Δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες γιατρών για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, την ώρα που πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για το συγκεκριμένο θέμα.
Όλα ξεκίνησαν με την υπόθεση του 41χρονου, ο οποίος νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο Νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες, όπου και ανακαλύφθηκε πως είχε στην κατοχή του ψεύτικο πιστοποιητικό εμβολιασμού, από τον 53χρονο γιατρό στη Λάρνακα, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση μετά από απόφαση Δικαστηρίου.
Διενεργήθηκαν εξετάσεις μέσω της Διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας όπου διαπιστώθηκε ότι ο 41 ετών ασθενής είναι καταχωρημένος στο σύστημα του ΟΑΥ ως εμβολιασμένος με το εμβόλιο AstraZeneca από τον ύποπτο, ο οποίος είναι καταχωρημένος ως προσωπικός του γιατρός στο ΓεΣΥ.
Έγιναν εξετάσεις και εντοπίστηκε νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου από την οποία λήφθηκε κατάθεση στην οποία αναφέρει ότι πριν την διασωλήνωση του ο ασθενής ερωτώμενος κατά πόσο είναι εμβολιασμένος αυτός απάντησε «μακάρι να ήμουν εμβολιασμένος», γεγονός για το οποίο ενημέρωσε το ιατρικό προσωπικό ώστε να ενημερωθούν και οι οικείοι του.
Εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη μαρτυρία από άλλο νοσηλευτή ο οποίος κατά την εισαγωγή του ασθενή στην ΜΕΘ στις 2 Αυγούστου τον ρώτησε κατά πόσο είχε εμβολιαστεί και ο ασθενής σε άσχημη κατάσταση του παραδέχθηκε ότι δεν είχε εμβολιαστει και του είπε ότι αν πάνε όλα καλά θα εμβολιαστεί με πέντε εμβόλια όταν εξέλθει του νοσοκομείου.
Επιπρόσθετη μαρτυρία εξασφαλίστηκε και από πνευμονολόγο της ΜΕΘ του ΓΝ Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία κατά την εισαγωγή του ασθενή στην ΜΕΘ στις 2 Αυγούστου ερωτώμενος κατά πόσο είναι εμβολιασμένος του απάντησε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είχε εμβολιαστεί. Από έλεγχο στον φάκελο του διαπίστωσε ότι κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο στις 31 Ιουλίου δήλωσε ότι ήταν εμβολιασμένος και με τις δυο δόσεις. Μετά την δήλωση του ο Πνευμονολόγος διέγραψε την φράση AstraZeneca 2 δόσεις και ανέγραψε την φράση Δεν είναι εμβολιασμένος.
Περαιτέρω λήφθηκε κατάθεση από λειτουργό του ΟΑΥ όπου εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι στις 26 Απριλίου ο ύποπτος έλαβε κατόπιν αίτησης του εξουσιοδότηση από τον ΟΑΥ για διενέργεια εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca. Από τις 26 Απριλίου μέχρι σήμερα ο ύποπτος παρήγγειλε συνολικά 170 δόσεις εμβολίου AstraZeneca ενώ φαίνεται μέσω του συστήματος να εμβολιάστηκαν 102 ασθενείς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο 41 ετών ασθενής ενώ μέσω του αρχείου του ΟΑΥ φαίνεται ότι ο ύποπτος έχει στην κατοχή του ακόμα 68 σκευάσματα εμβολίου.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η σύζυγος του ασθενή ανέφερε σε μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας ότι κατά τον χρόνο της 1ης δόσης εμβολιασμού του συζύγου της μετέβηκαν μαζί στο ιατρείο του υπόπτου όπου κατά την διάρκεια του εμβολιασμού της ζητήθηκε από τον ύποπτο να παραμείνει εκτός του ιατρείου. Με το πέρας του εμβολιασμού ο σύζυγος της εξήλθε του ιατρείου με τον ύποπτο και της ανέφεραν ότι προχώρησαν στην πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και ο σύζυγος της, της υπόδειξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού που του χορήγησε ο ύποπτος.
Να σημειωθεί ότι από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δυο ακόμη ασθενείς που φαίνεται ότι είναι δηλωμένοι ως εμβολιασμένοι μέσω του υπόπτου βρίσκονται στο ΓΝ Αμμοχώστου ο ένας διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση και ο άλλος εισήχθη με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή.
Περαιτέρω λήφθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία από τον ΟΑΥ η οποία επιβεβαιώνει τις υποψίες σε σχέση με τον ασθενή που είναι διασωληνωμένος ότι κατέχει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον ύππτο πληροφόρηση που σύμφωνα με την αλληλογραφία δόθηκε από την σύζυγο του ασθενή.
Από περαιτέρω εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος είναι καταχωρημένος στον κατάλογο του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου και έχει συμβληθεί με το ΓεΣΥ ως προσωπικός ιατρός.
Από τις 26 Απριλίου μέχρι σήμερα ο ύποπτος παρήγγειλε συνολικά 170 δόσεις εμβολίου AstraZeneca ενώ φαίνεται μέσω του συστήματος να εμβολιάστηκαν 102 ασθενείς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο 41 ετών ασθενής ενώ μέσω του αρχείου του ΟΑΥ φαίνεται ότι ο ύποπτος έχει στην κατοχή του ακόμα 68 σκευάσματα εμβολίου.
Παράλληλα υπάρχουν άλλες δυο πληροφορίες που διερευνώνται αφορούν περιστατικά στην Πάφο και η τρίτη συγκεκριμένο συμβάν στη Λεμεσό.
Η περίπτωση της Λεμεσού αφορά ζευγάρι που πήγε σε συγκεκριμένο προσωπικό γιατρό και ζήτησε να περαστεί στο σύστημα ως εμβολιασμένο, χωρίς να έχει εμβολιαστεί.
Όταν ο γιατρός αρνήθηκε, το ζευγάρι διαγράφηκε από τη λίστα του και έκαμε εγγραφή σε άλλο γιατρό.
Για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Νομικής Υπηρεσίας, υπό τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα από ιατρούς, καθώς και μέτρα και εισηγήσεις προς βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις