ΥΓΕΙΑ

Αποκαλυπτική έρευνα: Μακροχρόνιο COVID αντιμετωπίζουν 7 στους 10 που δεν νοσηλεύτηκαν

Αποκαλυπτική έρευνα: Μακροχρόνιο COVID αντιμετωπίζουν 7 στους 10 που δεν νοσηλεύτηκαν

Η πλειονότητα όσων πέρασαν τη λοίμωξη COVID-19 ήπια ή μέτρια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, αντιμετωπίζουν κι αυτοί τις μακρόχρονες επιπτώσεις από τη νόσο (long COVID) ή επίμονα συμπτώματα, για χρόνο περισσότερο από 30 ή και 60 ημέρες από την αρχή της νόσου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από τη μελέτη CoVHORT στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Αριζόνα.

«Δείξαμε ότι περίπου το 67% των ατόμων με ήπιο ή μέτριο COVID έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη νόσο, με άλλα λόγια εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα πάνω από 30 ημέρες μετά το θετικό τεστ. Το γεγονός αυτό είναι μια πραγματική έκκληση αφύπνισης για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί. Εάν προσβληθείτε από COVID, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι εξαιρετικά υψηλές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μέλανι Μπελ, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Μελ και Ενίντ Ζούκερμαν.

Οι υπάρχουσες έρευνες για το μακροχρόνιο COVID έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είχε ως στόχο να καλύψει το κενό στην έρευνα για μακροχρόνιο COVID αναλύοντας δεδομένα από άτομα που δεν νοσηλεύθηκαν.

Η μελέτη με τίτλο «Μετέπειτα οξείες συνέπειες της COVID-19 σε μια ομάδα που δεν νοσηλεύθηκε: αποτελέσματα από το Arizona CoVHORT», που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, ανέλυσε τα δεδομένα των συμμετεχόντων στην μακροπρόθεσμη μελέτη CoVHORT σε διάστημα τριών μηνών. Η μελέτη CoVHORT παρακολουθεί τους κατοίκους της Αριζόνα που είχαν COVID-19 από τον Μάιο του 2020, καθώς και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί, μέσω διαδικτυακών ερευνών που καταγράφουν την κατάσταση μόλυνσης, συμπτώματα και τυχόν θετικά τεστ.

Από τους συμμετέχοντες που είχαν προσβληθεί από COVID-19, το 68,7% εμφάνισε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 30 ημέρες, σηματοδοτώντας τη διάκριση για μακροχρόνιο COVID. Αυτή η συχνότητα αυξήθηκε στο 73% μετά από 60 ημέρες παρακολούθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που αντιμετώπισαν μακροχρόνιο COVID είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο μορφωμένα, να έχουν εποχιακές αλλεργίες και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και να δηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από ό, τι τα άτομα χωρίς μακροχρόνιο COVID.

Τα 10 συμπτώματα

Οι πάσχοντες από μακροχρόνιο COVID, 30 ημέρες μετά το θετικό τεστ εμφάνισαν (κατά σειρά): κόπωση, δύσπνοια, «ομίχλη» στον εγκέφαλο, άγχος/αγωνία, αλλοιωμένη γεύση/μυρωδιά, πόνους στο σώμα και τους μυς ειδικότερα, αϋπνία, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις και συμφόρηση, τα οποία αποτελούν τα 10 πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID.

Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκεια της λοίμωξης, ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19. Ο διάμεσος αριθμός των συμπτωμάτων ήταν τρία, αλλά έφτασε μέχρι και τα 20 σε ορισμένους ασθενείς. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από COVID που διαρκούν 30 ημέρες ή περισσότερο έχουν οριστεί επιστημονικά από τους ερευνητές ως μεταγενέστερες οξείες συνέπειες του COVID-19.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η εκτιμώμενη συχνότητα του μακροχρόνιου COVID είναι ελαφρώς μικρότερη από την αντίστοιχη των ασθενών που νοσηλεύθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτοί που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου COVID περίπου στην ίδια συχνότητα με όσους νοσηλεύθηκαν.

Η ερευνητική μελέτη CoVHORT συνεχίζεται με στόχο να παράσχει κρίσιμα στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρή μόλυνση, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από την COVID-19.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top