ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά με την παραμικρή σπίθα - Σε ετοιμότητα το Τμήμα Δασών

Πυρκαγιά με την παραμικρή σπίθα - Σε ετοιμότητα το Τμήμα Δασών

 

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού έχει ανεβάσει το Τμήμα Δασών την ετοιμότητά του για όσο χρόνο χρειαστεί, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Δασών λόγω του ιδιαίτερα ξηρού και θερμού καλοκαιριού που βιώνει ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος και ειδικότερα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί αυτήν την περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Δασών, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, σήμερα είναι σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» και απευθύνει έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του,

Με τις επικρατούσες ακραίες καιρικές συνθήκες είναι βέβαιο, σημειώνει ότι και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, γι’ αυτό και απευθύνεται θερμότατη έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά καθώς και για συνεργασία. Καλεί όλους να αναλογιστούν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά.

Τονίζεται ότι, το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Υπενθυμίζει ότι, μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε από ρίψη αποτσίγαρων, από ανάφλεξη ή σπινθήρες μηχανημάτων, καθώς και από τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητες μας στο ύπαιθρο, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο, γι’ αυτό και οι κάτοχοι ή χρήστες τους καλούνται να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του χώρου από ξηρά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Να βεβαιωθούν επίσης για την καλή κατάσταση της εξάτμισης (εξώστ) η οποία πρέπει να καταλήγει σε φρεάτιο.

Σημειώνοντας ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, αναφέρει ότι αυτό συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Καλείται όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top