Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι έχει κόκκινες γραμμές με ζητούμενο πάντα ενός λειτουργικού, βιώσιμου και ομόσπονδου κράτους εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Παράλληλα τόνισε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί προαπαιτούμενα που αξιώνει η τουρκική πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου.
Στη συνέντευξή του στον «Φ», η οποία μεταδόθηκε σε δύο μέρη, την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να καταδικαστούν οι νέες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστούν ή να αποκοπούν περαιτέρω βήματα που να οδηγήσουν στον τερματισμό κάθε ελπίδας επίλυσης του Κυπριακού.
Για τις αξιώσεις Ερντογάν
Σε ερώτηση τί απαντά στις κινήσεις του Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί ότι αυτό που έγινε, είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν τα επόμενα. Είναι ένας είδος υπαγωγής της περίκλειστης πόλης υπό το παράνομο καθεστώς. Όντως, είπε, «η τυχόν εμμονή σε αλλαγή του στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, χωρίς αμφιβολία εξουδετερώνει ένα από τα σημαντικά διαπραγματευτικά κεφάλαια που περιλαμβανόταν στο πλαίσιο Γκουτέρες και αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές».
Είναι επίσης κάθετα αντίθετο με τους χάρτες που ανταλλάξαμε και συνεπώς εν τη ουσία είναι μια σαφής ένδειξη των τουρκικών προθέσεων όσον αφορά την αποδοχή επιστροφής υπό κατοχή εδαφών. Συνεπώς, σημείωσε, αυτή τη στιγμή, εκείνο που κάνουμε, είναι να αντιδρούμε με τα όσα απαιτούνται διαβήματα προς τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φαίνεται οι προσπάθειες μας να βρίσκουν ανταπόκριση μέσα από τις ανακοινώσεις σημαντικών χωρών όσον αφορά τη νέα παράνομη κίνηση της Τουρκίας. Εξέφρασε την ελπίδα για μια ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι με τα διαβήματα μπορεί να αρθούν οι παράνομες ενέργειες, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν ζει με ψευδαισθήσεις. Εκείνο το οποίο έχει σημασία όμως είναι να καταδικαστούν οι νέες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστούν ή να αποκοπούν περαιτέρω βήματα που να οδηγήσουν σε αυτό που είπα. Δηλαδή στον τερματισμό κάθε ελπίδας επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε, διότι ένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα είναι και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, χωρίς να αγνοώ το περιουσιακό, τις εγγυήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα και σωρεία άλλων θεμάτων που παραμένουν προς επίλυση.
Σε παρατήρηση ότι δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες και θα πρέπει να υπάρξει κόστος στην Τουρκία για να κάνει αναπροσαρμογή των σχεδιασμών της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν διαφωνεί, ωστόσο τα προβλήματα, όμως, που αντιμετωπίζουμε, είτε αφορούν τη διεθνή κοινότητα είτε την ΕΕ εν πολλοίς εξαρτώνται από τα συμφέροντα της κάθε μιας των χωρών που μετέχουν σε αυτούς τους οργανισμούς.
«Όλοι καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες, όλοι θεωρούν ότι η Τουρκία έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, πλην όμως παραμένουν σε δηλώσεις. Και είναι εξόφθαλμο ότι οι μεν χώρες του ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα ότι πρέπει να κρατήσουν την Τουρκία ως ένα ισχυρό σύμμαχο εντός του οργανισμού, δε άλλη δύναμη που είναι η Ρωσία, θα ήθελε να δει να διασπάται το ΝΑΤΟ και υπάρχει ένας ανταγωνισμός, μέσα από πράξεις, ενέργειες ή προσφορές για να κερδίσουν ένα υπερφίαλο ηγέτη, ο οποίος έχει την εντύπωση ότι μπορεί να αναστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία» είπε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι υπάρχουν όρια και σταδιακά και με τα διαβήματα που γίνονται αλλά και τις αυθαίρετες ενέργειες του Ερντογάν, «εκτιμώ ότι κάποια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος είτε θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις πολιτικές του ή θα ευρεθεί χωρίς αμφιβολία εκτεθειμένος σε κυρώσεις. Είτε τούτες αφορούν το Κυπριακό, είτε αφορούν τις παρασπονδίες όπως τις βλέπουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είτε κάτι που αφορά τη Ρωσία».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει μετακίνηση και από δικής μας πλευράς, από τη ΔΔΟ ή από το κεκτημένο των μέχρι σήμερα συνομιλιών, ούτως ώστε να σπάσει το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος είπε ότι η «οποιαδήποτε κίνηση αποδοχής των αξιώσεων της Άγκυρας και του εκπροσώπου της στα κατεχόμενα, θα είναι εκτροπή από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ». Το έχω καταστήσει σαφές, είπε, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου, παρισταμένου και του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το κοινό έδαφος δεν θα έπρεπε να το αναζητά, διότι αυτό υπάρχει ή εμπεριέχεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους όρους εντολής του ΓΓ. Το επανέλαβα την επομένη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μας. Συνεπώς, θα ήτο ευκολότερο εις εμέ, προκειμένου να παρεμβάλω κώλυμα στην επανέναρξη του διαλόγου, να δηλώνω ότι δεν προσέρχομαι στο διάλογο εάν δεν υλοποιήσουν τα ψηφίσματα και διατηρήσουν το καθεστώς της Αμμοχώστου, ή αν δεν τερματιστούν οι εγγυήσεις και αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. Σε μια ανάλογη περίπτωση, θα κατηγορούμαστε ότι θέτουμε προαπαιτούμενα, διευκρίνισε. Ανέφερε ότι το ακούει αυτό και «από το εσωτερικό μέτωπο αυτό, δυστυχώς. Συνεπώς δεν μπορεί να θέλουν οι Τούρκοι να εγείρουν συνεχώς θέματα που μόνο η μία πλευρά ωφελείται, χωρίς ποτέ να υπάρχει η ευαισθησία για τις ανησυχίες και της ελληνοκυπριακής κοινότητας».
Αναφερόμενος στην πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, δηλαδή αυξημένη αυτονομία των δύο πολιτειών έτσι ώστε να μειωθούν τα θέματα που αποφασίζει η κεντρική κυβέρνηση με τη θετική ψήφο να ασκείται, μόνο εάν η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα επηρέαζε αρνητικά τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή η πρόταση που είναι απολύτως συνεπής με όσα συζητούσαμε, κακοπροαίρετα, ερμηνεύεται από ορισμένους ότι οδηγεί σε εκτροπή από τη βάση λύσης του Κυπριακού».
Παράλληλα είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε εδαφική αναπροσαρμογή με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Θα είναι τέτοιες οι αξιώσεις τους όσον αφορά τους τρόπους διακυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε μία λύση μη λειτουργική, για να είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει, πρόσθεσε.
Αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων
Σε ερώτηση για λήψη μέτρων για Τατάρ και άλλα πρόσωπα του κατοχικού καθεστώτος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θεωρεί ότι κάποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και εάν κάποιοι θέλουν να τα αμφισβητήσουν ας προσφύγουν στα Δικαστήρια.
Εξηγώντας, είπε ότι αναφέρεται στην αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων. «Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι έχει δικό του κράτος να κατέχει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της απόσχισης, υπέρ της διχοτόμησης της χώρας, την ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι πιστός στις συνταγματικές διατάξεις και να υπερασπίζεσαι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου».
Ερωτηθείς αν μιλά για τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος απάντησε «και όχι μόνο. Υπάρχει ολόκληρος κατάλογος ονομάτων. Μιλούμε για πρόσωπα ή αξιωματούχους του παρόντος κατοχικού καθεστώτος και όχι για το σύνολο των Τουρκοκυπρίων».
Σε ερώτηση αν είμαστε μακριά από του να ξεκινήσουμε συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν βλέπει ούτε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να αναφέρεται έστω ως πρόθεση να συγκαλέσει συνομιλίες.
Αμμόχωστος
Κληθείς να εκτιμήσει εάν δεν έγινε σωστή εκτίμηση των κινδύνων για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκεί όπου λείπει η αντικειμενικότητα από την έκθεση του ΓΓ «και δεν διστάζω να το πω, είναι εκεί που καταγράφει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις ήταν θετικές, κάτι που είναι εντελώς ξένο προς την πραγματικότητα, αφού η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των εγγυήσεων με δικαίωμα αναθεώρησης και όχι με ημερομηνία κατάληξης, ενώ η Ελλάδα ήθελε την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων. Πού συνέβαλε θετικά η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη; Υπενθυμίζω πως ο λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, ήταν ακριβώς η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και στη μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε αντιδράσει και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αμμόχωστο. Επισημαίναμε παντού και από τα πρώτα βήματα πως οι ενέργειες και αποφάσεις τους προετοίμαζαν μία νέα πολιτική όσον αφορά και τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και την μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος. «Είναι σωρεία ενεργειών που έκτοτε έγιναν, αλλά δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων, του ΓΓ μη εξαιρουμένου ή των εδώ αντιπροσώπων του που τον ενημέρωναν κατά τρόπο που δεν ήταν αντικειμενικός».
Ερωτηθείς αν θα κάνει κάποια κίνηση προς τους πρόσφυγες Βαρωσιώτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την αναβάθμιση των προγραμμάτων στήριξης των προσφύγων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στεγαστική πολιτική.
Σε ερώτηση αν επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια, σε "αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού", ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, ούτε το διανοηθήκαμε.» Υπενθύμισε τα μέτρα που υπέβαλε για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και είπε ότι όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού «καλό είναι να δουν αυτό που λείπει το οποίο δεν είναι άλλο από τη βούληση της Τουρκίας και των εγκαθέτων της για λύση».
Κόκκινες γραμμές
Σε ερώτηση αν έχει κόκκινες γραμμές σε αυτές τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν πάνω του, ο Πρόεδρος απάντησε «η δική μου κόκκινη γραμμή είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα, να οδηγεί σε λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος. Βιώσιμο και λειτουργικό και όχι θνησιγενές και να οδηγεί σε αυτό που η Τουρκία έκανε ξεκάθαρο και με τις προτάσεις που κατέθεσε στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη».
Υπενθύμισε ότι για τον φυσικό πλούτο υπήρξε σύγκλιση τόσο ως προς τη διαχείριση ως και προς τον διαμοιρασμό των εσόδων. Το 2015 η σύγκλιση επαναβεβαιώθηκε με τον κ. (Μουσταφά) Ακιντζί. Πέραν αυτού και προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ήτο ποτέ δυνατό να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, έγινε το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων. Υπέβαλα την πρόταση τον Αύγουστο του 2019 για το άνοιγμα καταπιστευτικού λογαριασμού, με δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων ακόμα και πριν τη λύση να αποσύρουν χρήματα, είπε.
Ο μόνος όρος που θέσαμε, υπενθύμισε, ήταν ότι η Τουρκία θα αναγνώριζε το σύνολο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας πράγμα που στην πραγματικότητα θα ήταν προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων. Επομένως είναι αυτό που είπα προηγουμένως. Κάθε φορά ανοίγουν ένα θέμα και το κάνουν για να κερδίσουν κάτι. Δεν είναι για πάρε- δώσε, δεν είναι για διαπραγμάτευση, όχι για να δώσουν.
Πολιτική ισότητα
Σε ό,τι αφορά την πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως η μόνη γραπτή και ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά, ήταν η δική του, η οποία μάλιστα χαιρετίστηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Ο Πρόεδρος είπε ότι τον καλούν να αναιρέσει τις συγκλίσεις και τη συμφωνία για υδρογονάνθρακες που δεν γνωρίζει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί «και να μπούμε σε μια περιπέτεια με τα θέλω της Τουρκίας. Γιατί να μπει ως προτεραιότητα και σε νέα βάση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί; Δεύτερο, εάν μου εισηγούνται προτάσεις, να τις κάνουν πιο συγκεκριμένες».
Τρίτη θητεία
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να απαντήσει αν η προεδρική καρέκλα είναι η προτεραιότητα, για να απαντήσει ότι αν όντως ήταν έτσι, δεν θα υπέβαλε επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 γραπτές προτάσεις και επί των έξι σημείων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ όταν η άλλη πλευρά είχε υποβάλει μία μόνο και αφορούσε στη διατήρηση των εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.
Πέραν αυτού, είπε, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή το 2023, σημείωσε. «Η απόφασή μου συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε θέμα προεδρικού υποψηφίου αφού υπάρχει κόμμα με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποφασίζει.
Επεισόδια στο Δία
Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια όντως θλιβερή και απαράδεκτη κατάσταση η οποία έχει εκφύγει των ορίων της ελεύθερης έκφρασης. Αυτό το οποίο συνέβη ήταν εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου. Σημείωσε ότι «η μη αποδοχή της επιστημονικής άποψης και η υιοθέτηση των διαφόρων θέσεων που εκφράζουν κομπογιαννίτες ή συνωμοσιολόγοι δεν είναι παρά μια πράξη ενάντια στο σύνολο, στην υγεία, στη ζωή και στην οικονομία του τόπου».
Ανέφερε ότι θα γίνει μια πιο οργανωμένη ενημέρωση του κόσμου για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι συνεχώς εμπλουτίζονται τα σχέδια και παρακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις για να καταστούν οι σχεδιασμοί ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Αστυνομία
Ερωτηθείς γιατί η Αστυνομία παρουσιάστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα επεισόδια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός με τον «Αίαντα» και τις συχνές καταγγελίες «με το παραμικρό εις βάρος της Αστυνομίας, καθιστώντας την εν τη ουσία συνεχώς υπόλογη. Ορθώς, είπε, ο Τύπος κρίνει και επικρίνει κενά και αδυναμίες που παρατηρούνται στην Αστυνομία αλλά και την ίδια ώρα θα πρέπει να δώσει και στήριξη εκεί και όπου, δρώντας εντός του πλαισίου του νόμου, προσπαθούν να επικρατήσει η έννομη τάξη.
Τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να σταθούμε προστάτες της ελευθερίας του Τύπου, του λόγου, προστάτες των δημοσιογράφων.
Σε ερώτηση αν το κράτος θα είναι αρωγός στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, είπε ότι η βοήθεια μας θα είναι πάντοτε προς όλους. Θα εξετάσουμε δηλαδή την κάθε περίπτωση, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας για το πώς μπορεί ένας έκαστος να βοηθηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις