανασταλεί και οι συγκεκριμένοι αιτητές (επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι) δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κίνδυνο εκποίησης της κύριας κατοικίας τους» τονίζει ο Σύνδεσμος.
 
Τέλος ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως η συνεχής τροποποίηση της νομοθεσίας και η αναστολή των εκποιήσεων δεν επιλύει κανέναν πρόβλημα αλλά απλώς το μεταθέτει και αναβάλλει την όποια επίλυση του σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι που «επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα».
 
«Προτεραιότητα είναι η βιώσιμη αναδιάρθρωση των ΜΕΔ εφόσον υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και κυρίως δυνατότητα αποπληρωμής», αναφέρεται στο σημείωμα, στο οποίο υπογραμμίζεται πως η δυνατότητα αποπληρωμής είναι ύψιστης σημασίας αφού εάν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής όποια αναδιάρθρωση και να επιτευχθεί θα αποδεικτή μη βιώσιμη σε βάθος χρόνου.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top