ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: Δεν έχει απτές αποδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς η Τουρκία

Δένδιας: Δεν έχει απτές αποδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς η Τουρκία

Τη θέση ότι παρά τη σχετική ύφεση των εντάσεων στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις αλλαγής της συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων της Τουρκίας, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στο 25ο Συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς» και ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές εντάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι, «αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και των πεποιθήσεών της. Δηλαδή απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και συμμορφώνεται με τους κανόνες».

Όπως σημείωσε, η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό, όπου θα διαφανεί το πραγματικό επίπεδο των εντάσεων.

«Υπάρχει μία ημερομηνία σταθμός ενώπιον μας για να δούμε το επίπεδο των εντάσεων. Και αυτή είναι η 20η Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί; Θα το δούμε», ανέφερε.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κυρίαρχη αρχή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Οπως είπε, «ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών της περιοχής, της ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές μας και την κατανόησή μας ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Δυστυχώς, υπάρχει μια εξαίρεση μιας χώρας. Της Τουρκίας. Η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι το μέλλον στο συγκεκριμένο πεδίο προϋποθέτει την υιοθέτηση ενεργειακών μοντέλων, που είναι πιο συμβατά με τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

«Οι υδρογονάνθρακες σίγουρα είναι πολύ σημαντικοί, μαζί με το λιγνίτη εξασφαλίζουν μεγάλο κομμάτι της ενέργειας που καταναλώνουμε, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ότι αυτό δεν είναι το απώτερο μέλλον. Η ενέργεια λοιπόν θα παράγεται με έναν περιβαλλοντικό τρόπο», σημείωσε.

Όπως είπε, για την Ελλάδα η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που εξαιρείται από την αρχιτεκτονική ενός νέου ενεργειακού μοντέλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθεί ότι «η πολιτική των κανονιοφόρων, όπως και οι σφαίρες επιρροής του 19ου αιώνα δεν έχουν καμία σχέση με τον 21ο».

«Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως κάτι που δεν μπορεί να ανήκει σε αυτή την αρχιτεκτονική. Θέλουμε να ανήκει σε αυτή την αρχιτεκτονική, να συμμεριστεί αυτή την προσέγγιση. Αλλά πρέπει να μας το πούνε, πρέπει να αποφασίσουν», ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την επιβολή κυρώσεων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα υιοθετεί μια διπλή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, «μια προσέγγιση καταρχήν που παρέχει κίνητρα στην Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση την επιθυμητή […] Τις δημοκρατικές αξίες, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και από την άλλη μια σαφή υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα».

Ο κ. Δένδιας, σημείωσε ότι «ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διστακτικά στο να ακολουθήσουν με γενναιότητα και με σαφήνεια αυτή την κατεύθυνση». Όμως, «οφείλω να πω ότι φτάσαμε σε ένα επίπεδο κατανόησης και νομίζω ότι έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι αν συνεχίσει τη λογική και τις ενέργειες του περασμένου χρόνου, είτε του Μαρτίου-Φεβρουαρίου στο μεταναστευτικό είτε του Αυγούστου και των άλλων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο, από εκεί και πέρα οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της και να το επιβάλει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top