ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβήματα Υπουργείου Εξωτερικών για επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό

Διαβήματα Υπουργείου Εξωτερικών για επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους της ειρηνευτικής δύναμης διερεύνηση, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ.

Είπε πως «είναι πρόωρο να πούμε αν συνδέεται το περιστατικό με το κλίμα που δημιουργείται από πλευράς Τουρκίας ενόψει παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Σαμουήλ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «ενημερωθήκαμε νωρίς το πρωί για το περιστατικό από την Αστυνομία. Έκτοτε είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «βάσει της προκαταρκτικής ενημέρωσης έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους τους διερεύνηση».

Σημείωσε πως «αναλόγως της πλήρους εικόνας που θα έχουμε όταν ληφθούν οι σχετικές εκθέσεις και στοιχεία, θα αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες και διαβήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σαμουήλ ανέφερε πως «οι παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτήν, καταγγέλλονται σε όλα τα επίπεδα στα ΗΕ, την ΕΕ και άλλα φόρα, και προσμετρούνται συσσωρευτικά, με αρνητικό πρόσημο για την Τουρκία, όταν γίνονται οι σχετικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται του Κυπριακού και της συμπεριφοράς της Τουρκίας γενικότερα».

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς πάντα αναλύουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και στόχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά γιατί πάγιος στόχος είναι η συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση Κυπριακού», σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top