Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Υπουργικό ενέκρινε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη διαχείριση της ασφάλειας οδικών υποδομών

Το Υπουργικό ενέκρινε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη διαχείριση της ασφάλειας οδικών υποδομών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για τροποποίηση του περί Διαχείρισης της Ασφάλειας των Οδικών Υποδομών νόμου του 2011 [Ν.8(Ι)/2011] προς εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2019/1936, μετά από την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/96/ΕΚ περί Διαχείρισης της Ασφάλειας των Οδικών Υποδομών.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, η νέα Οδηγία στοχεύει στη βελτίωση των επιπέδων οδικής ασφάλειας και συγκεκριμένα στη μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό στόχο, με ορίζοντα το 2030.

Το Νομοσχέδιο ακολουθεί την προσέγγιση του «ασφαλούς συστήματος», η προσέγγιση του οποίου στοχεύει σε ένα σύστημα οδικής κυκλοφορίας που να συγχωρεί τα ανθρώπινα λάθη των χρηστών του, τα οποία αναπόφευκτα θα συμβαίνουν, και να αποτρέπει την κατάληξη τους σε οδικές συγκρούσεις ή να περιορίζει τις συνέπειες των συγκρούσεων, για να μην επιφέρουν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Συγκεκριμένα τροποποιεί την εφαρμογή διαδικασιών για τις εκτιμήσεις επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, τους ελέγχους οδικής ασφάλειας, τις επιθεωρήσεις οδικής ασφάλειας και εισάγει την αξιολόγηση ασφάλειας ολόκληρου του οδικού δικτύου και τη δυνατότητα προσαρμογής της οδικής σήμανσης και σηματοδότησης στα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης. Επίσης, περιλαμβάνει νέα πρόνοια για τη διασφάλιση των αναγκών των «ευάλωτων χρηστών» της οδού, εφόσον αυτοί αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των οδικών θανάτων.

Επίσης επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του βασικού Νόμου, πέραν του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου και των αυτοκινητοδρόμων, σε κύριους οδικούς άξονες. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω Νομοσχέδιο εμπίπτουν και έργα οδικών υποδομών, τα οποία υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διευκρινίζεται ότι για την πρακτική εφαρμογή της Νομοθεσίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες δράσεις με τους αρμόδιους φορείς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Νομοσχεδίου και σε κύριους άξονες, αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο, προς ικανοποίηση των πιο πάνω πανευρωπαϊκών στόχων τους οποίους η Κύπρος έχει υιοθετήσει μέσω και άλλων στοχευμένων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχές Οκτωβρίου οι συζητήσεις για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού - Οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη

Ξεκίνησε η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στην παλιά Λευκωσία - Τι θα περιλαμβάνουν - Δείτε πως θα μοιάζουν

Χάος στα σχολεία της Πάφου λόγω υπερπληθυσμού – Μάθημα μέχρι και σε… λυόμενες αίθουσες - «Δεν έχουν ούτε air-condition ούτε τίποτε»

Μεθυσμένη γυναίκα μπήκε σε μονόδρομο - Αρνήθηκε να δώσει δείγμα και επιτέθηκε σε αστυνομικό

Τρόμος σε φούρνο στη Λευκωσία: Ληστής απείλησε υπάλληλο με μαχαίρι για να του δώσει τα χρήματα της ταμειακής

Τα τρία χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού - Η ανάλυση του ΥΠΟΙΚ πριν το ΥπουργικόΑπάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Τη γραμμή της σύνεσης και των χαμηλών τόνων θα συνεχίσουν να ακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα, επενδύοντας στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, κτίζοντας συνέργειες, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας, όπως διαβεβαίωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top