Για σημαντικό βήμα στην πορεία εφαρμογής ενός προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας, έκανε σήμερα λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ περί επίτευξης συμφωνίας, σε επίπεδο κλιμακίων, σε ότι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 5th Nicosia Economic Congress, ο κ. Γεωγιάδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, ενώ ευχαρίστησε τη Βουλή «που με την πρόσφατη απόφαση – ευθύνης σε σχέση με τις νομοθεσίες που εκκρεμούσαν επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός σημαντικού βήματος στην πορεία της εφαρμογής ενός προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας».
Είπε επίσης ότι «είχαμε χειροπιαστά δείγματα προόδου να παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν στην Κύπρο πρόσφατα».
«Αυτή η πρόοδος έχει πλέον καταγραφεί και θα επιτρέψει την απόδοση θετικού προσίμου και από το Eurogroup και αυτό με τη σειρά του θα έχει περαιτέρω θετικές επιπτώσεις τόσο σε σχέση με την εφαρμογή και στην Κύπρο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και γενικότερα για την παραπέρα ενίσχυση, βελτίωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κλίματος και τελικά των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδείξεις για τις επόμενες δράσεις, ο Υπουργός είπε ότι «είναι τα γνωστά ζητήματα που συναποτελούν τις σημαντικές εκείνες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα πρέπει τους επόμενους μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος να καταγραφεί σημαντική πρόοδος».
Κληθείς να διευκρινίσει τη χθεσινή του δήλωση περί δημιουργίας νέας κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με τη Cyta, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «για να ιδιωτικοποιηθεί ένας δημόσιος οργανισμός θα πρέπει πρώτα να γίνει εταιρεία».
Σημείωσε περαιτέρω ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης «είναι σε πλήρη εξέλιξη», όπως επίσης, πρόσθεσε «και ο διάλογος με τους εργαζομένους». «Δεν είμαστε όμως σε εκείνο το στάδιο ακόμη που θα μου επέτρεπε να δώσω λεπτομέρειες σε σχέση είτε με τα χρονοδιαγράμματα είτε με τη μορφή της προωθούμενης αποκρατικοποίησης», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, « αυτό που ισχύει και παραμένει στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τόπο μας, ειδικά σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας μέσω σύγχρονου management που επιβάλλεται να έχουν τέτοιο οργανισμοί».
«Είναι βεβαίως και η εξυπηρέτηση άλλων στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η περαιτέρω μείωση του χρέους και παραμένει ξεκάθαρη και η δέσμευση αλλά και η δυνατότητα απόλυτης διασφάλισης των εργαζομένων», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις