Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κι επίσημα τέλος τα δωρεάν rapid test - Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

02.07.2021
19:02
Πολιτική

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ανακοίνωση των αποφάσεων

Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε την Κύπρο στο βαθύ κόκκινο σύμφωνα με την Εθνική αναφορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εντοπίζονται στην Εθνική Αναφορά, σε διάστημα 14 ημερών εντοπίστηκαν περισσότερα από 2 χιλιάδες περιστατικά, συγκεκριμένα 2323, εκ των οποίων τα 2.114 αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις.


«Καυτή πατάτα» στα χέρια του νέου Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξουν στα νέα μέτρα και τα πολυσυζητημένα κίνητρα για τους εμβολιασμούς.

Όπως αναφέραμε και απο το πρωί από τα όσα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού, αυτά που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν ΄κλειδώσει' είναι η επαναφορά της χρήσης του Safepass -στους εξωτερικούς χώρους- που παρατηρείται συγχρωτισμός, κάτι που αποτέλεσε προσωπική εισήγηση του απερχόμενου υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου. Επίσης ενώπιον του Υπουργικού βρίσκεται και η πρόταση του Υπουργού Άμυνας για παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε νεοσύλλεκτους που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα. Τρίτη πρόταση είναι η εισήγηση της διυπουργικής επιτροπής για αύξηση του ποσοστού πληρότητας μέχρι και στο 100% σε χώρους και υποστατικά όπως γήπεδα, κινηματογράφους και θέατρα υπό την προϋπόθεση ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένα άτομα.

Τις αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζιπαντέλα.

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: 

Πυλώνας 1: Παραχώρηση κινήτρων για ενθάρρυνση και επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος:

Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου. Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού την ερχόμενη Δευτέρα.
Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021. Οι τιμητικές ημέρες θα χορηγηθούν στους εθνοφρουρούς της 2020 ΕΣΣΟ όσο και στους στρατεύσιμους της 2021 ΕΣΣΟ.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις γονέα/νόμιμου κηδεμόνα ανήλικου τέκνου νοουμένου ότι ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας θα συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό και νοουμένου ότι θα προσκομίζεται αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για επιβεβαίωση.


Πυλώνας 2: Εξουσιοδότηση Υπουργού Υγείας για συνέχιστη της διαβούλευσης με οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, για παραχώρηση κινήτρων για εμβολιασμό, ιδιαίτερα για ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-30 ετών. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει τα εν λόγω κίνητρα στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πυλώνας 3: Αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού και αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, εκεί και όπου έχουν διαφανεί συρροές κρουσμάτων:

Από 9 Ιουλίου, θα απαιτείται η κατοχή SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κτλ). Σε περίπτωση κατοχής SafePass με αρνητικό αποτέλεσμα από PCR ή rapid test, αυτό θα πρέπει να έχει ισχύ 72 ωρών.
Από 9 Ιουλίου μέχρι 20 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνο για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες, για άτομα που κατέχουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR με ισχύ 72 ωρών και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 50% των γηπέδων. Το 50% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.
Από 21 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων. Το 75% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.
Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου θα δικαιούνται να διενεργούν μοριακή εξέταση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας κατά την άφιξή τους. Δηλαδή εάν δεν είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την 1η δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης και θα ταξιδέψουν με τεστ PCR από χώρες της Πορτοκαλί και της Κόκκινης Κατηγορίας, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από PCR από τη χώρα προέλευσής τους με ισχύ 72 ωρών. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Πυλώνας 4: Εντατικοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας για διαφώτιση του κοινού, με εστίαση στις νεαρές ηλικίες, για τους εμβολιασμούς.

Πυλώνας 5: Αυστηροποίηση των ελέγχων και της εποπτείας της εφαρμογής των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο