ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Νομοσχέδιο που αφορά επιστροφές χρημάτων στους καταναλωτές για περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης

Υπ. Γεωργίας: Νομοσχέδιο που αφορά επιστροφές χρημάτων στους καταναλωτές για περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μικρή χρέωση στις τιμές συσκευασιών, μπουκαλιών, κουτιών αναψυκτικών, χάρτινων συσκευασιών, η οποία θα επιστρέφεται στον καταναλωτή, όταν αυτός επιστρέψει την συσκευασία.

Όπως διευκρίνισε, προς τούτο θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές μηχανές σε διάφορα σημεία, τα οποία θα δέχονται τις συσκευασίες και θα πιστώνεται είτε πιστωτική κάρτα, είτε θα παραχωρείται απόδειξη για νέες αγορές.

Ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι με την μέθοδο αυτή, άλλες χώρες πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα, αφού καθάρισαν όχι μόνο οι πόλεις, αλλά και η ύπαιθρος.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Κέττηρος χαιρέτισε την εξαγγελία του Υπουργού Γεωργίας, παρατηρώντας ότι θα εφαρμοστεί ένα σύστημα το οποίο υπήρχε στην Κύπρο, πριν πολλά χρόνια, κυρίως με την επιστροφή μπουκαλιών μπογιάς παπουτσιών. Παρατήρησε περαιτέρω ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί αξία στο απόβλητο.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ρύθμιση που θα συμβάλει ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, να προστατευθεί το περιβάλλον και να καλλιεργηθεί η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον αλλά και η κουλτούρα να ανακυκλώνουμε τα απόβλητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αναφορικά με την ευρύτερη ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και τις προτεραιότητες που θέτει το Υπουργείο του, ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως διεξήχθη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη συλλογή σκουπιδιών με το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ», το οποίο το Υπουργείο χαρακτηρίζει ως εξαιρετικής προτεραιότητας και το οποίο θα επηρεάσει τη ζωή όλων.

Πρόσθεσε ότι εκφράσαμε κάποιες επιφυλάξεις και ζητήσαμε διευκρινήσεις για τη χρέωση των κατοίκων στις ορεινές περιοχές, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες.

Η κ. Ορφανίδου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το «πληρώνω όσο πετώ», το «pay as you throw» είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου όσον αφορά το νομοθετικό έργο.

Πρόσθεσε πως έχει τονιστεί ότι θα πάρουμε 25 εκατομμύρια από τα ταμεία συνοχής για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες σε σχέση με υποδομές, για τον έλεγχο, για τις επιθεωρήσεις αλλά και για εκπαίδευση και πως επίσης έχει τονιστεί ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη για τις ορεινές κοινότητες που θα απωλέσουν εισοδήματα απ’ αυτό το μέτρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top