Η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα και ενημερώνει ανελλιπώς για τις απαράδεκτες αξιώσεις ακόμα και απειλές της Τουρκίας, τα ΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο Πρόεδρος είπε ότι η παρουσία του δηλώνει «την απόλυτη ταύτιση με το ανθρώπινο δράμα και τον πόνο» που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συγγενείς των Αγνοουμένων.
Απευθυνόμενος στους συγγενείς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναμφίβολα, το συνεχιζόμενο επί 47 χρόνια ειδεχθές έγκλημα πολέμου και το δράμα των αγνοουμένων, εντείνει με το πέρασμα του χρόνου τη δική» τους και δική μας αγωνία.
Στην παρουσία των εξ Ελλάδος συγγενών αγνοουμένων και του εκπροσώπου της Ελληνικής Βουλής, ο Πρόεδρος υπογράμμισε «για ακόμα μια φορά τη σταθερή προσήλωσή μας στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων προς οριστική επίλυση του δράματος. Είναι ο αγώνας του καθενός από τους συγγενείς των αγνοουμένων, που μας δίδει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να δοθούν απαντήσεις στην δικαιολογημένη απαίτηση για εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων» πρόσθεσε.
Στηρίζουμε, συνέχισε «με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, τόσο με τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών όσο και των οικονομικών πόρων, και σαν αποτέλεσμα έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί ένας αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης με αποτέλεσμα τη διακρίβωση της τύχης περιορισμένου αριθμού αγνοουμένων. Παρά ταύτα, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού και η όποια αδυναμία περαιτέρω ουσιαστικής προόδου, οφείλεται στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί και να δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που υπάρχουν και κατέχει στα αρχεία της», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αφού χαρακτήρισε «πάγια» τη συγκεκριμένη τακτική της Τουρκίας, σημείωσε πως «σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη σκόπιμη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής, δυσχεραίνουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων».
«Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τη διερεύνηση ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων, η τύχη ακόμη 788 αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμα πως έχει κατ’ επανάληψη απευθύνει «έκκληση και απαίτηση σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης, έστω και ενός αγνοουμένου, να μη διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «διεκδικούμε και απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα να ασκήσουν, επιτέλους, την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που με βάση το διεθνές δίκαιο έχει και να συνεργαστεί επιτέλους για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων.
«Να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθαρά ανθρωπιστικού θέματος» είπε και επανέλαβε ότι «όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν θα πρέπει να γίνονται ανεχτές οι ανεδαφικές δικαιολογίες και τα ελαφρυντικά που προβάλλει η Τουρκία μέσω απόκρυψης πληροφοριών και συγκάλυψης των ευθυνών της».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή του τη θέση την κατέθεσε κατ’ επανάληψη και κατέστησε «σαφή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα. Είναι καλά γνωστό πως ακόμα και αποφάσεις του ΕΔΑΔ τις παραγνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν τις αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε.
Η συμβολή, συνέχισε, «στην ανεύρεση των αγνοουμένων θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα υποβοηθά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
«Αν σε ένα ανθρωπιστικό θέμα αρνούνται να συνεργαστούν, υπολογίστε σε εκείνα που θα παραβλάψουν τα διεκδικούμενα αδικαιολογήτως και κατ΄ αντίθεση του διεθνούς δικαίου, δικαιώματα επί ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους», τόνισε.
Ανέφερε ακόμα ότι «προκειμένου να γίνει κατορθωτό να επαναρχίσει ένας διάλογος, είναι απαραίτητο η τουρκική πλευρά να συμβάλει θετικά σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, να απέχει ακόμα από τις οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες ή απειλές, οι οποίες δυναμιτίζουν παρά να υποβοηθούν το επιδιωκόμενο κλίμα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε συνομιλίες του «με κάποιους που προσποιούνται ότι είναι ευαίσθητοι», τους έχει «υπομνήσει κατ΄ επανάληψη ότι είναι καιρός να παύσουν να εθελοτυφλούν ή να παύσουν να μας υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να είμεθα ψύχραιμοι, ακόμα και όταν ακούμε τον κ. Ερντογάν να προβάλλει αξιώσεις που είναι αντίθετες με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ψηφίσματα των ΗΕ που είναι έξω από τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους συγγενείς των Αγνοουμένων πως «προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε όπως το πράξαμε και στο Κραν Μοντανά, όπως το λένε οι Εκθέσεις» και ότι «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν».
«Η αξίωση της Τουρκίας ήταν μία, διατήρηση των εγγυήσεων, δημιουργία στρατιωτικής βάσης, αξίωση για θετική ψήφο επί όλων των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης, έτσι ώστε στην ουσία να εξαρτώνται οι αποφάσεις του κυπριακού κράτους από τη βούληση των διαμενόντων στην Τουρκία, και η διακυβέρνηση του τόπου, μέσω αντιπροσώπων», τόνισε.
Κάτι που σήμερα μαρτυρείται, είπε «κάτι που διαφάνηκε και ο χρόνος θα το αναδείκνυε».
Ανέφερε ότι «με παρεμβάσεις κατόρθωσαν να αναδείξουν στην εξουσία ένα τοποτηρητή δικό τους, έναν άνθρωπο ο οποίος εμμένει ότι το πρώτιστο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, έναν άνθρωπο που σήμερα υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν για να επαναλάβουν προκλητικές δηλώσεις, απαράδεκτες αξιώσεις, ακόμα και απειλές».
Αφού ανέφερε ότι «παρακολουθούμε από κοντά τα όσα συμβαίνουν» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «ενημερώνουμε ανελλιπώς και τα Ηνωμένα Έθνη και τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ, και ελπίζω ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν, όπως είπε, «όσοι δείχνουν ευαισθησίες για λύση προβλημάτων και ιδιαίτερα περιφερειακών προβλημάτων, που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην επιθετική στάση της Τουρκίας, πως θα ευαισθητοποιηθούν και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανέναρξη ενός διαλόγου».
Προσπάθεια μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους, ενός κράτους που να είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που να μπορεί να δώσει στους πολίτες του διασφάλιση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, που να μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα τα δικά σας, που για 47 χρόνια υπομένετε και αναμένετε και εναγωνίως ζητάτε από τον όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε να διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων σας».
«Θέλω να σας βεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ως απαραίτητο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού και τη διακρίβωση της τύχης των ηρωικώς αγνοουμένων εδώ και 47 χρόνια», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις