Η ενότητα είναι εκείνο που θα φέρει το αποτέλεσμα, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως ο κοινός εχθρός δεν είναι οι μεταξύ μας διαφορές αλλά όσοι επιβουλεύονται την ύπαρξή μας, όσοι επιβουλεύονται την πατρίδα μας, όσοι επιβουλεύονται τη Δημοκρατία μας.
Μιλούσε το Σάββατο, το βράδυ, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Χάρτινο το Φεγγαράκι…ψεύτικη ακρογιαλιά», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στην Δερύνεια.
Η αντικατοχική εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη. Ακολούθως έγινε ανάγνωση δύο ψηφισμάτων. Το ένα από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζαννέττου και το άλλο από ομάδα πολιτών Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπρων κατοίκων Βαρωσίων. Στην συνέχεια ανέγνωσε την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου. Κύριος ομιλητής της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η αντικατοχική εκδήλωση διανθίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Κωνσταντίνα και την Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Βήχα. Στην παρουσίαση της αντικατοχικής εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Πάρης Ποταμίτης.
Μεταξύ άλλων, το παρών τους έδωσαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε σε λεπτομερή απολογισμό για τις διαχρονικές προσπάθειες επιστροφής της Αμμοχώστου, αλλά και όλων των προσπαθειών που ο ίδιος κατέβαλε κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας για επίλυση του Κυπριακού.
Σε εκτενή αναφορά του στο Κραν Μοντανά ανέγνωσε σημεία από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την Διάσκεψη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «διαφαίνεται σαφώς πως πρώτον, δεν εγκατέλειψα τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά». Δεύτερον, είπε, «οι εσωτερικές πτυχές για μια συμφωνία είχαν ουσιαστικά επιλυθεί με τις διαφορές να περιορίζονται στο ελάχιστο». Εκείνο, πρόσθεσε, «που οδήγησε στην αποτυχία ήταν οι αμετακίνητες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυητικών και παρεμβατικών της δικαιωμάτων».
«Μετά τα πιο πάνω, διερωτώμαι εάν υπάρχει έστω και ένας Ελληνοκύπριος που θα μου εισηγείτο να αποδεχτώ την συνέχιση των εγγυήσεων και εξάρτηση του κοινού κράτους από ξένες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα θα διατηρούσαν μονίμως στρατεύματα στο έδαφος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε σημείο της ομιλίας του και σε συνθήματα που φώναξε ομάδα πολιτών που παρευρισκόταν στην εκδήλωση ότι «είστε συνένοχος» απάντησε ότι «ανάλογα έχω ακούσει και το 2004 και έμεινα όρθιος, όπως και θα μείνω όρθιος, γιατί πιστεύω πως η σωτηρία της Κύπρου είναι υπεράνω των όποιων σκοπιμοτήτων».
«Η ενότητα είναι εκείνο που θα φέρει το αποτέλεσμα», τόνισε.
Διαβεβαίωσε «πως δεν θα παραιτηθώ των προσπαθειών για να διασφαλίσω το αναφαίρετο δικαίωμά σας για επιστροφή σε μια πόλη που προστατεύεται από τα ισχυρά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας, αυτό που απαιτείται είναι, το επαναλαμβάνω, η μεταξύ μας ενότητα», σημείωσε. «Ενότητα ως προς τους στόχους, ενότητα ως προς τις δράσεις, ενότητα ως προς το πως επιτυγχάνουμε επιτέλους να αποτρέψουμε τα όσα η Τουρκία απειλεί και υλοποιεί», είπε.
«Αυτό που, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που βαρύνουν όλους μας, θεωρώ ως επιβεβλημένο είναι να κατανοήσουμε πως ο κοινός εχθρός δεν είναι οι μεταξύ μας διαφορές, δεν είναι οι όποιες διαφορές μας χωρίζουν ιδεολογικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά πρόσθεσε, είναι όσοι επιβουλεύονται την ύπαρξή μας, όσοι επιβουλεύονται την πατρίδα μας, όσοι επιβουλεύονται τη Δημοκρατία μας».
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου ανέφερε πως «η φετινή αντικατοχική εκδήλωση, το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Φέτος δεν μας πλημμυρίζει μόνο η πίκρα και η πόνος. Μας πλημμυρίζει η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός».
Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ είπε, «έχουν προχωρήσει στα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για τον εποικισμό της πόλης μας», σημειώνοντας πως «ένα νέο έγκλημα πάνω στο έγκλημα του 1974 και πάνω στο διαρκές έγκλημα των τελευταίων 47 χρόνων».
Η κατοχική δύναμη και ο εγκάθετός της Ερσίν Τατάρ ανέφερε ο Σίμος Ιωάννου «περιφρονούν ωμά τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, περιφρονούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας που αντέδρασε -έστω και φραστικά- στις ενέργειές τους είπε και τόνισε πως υπονομεύουν καίρια την προοπτική της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας. Βάζουν αλάτι στις πληγές του κυπριακού λαού, μα πρώτα και κύρια στις πληγές των Αμμοχωστιανών, των ανθρώπων που η καρδιά τους χτυπά και πάλλεται με τη σκέψη της αγαπημένης πόλης».
Ο Σίμος Ιωάννου στην ομιλία του ανέφερε πως «χρειάζεται -ως πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση, αλλά και ως λαός- να εκτιμούμε σωστά την πραγματικότητα, τι συμβαίνει γύρω μας, τι σχεδιάζει η κατοχική δύναμη, ποιο είναι το διεθνές περιβάλλον και τι πρακτικά μπορούμε να περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα». «Η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και δεν συνιστά ούτε καν συντήρηση της παρούσας κατάσταση και τόνισε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα οριακό και επικίνδυνο σημείο», πρόσθεσε.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είπε, γίνεται φανερό προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούμε. Κατ’ αρχήν, σημείωσε, «η διεθνής κινητοποίηση και τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι ορθά και πρέπει να συνεχιστούν», τονίζοντας «πως την ίδια ώρα, χρειάζεται ένα αποφασιστικό άνοιγμα από όλους μας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προς τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ για το Βαρώσι και που απορρίπτουν την πολιτική των δύο κρατών».
Για αυτό, είπε ο κ. Ιωάννου, «η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που μπορεί να σώσει και την πόλη μας και ολόκληρη την πατρίδα μας και τόνισε πως σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ενότητα και η συνεννόηση μεταξύ μας». «Επιπρόσθετα, η ενότητα προϋποθέτει αλληλοσεβασμό μεταξύ μας τόνισε και είπε πως πρέπει να παραδεχθούμε ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο και τις τελευταίες εβδομάδες, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται η πίστη μας στο όραμα της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας μας», ανέφερε.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ανέφερε πως βρισκόμαστε και φέτος εδώ, στην ακριτική Δερύνεια δίπλα ακριβώς από την αγαπημένη μας πόλη Αμμόχωστο για να στηρίξουμε τον αγώνα των απανταχού Αμμοχωστιανών για επιστροφή στην όμορφη πρωτεύουσα της επαρχίας μας. «Οι αναμνήσεις, οι μνήμες, οι θύμησες ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας δεν μπορούν να σβήσουν παρόλη την πάροδο 50 σχεδόν χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα την τουρκική εισβολή και κατοχή», πρόσθεσε. Εμείς που ζούμε δίπλα ακριβώς από την αγαπημένη μας πόλη», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, «βιώνουμε καθημερινά τον πόνο και την αγανάκτηση των Αμμοχωστιανών οι οποίοι βλέπουν την πόλη τους να προωθείται πλέον ως τουριστικός προορισμός».
Οι οικοδομικές εργασίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εντείνονται, είπε ο Δήμαρχος Δερύνειας, οι ήχοι των ανυψωτικών μηχανημάτων και των βαρέων οχημάτων ανέφερε είναι τόσο έντονοι όσο αυτοί των τεθωρακισμένων που έφτασαν το 1974 μέχρι τη Δερύνεια. Η πόλη μας λεηλατείται, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, μπροστά στα μάτια μας για δεύτερη φορά αφού ο κατακτητής την άνοιξε για ξεναγήσεις επενδύσεις και για εορτασμούς. Πόσα να αντέξει ο ανθρώπινος νους, πόσες παραβιάσεις λεηλασίες και προκλήσεις ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο κόσμος κουράστηκε να ακούει υποσχέσεις και ανεκπλήρωτες εξαγγελίες». Αναγνωρίζουμε, είπε, τις δυσκολίες επίλυσης του Κυπριακού, όμως επισήμανε, η προοπτική λύσης δυο κρατών δεν εγγυάται την ειρήνη και την ελευθερία σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Κύπρος.
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου
Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, αποφάσισε να επιβεβαιώσει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Μιας λύσης, όπως αναφέρεται, «που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μιας λύσης η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη».
Το ψήφισμα «καταδικάζει με σφοδρότητα τις τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της, οι οποίες δημιουργούν νέα τετελεσμένα εις βάρος της προοπτικής για επιστροφή στην πόλη μας στο πλαίσιο μια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού». Ταυτόχρονα, θεωρεί πως η εξαγγελία Τατάρ για άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης για επιστροφή περιουσιών πρώην κατοίκων και δικαιούχων, «συνιστά άλλο ένα βήμα προς την πλήρη εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου «θεωρεί ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον Κυπριακό Λαό».
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου «καλεί για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της. Ταυτόχρονα, χαιρετίζει το πρόσφατο ψήφισμα (2587) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, όπως και την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια, κείμενα στα οποία γίνεται ρητή καταδίκη της ανακοίνωσης της 20ης Ιουλίου, αλλά και ρητό κάλεσμα για άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και όλων των βημάτων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».
Παράλληλα, «χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τις καταδικαστικές δηλώσεις αλλά και τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις μιας μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Απευθύνει επίσης «έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και ειδικά προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου θεωρεί «πως για να φτάσουμε σήμερα στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε, μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο έγιναν διάφορες ενέργειες, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε, δεν ήταν επαρκής ούτε ικανή να αποτρέψει τους σχεδιασμούς και τα νέα τετελεσμένα στην πόλη μας». Κατανοεί επίσης «πως το Κυπριακό δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό πρόβλημα και πως η λύση του θα πρέπει να βρεθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και όχι μέσω νομικών μαχών».
Καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν με κάθε τρόπο έτσι ώστε να χαραχθεί επιτέλους μια κοινή πορεία για να αποτραπεί το επόμενο βήμα προς την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας». Ταυτόχρονα, «καλεί τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».
Κοινό ψήφισμα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων κατοίκων Βαρωσίων
Στην Αντικατοχική εκδήλωση διαβάστηκε κοινό ψήφισμα από κατοίκους Βαρωσίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τίτλο «Είμαστε μαζί», στο οποίο αναφέρουν πως «οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων».
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της περιφραγμένης πόλης για να υποστηρίξουμε τις νόμιμες αξιώσεις τους. Οι πολίτες λοιπόν που κατοικούμε σε τούτο το νησί, μπορούμε μόνο να θεωρήσουμε ως βιώσιμη και ειρηνική λύση του προβλήματος την επανένωση του νησιού σύμφωνα με τις σχετικές παραμέτρους του ΟΗΕ που θέτει μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που να παρέχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού», σημειώνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτουν οι κάτοικοι Βαρωσίων ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε μια διακοινοτική πλατφόρμα «από οργανώσεις και άτομα που απαιτούν την επανένωση της πατρίδας μας. Θα πραγματοποιούμε συναντήσεις δημοτών κάθε μήνα μέσα στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων καθορίζοντας με σαφήνεια τις προτεραιότητές μας και για να πολεμήσουμε ενάντια στη διχοτόμηση της πατρίδας μας», καταλήγουν.
Διαμαρτυρία πολιτών με πλακάτ και πανό στον χώρο της εκδήλωσης
Εξάλλου, μικρή ομάδα πολιτών βρέθηκε στην εκδήλωση κρατώντας πλακάτ πάνω στα οποία έγραφαν «Συνεργοί;» και «Εμείς;». Παράλληλα κρατούσαν δύο μεγάλα πανό με φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την σύζυγο του σε κέντρο διασκέδασης στην Ελλάδα. Πάνω στα δυο πανό αναγραφόταν «21/7/2021Το Βαρωσι Χάνεται 24/7/21 Ο Πρόεδρος μας φτιάχνεται».
ΠΗΓΗ: Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις