Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Κρίσιμη η κατάσταση των πυρκαγιών στην Τουρκία, κρίση στο ΑΚΡ

04.08.2021
11:15
Διεθνή

Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία με πολλά μέτωπα των πυρκαγιών ανοιχτά, ενώ κρίση προκάλεσε και εντός του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ δήλωση του Υπουργού Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί ότι «οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών».


Από τις 152 από τις 163 εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν μέχρι στιγμής σε 38 συνοικίες έχουν κατασβεστεί. Ακόμη γίνονται προσπάθειες κατάσβεσης σε πολλές περιοχές. Τώρα έχει επεκταθεί η φωτιά και στο όρος Καρίντζα στο Αϊντίν

Στο μεταξύ η πυρκαγιά που μετέτρεψε σε στάχτη το Μαβγκατί τώρα απειλεί το Γκιουντοουμούς. Η χθεσινή ήταν μια βραδιά τρόμου για τους χωρικούς οι οποίοι ξενύχτισαν με πυροσβεστήρες στα χέρια προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Στο Μπόντρουμ ο τουριστικός κόλπος Τσοκερτμέ παραδόθηκε στις φλόγες. Εξοχικές κατοικίες, παραλίες και εξοχικές εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν, ενώ τα μέτρα αυξήθηκαν σε δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή. Στο Γκερέν, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, έτρεξαν ακόμη και οι κάτοικοι των γύρω χωριών και γειτονιών με τα τρακτέρ τους για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Ο Αλί Ντουλγκέρ ο οποίος ασχολείται με την εκτροφή μικρών βοοειδών δήλωσε: «Δεν έχουμε κοιμηθεί εδώ και 3 μέρες. Είμαστε σε υπηρεσία φύλαξης ως οικογένεια. Βγάλαμε τα ζώα μας και τα πήγαμε σε ασφαλή ζώνη. Περιμένουμε ότι θα έχει κάποια χρησιμότητα αλλά παρακολουθούμε αβοήθητοι. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει εκτός από παρέμβαση από αέρος».
 
Πάντως τα αντιπολιτευόμενα μέσα αναφέρονται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών σύμφωνα με την οποία παρόλο που είχε τεθεί ως στόχος η αγορά 26 ελικοπτέρων για τη φετινή χρονιά τελικά δεν αγοράστηκε κανένα. Το ποσό που διέθεσαν ήταν μόνο χίλιες τουρκικές λίρες. 

Αναφέροντας ότι εκατοντάδες εκτάρια δασικής έκτασης καίγονται σε απλή θέα κάθε μέρα και ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών δεν μπορεί να παρέμβει επαρκώς στις πυρκαγιές, ο αναπληρωτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουράτ Εμίρ δήλωσε ότι «παρά όλες τις προειδοποιήσεις, πιάστηκαν απροετοίμαστοι για τη φωτιά. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν σαφώς αυτήν την μη ετοιμότητα τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Γενική Διεύθυνση Δασών είπε ‘Θα απαντήσουμε στη φωτιά με ελικόπτερα’, διέθεσε χίλιες τουρκικές λίρες για την αγορά 26 ελικοπτέρων. Μόνο χίλιες τουρκικές λίρες ... Είπαν ότι δεν θα αγοράσουμε ελικόπτερα φέτος».

«Όταν εξετάζουμε άλλα στοιχεία με τον ίδιο τίτλο, βλέπουμε μια παρόμοια κατάσταση. Ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων στην απογραφή του Υπουργείου είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς; Εάν όχι, γιατί δεν έχουν διατεθεί πόροι στον προϋπολογισμό του 2021 της Γενικής Διεύθυνσης Δασών για την αγορά ελικοπτέρων;», διερωτήθηκε.
 
Κρίση στο ΑΚΡ
 
Στο μεταξύ η δήλωση του Υπουργού Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί ότι «οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών» προκάλεσαν αντιπαραθέσεις τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στο AKP.

Πηγές αναφέρουν ότι τα λόγια του Πακντεμίρλι «έκαναν τους Βουλευτές να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον λαό». Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν επίσης «θυμωμένος με τον Πακντεμιρλί και τον προειδοποίησε», ενώ τα λόγια του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου «μην αφήσετε διχόνοια μεταξύ των τοπικών διοικήσεων και της κυβέρνησης» είναι «σημάδι» της αντίδρασης του Πακντεμιρλί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά αντιπολιτευτικά μέσα με βάση τις κομματικές μελέτες για τις εκλογές του 2023 «η δουλειά των Βουλευτών της περιοχής είναι πιο δύσκολη». Ενώ επισημαίνεται ότι η Λαϊκή Συμμαχία έχει χάσει μητροπολιτικές πόλεις όπως τα Άδανα, η Αττάλεια και η Μερσίνη, οι οποίες έχουν πληγεί πλέον από τη φωτιά, στις τελευταίες τοπικές εκλογές, επισημαίνεται ότι «το κόμμα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες και είναι επιθυμούσε να ενώσει ξανά τους πολίτες κάτω από την ομπρέλα του ΑΚΡ».

Ωστόσο, λέγεται ότι ο δεσμός που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι Βουλευτές με τους πολίτες κλονίστηκε εξαιτίας της δήλωσης Πακντεμιρλί για τους Δήμους. Σημειώνεται ότι οι Βουλευτές «ενημέρωσαν τον Ερντογάν» για την εν λόγω κατάσταση.

Μετά την πυρκαγιά στην Αττάλεια Manavgat, Βουλευτές του ΑΚΡ αναφέρουν το έργο του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκ μέρους της κυβέρνησης ως παράδειγμα. Επισημαίνοντας ότι οι πολίτες στην περιοχή είναι επίσης εξαιρετικά νευρικοί με τις δασικές πυρκαγιές, οι Βουλευτές δηλώνουν ότι ο Τσαβούσογλου αντιμετώπιζε μερικές φορές τους πολίτες κατά τις επισκέψεις του στην περιοχή, αλλά «πλησίασε τις συζητήσεις με ψυχραιμία και ηρέμησε τους πολίτες και εξήγησε τα βήματα που έλαβε η κυβέρνηση».

Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις του Πακντεμιρλί, ορισμένοι από τους πολίτες της περιοχής ρώτησαν τόσο τις οργανώσεις του ΑΚΡ όσο και τους ίδιους κατά πόσο «είναι μια μέρα μάχης με τους Δήμους»;

Επισημαίνεται επίσης ότι οι μομφές αρχίζουν να έρχονται: ‘Βλάπτουμε, δεν βλέπεις;’ Στο κόμμα γίνονται αξιολογήσεις του τύπου: «Μας έφερε εναντίον των δήμων. Η δήλωση του Πακντεμιρλί ενίσχυσε αυτή την αντίληψη, ενώ το κοινό προσπαθούσε ήδη να δημιουργήσει την αντίληψη ότι ‘η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα’ για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενίσχυσε τους Δήμους του CHP», 

Από την άλλη, σημειώνεται ότι τα λόγια του Πακντεμιρλί «προκάλεσαν αντιπαραθέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο». Αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου αντέδρασε ανοιχτά στα λόγια του Πακντεμιρλί, λέγοντας: «Σας παρακαλώ, μην δημιουργείτε διχόνοια μεταξύ των τοπικών διοικήσεων, των Δήμων και της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα που υπάρχει και ας μην καταργούμε το κίνητρο εργασίας του έθνους».

Αναφέρεται ακόμα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν επίσης θυμωμένος με τα λόγια του Πακντεμίρλι και «τον προειδοποίησε». Υποστηρίζεται ότι «ο Ερντογάν είναι ήδη θυμωμένος με τον Πακντεμιρλί για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι τα αεροπλάνα της THK ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών εκείνης της περιόδου και ότι ο Πακντεμιρλί «δεν έκανε κάποια κίνηση για να τερματίσει αυτές τις συζητήσεις» τότε. Λέγεται επίσης ότι «ο Πακντεμιρλί θα απομακρυνθεί με τον πρώτο ανασχηματισμό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ