ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελεκάνος: Έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού είναι ο Πρόεδρος

Πελεκάνος: Έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού είναι ο Πρόεδρος

Έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μακριά από απειλές και προκλήσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό ανέφερε το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος παρέστη στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα πεσόντα το 1974, Αντώνη Αντωνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, στο Πελέντρι.

 

Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν δημιουργούσε αδιέξοδα και παρεμπόδιζε τις διαδικασίες ενός εποικοδομητικού διαλόγου, προστίθενται πλέον και οι προκλητικές ενέργειες, στις οποίες προβαίνει σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου».

Πρόσθεσε ότι «αναμφίβολα η Κύπρος, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει και να αναδείξει τη σημασία του κράτους μας, κτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες, με την ανάπτυξη πολυθεματικών συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Πελεκάνος υπογράμμισε, επίσης, την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε ένα διάλογο, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μακριά από απειλές και προκλήσεις, και στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ, για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ακόμα ότι «παράλληλα, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για εκσυγχρονισμό του κράτους και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πρωτοφανής πανδημία».

Επεσήμανε ακόμη ότι «η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων υπαγορεύει ενότητα και ομοψυχία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας».

Αναφερόμενος στην προσφορά του Αντώνη Αντωνίου που, όπως σημείωσε, πολέμησε με ηρωισμό και αυτοθυσία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είπε ότι «αντλούμε ιστορικά διδάγματα τα οποία αποτελούν κινητήρια δύναμη προς δράση και ψυχική ανάταση, προκειμένου να διαχειριστούμε με αυτογνωσία, υπομονή και επιμονή τα πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top