ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Πρεμιέρα για την εστίαση με τσουνάμι ελέγχων - Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Ελλάδα: Πρεμιέρα για την εστίαση με τσουνάμι ελέγχων - Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Μόνο με καθήμενους η διασκέδαση με μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια από σήμερα - Τελευταία προειδοποίηση για νέα μέτρα στα νησιά - Σε «πορτοκαλί συναγερμό» Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίος, Θήρα, Πάρος

Ως πρώτο crash test για τον έλεγχο της μετάλλαξης Δέλτα εκλαμβάνεται η σημερινή πρεμιέρα των νέων περιορισμών στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας που διαιρούνται πλέον διακριτά σε μεικτούς και αμιγείς. Η πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων αποτελεί ένα πρώτο, μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο, έχοντας αναγνωριστεί ως η αιτία του 50% των νέων κρουσμάτων. «Μόλις πριν 3 εβδομάδες, στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3%. Ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%» εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό- μετά από διακοπές- στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους».

Αναστολή χωρίς αναστολές

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μεγάλη πλειοψηφία των νέων αποτελούν τους βασικούς θαμώνες σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, η προσοχή των Αρχών από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου προβλέπεται ακόμη πιο τεταμένη, καθώς οι έλεγχοι, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα είναι σαρωτικοί, δείχνοντας προς την πλευρά της χωρίς άλλο αναστολής λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση, σε περίπτωση που αυτή βεβαιωθεί, ακόμη και εκπρόθεσμα.

Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες (λχ. καθεστώς λειτουργίας εστιατορίων σε ξενοδοχεία και πλοία), ενώ το όλο εγχείρημα συνδράμει καταλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή Covidfree.gov.gr, η οποία είναι προσπελάσιμη σε όλες τις κινητές συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι οι θαμώνες σε καφέ, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια είναι υποχρεωτικά καθήμενοι, ενώ τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί έχουν ως εξής:

Οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, διαχωρίζονται σε:

· Μεικτοί – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους,

· Αμιγείς – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.

Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με πληρότητα 85%:

• οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας,

• τα εστιατόρια,

• οι κινηματογράφοι,

• τα θέατρα

Κανόνες – Κυρώσεις:

• Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας και με τα μέτρα προφύλαξης.

• Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, θα λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

• Μεικτές ή αμιγείς μπορούν να είναι μόνο επιχειρήσεις που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία.

Πανηγύρια

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης και υπάγονται στο εξής στα γενικά προστατευτικά μέτρα.

Αθλητισμός

Οι αθλητικοί αγώνες θα παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένους τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους με χωρητικότητα 80% επί του συνόλου, από την οποία το 5% θα είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test.

Ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Ανήλικοι

Στους αμιγείς χώρους, δηλαδή στους χώρους μόνο για εμβολιασμένους, θα μπορούν να μπαίνουν και ανήλικοι με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.

Πρόστιμα:

Πρώτη παράβαση:

•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Social Media για καταγγελίες

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.

Παράλληλα, η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης συναρτάται ευθέως από το αποτέλεσμα του ελέγχου των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr. Η εφαρμογή (app) κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και κάθε τάμπλετ, είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά κατεβαίνει και από την ιστοσελίδα covidfree.gov.gr

Η εφαρμογή, αφού κατεβεί, με το που την ανοίγει κανείς, αναφέρει τη σάρωση QR. Περνά κανείς το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και αμέσως θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει, δηλαδή πράσινο, κίτρινο, ή κόκκινο, όταν πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλαστό.

3 Επίπεδα Επαλήθευσης:

· Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,

· Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,

· Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς

· Για το πράσινο – εμβολιασμός, οι 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός και για τη νόσηση ένα εξάμηνο.

· Για το κίτρινο- διαγνωστικά τεστ, 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος για το rapid test και 72 ώρες για το PCR.

Την ίδια ώρα, η ανταπόκριση αμφότερων πελατών και επιχειρηματιών στους νέους περιορισμούς αλληλεπιδρά με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό γιατί η αύξηση της εμβολιαστικής ροής σε συνάρτηση με την πίεση προς τις μονάδες του ΕΣΥ συνιστούν τις κύριες μεταβλητές που φέρνουν εγγύτερα ή απομακρύνουν κάθε φορά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πιο κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο βρίσκονται εκπαιδευτικοί και φοιτητές, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη να απαντά σχετικά χθες πως ««η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά Πανεπιστήμια και σχολεία».

Αγωνία για τα νησιά

Με φόντο την εκρηκτική αύξηση των νέων κρουσμάτων στα νησιά, στο γενικό κυβερνητικό προβληματισμό περί υποχρεωτικότητας των εμβολίων εντάσσονται τις τελευταίες ώρες και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά να προσθέτει χθες μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας χθες, πριν το γενικό συναγερμό. Συγκεκριμένα:

· η Μύκονος

· το Ρέθυμνο

· το Ηράκλειο και οι δήμοι

· Ιητών

· Θήρας

· Πάρου

τέθηκαν χθες σε πορτοκαλί συναγερμό, αφού «στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 εχθές. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου» επισήμανε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας πως πάσα κατεύθυνση πως απέχει «ένα βήμα» από την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, από το Σάββατο 17 Ιουλίου και εξής οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι:

· στην εστίαση

· σε τουριστικές επιχειρήσεις

· σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια ως πλήρωμα

θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, ενώ θα υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μολονότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε οριζόντια lockdown και δεν θα πάει σε τέτοια, από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολιασμού, την οποία πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν» σχολίασε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown, η ίδια σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί», ανάλογα με τη δυναμική της πανδημίας.

Η δυναμική της, άλλωστε, στις μικρές ηλικίες είχε ως αποτέλεσμα νέες αλλαγές και στο πλαίσιο λειτουργίας των κατασκηνώσεων. Ειδικότερα:

· Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσα PCR 72 ωρών.

· Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.

· Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top