Το Υφυπουργείο τουρισμού επιχορηγεί το 75% τους κόστους για αναβάθμιση υποδομών σε παραλίες και αλλαγή τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης, ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή τοποθέτησης στην παραλία Αγίας Τριάδας στον Πρωταρά, της θαλάσσιας χελώνας «ΚΑΛΥΨΩ» που δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα, ο κ. Περδίος είπε πως «ο συμβολισμός του έργου έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι ότι έχουμε πάρει ένα υλικό το οποίο δημιουργεί ζημιά, όχι μόνο στις θάλασσες μας αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα και το έχουμε τροποποιήσει για να γίνει κάτι τόσο όμορφο. Είναι κάτι που όλοι μας θα πρέπει, όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτή την πρακτική, είτε αφορά την διακόσμηση κάποιων χώρων είτε τη δημιουργία έργων όπως το 'ΚΑΛΥΨΩ'».
Ο δεύτερος συμβολισμός του έργου, συνέχισε, αφορά τα νερά της Κύπρου, που όπως είπε «είναι τα καθαρότερα νερά στην Ευρώπη. Επειδή ως πολίτες αυτής της χώρας αυτά που μας δίδονται εύκολα τα παίρνουμε ως δεδομένα, ο συμβολισμός εδώ είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτε ως δεδομένο» είπε και σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό τα καθαρά νερά για τους επισκέπτες, τους ντόπιους αλλά και από το εξωτερικό και πρέπει να προσπαθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, να τα διατηρήσουμε καθαρά, τόσο για μας, όσο και για το περιβάλλον και τη χώρα μας αλλά και για τους επισκέπτες».
Ο κ. Περδίος ανέφερε ακόμα ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η όλη υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού γίνεται κάτω την εποπτεία όχι μόνο ενός στρατηγικού πλάνου αλλά και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει ξεκινήσει φέτος και θα παραδοθεί σε κάποιους μήνες. Ως Υφυπουργείο Τουρισμού δεν επιθυμούμε να κάνουμε δράσεις οι οποίες για οποιονδήποτε λόγο θα είναι αρνητικές προς το περιβάλλον».
Ο Σάββας Περδίος είπε ακόμα ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού επιχορηγεί το 75% του κόστους για αναβάθμιση υποδομών σε παραλίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναβάθμισης Παραλιών. Σίγουρα δεν επιχορηγούμε το κόστος για αγορά πλαστικών καρεκλών, κρεβατιών και ομπρελών και η όλη αναβάθμιση θα είναι με φυσικά υλικά» ανέφερε και σημείωσε πως «το Υφυπουργείο επιχορηγεί το 75% του κόστους για αλλαγή τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης και δεν επιχορηγούμε όσους θέλουν να αγοράσουν πλαστικές καρέκλες και τραπέζια».
Αυτός συνέχισε είναι «ο έμπρακτος τρόπος μέσω του οποίου το Υφυπουργείο θέλει να δώσει με το δικό του τρόπο αυτό το στίγμα» και διαβεβαίωσε όλους ότι «και μας ενδιαφέρει το αντικείμενο και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι απόψε τοποθετήθηκε στην παραλία Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι η θαλάσσια χελώνα με την επωνυμία «ΚΑΛΥΨΩ» που δημιουργήθηκε από πλαστικά απορρίμματα, που συγκεντρώθηκαν από εκστρατείες καθαριότητας της παραλίας και του βυθού και στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε ότι «το έργο εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο καλλιτέχνης Βαγγέλης Ευαγγέλου, συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα “Keep our Sand and Sea Plastic Free” και το Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ οι εκστρατείες καθαριότητας του βυθού πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του DIXAN στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε Σε Βάθος» της GPM-Henkel.
Ταυτόχρονα εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σε εκστρατείες καθαριότητας παραλιών και βυθών ώστε, αφενός να επιτελεστεί η καθαριότητά τους, αφετέρου, να συλλεχθούν τα πλαστικά και να δοθούν στον δημιουργό του έργου. Ιδιαίτερη μνεία, χρήζει στον Βαγγέλη Ευαγγέλου για την πολύτιμη εθελοντική προσφορά του δημιουργώντας το έργο τέχνης «ΚΑΛΥΨΩ».
Η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Συντονίστρια του Εργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” ανέφερε ότι το έργο «ΚΑΛΥΨΩ» είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές – ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου – με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία».
Στόχος συνέχισε «είναι η επαρχία Αμμοχώστου να γίνει το φωτεινό παράδειγμα για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και να γίνει πηγή έμπνευσης τόσο για τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις της Κύπρου, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και η εκστρατεία προβάλλεται στο εξωτερικό μέσω του δικτύου της TUI Care Foundation. Το Έργο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εμπλέξει ενεργά πέραν των 100 συνεργατών όπως ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια της περιοχής που ανέλαβαν ενεργή δράση για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης στις επιχειρήσεις τους».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Έργου πέραν των 1500 μαθητών που όχι μόνο ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και πόσο επηρεάζει ακόμη και την ανθρώπινη υγεία, αλλά ήταν τόσο πρόθυμοι να δεχτούν την αλλαγή, δίνοντας μας ελπίδα για το μέλλον».
Ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος “Keep Our Sand and Sea Plastic Free” είναι «η εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης από τις παραλιακές περιοχές –ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου – με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία και η μείωση της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας».
Πρόσθεσε ότι «η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αλλά αντιστρόφως και ενίσχυσής του. Η παγκόσμια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού “The Global Tourism Plastics Initiative” στοχεύει να διορθώσει, να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει την δράση των ενδιαφερόμενων φορέων του τουρισμού για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης».
Ο κ. Δρουσιώτης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού και είπε πως «ο Covid-19 είναι η αφορμή για να ξανασκεφτούμε την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κύπρο. H παγκόσμια αντιμετώπιση του Covid-19 είχε σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα» είπε και σημείωσε πως «αναγνωρίζουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού απαίτησε μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη μία καταστροφή να οδηγήσει στην άλλη, αφού σε όλες τις συνθήκες πρέπει να επιλέγονται οι βέλτιστες λύσεις για όλους τους τομείς».
Εξάλλου στο δικό της χαιρετισμό η Κυριακή Σάββα, Senior Brand and Trade Manager, Laundry Care CY, GPM-Henkel, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τα απορρίμματα που ανασύρθηκαν από τις εκστρατείες καθαρισμού των βυθών, να αξιοποιούνται με αυτόν τον υπέροχο τρόπο για ένα τόσο σπουδαίο σκοπό. Πέρσι ξεκινήσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan 'Καθάρισε σε βάθος' με αλυσιδωτές δράσεις που ξεκινούν από τον καθαρισμό των βυθών και συνεχίζονται στην κοινωνία, την εκπαίδευση και την επιστήμη».
Πρόσθεσε ότι «κατά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος έχουν ανασυρθεί εκατοντάδες κιλά απορριμμάτων από το βυθό των κυπριακών θαλασσών και συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερο ζήλο και αφοσίωση γιατί η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κόσμο πιο καθαρό. Στόχος μας είναι να εμπνέουμε και να κινητοποιούμε μεγάλους και μικρούς σε θέματα περιβάλλοντος και παράλληλα να προωθούμε την έννοια της ατομικής ευθύνης».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις