ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η διέλευση των Τ/κ στο οδόφραγμα του Λιμνίτη για τους «εορτασμούς» για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας

Άρχισε η διέλευση των Τ/κ στο οδόφραγμα του Λιμνίτη για τους «εορτασμούς» για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας

Συμπληρώνονται πενήντα επτά χρόνια από τον Αύγουστο του 1964, οπότε και ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με τις βόμβες ναπάλμ να πέφτουν βροχή. 

Σήμερα γύρω στις 08:00 ξεκίνησε η διέλευση των 44 περίπου μικρών λεωφορείων με τους 510 περίπου Τουρκοκυπρίους, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου θα παραστούν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό. Σύμφωνα με τον κ. Καρό η διέλευση γίνεται τμηματικά αρχικά πέρασαν τα πρώτα 16 μικρά λεωφορεία και μετά από ένα εικοσάλεπτο τα δεύτερα.

Στις εκδηλώσεις, ανέφερε ο κ. Καρός στο ΚΥΠΕ, αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και «κρατικοί αξιωματούχοι», καθώς και ο ηγέτης των Τ/κ Ερσίν Τατάρ , ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με  στρατιωτικό ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης. 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα την 8η Αυγούστου ως αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά, αλλά και ως μια μαύρη επέτειο. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 με την τουρκανταρσία  και για όλους τους κατοίκους της περιοχής  που αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο τους ελεύθερο μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 57 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.  Το 1964 συνέχισε, η Τηλλυρία πλήρωσε βαρύ τίμημα το οποίο πληρώνει μέχρι τις μέρες μας. 

Δυστυχώς συνέχισε ο κ. Κλεάνθους είναι και η μέρα που εγκλωβίστηκε η Τηλλυρία, έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο άξονα της Κύπρου και έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη, παραμελημένη και εγκαταλειμμένη στην μοίρα της. Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι από τότε αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στον τόπο τους.

Δυστυχώς παρατήρησε η περιοχή μας παραμένει αποκλεισμένη χωρίς να διαφαίνονται σημάδια τα οποία θα μας βγάλουν απ’ αυτή την απομόνωση .  Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας τα γεγονότα του 1964 έχουν αποκλείσει την περιοχή της Τηλλυρίας και από ανατολικά προς την περιοχή του Λιμνίτη.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα  της περιοχής που αυτό έχει να κάνει με το θύλακα των Κοκκίνων, λέγοντας πως από τότε παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Πάφο και την Πάφο με τη Λευκωσία, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες προς τους κατοίκους της περιοχής. 

Παρά ταύτα συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους και παρά τις δυσκολίες, «συνεχίζουμε να παραμένουμε στον τόπο μας».

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας. 

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο μεταβαίνουν στον θύλακα γύρω στα χίλια άτομα, συγγενείς πεσόντων, αλλά φέτος ο αριθμός τους είναι αισθητά μειωμένος, προφανώς λόγο των μέτρων που λαμβάνονται και στα κατεχόμενα για την πανδημία.

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top