Η Κυπριακή αποστολή μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς στην Εύβοια.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, προγραμματίζεται να επιχειρήσουν στην ημιορεινή Κοινότητα «Γαλατσώνα» της βόρειας Εύβοιας που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ιστιαιάς-Αιδηψού.
Η Κυπριακή αποστολή μεταφέρεται αυτή τη στιγμή ακτοπλοϊκώς στην Εύβοια. Προγραμματίζεται να επιχειρήσουν στην ημιορεινή Κοινότητα «Γαλατσώνα» της βόρειας Εύβοιας που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ιστιαιάς-Αιδηψού. pic.twitter.com/CGQF6tLS6B
— Andreas Kettis (@akettis) August 10, 2021
Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει μέσα στους καπνούς ποια είναι η κίνηση της φωτιάς. Απρόβλεπτο το κάθε μέτωπο. Μικρά ή μεγαλύτερα μέτωπα που το ξημέρωμα έδειχναν να μην απειλούν οικισμούς, τώρα έχουν γίνει μία ακόμη απειλή.
Οι μάχες μέσα στους καπνούς συντεταγμένα δίνονται σε δύο σημεία για να μην περάσει η φωτιά με κατεύθυνση προς την Ιστιαία ή την Αιδηψό.
Το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο.
"Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα", σημειώνει ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.
Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.
Το άλλο κύριο μέτωπο είναι στο τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά.
Τις πρωινές ώρες δόθηκε μάχη για να μην περάσει μέσα στην Αβγαριά η φωτιά. Οι πολυάνθρωπες δυνάμεις δεν επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της.
Όμως το μέτωπο από την Γαλατσώνα που κινείται με κατεύθυνση τα Καμάρια συνεχίζει να απειλεί στο βάθος ενός ρέματος που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του. Απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές.
Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.
Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.
Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.
Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.
Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν "θυσιαστεί" και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.
Ξεκίνησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η καταγραφή ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές
Ξεκίνησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας με προτεραιότητα, όπως ανακοινώθηκε, "στην κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και την κίνηση των διαδικασιών για αποζημιώσεις ως προς τα παραγωγικά τους ζώα, που έπεσαν θύματα της φωτιάς".
Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, "τα σχετικά στοιχεία ήδη προωθήθηκαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, όπως και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το οποία κοινοποιήθηκαν και προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη".
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, "η κατ` εξοχήν πληγείσα περιοχή φαίνεται -με βάση τα πρώτα στοιχεία- να είναι η περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, όπου από τις πυρκαγιές υπήρξαν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπήρξε καταστροφή ζωικού κεφαλαίου στις Περιφερειακές Ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας".
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, "σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, σε σύνολο 5.500 αμνοεριφίων και 600 βοοειδών στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης κάηκαν -κατά δήλωση των κτηνοτρόφων και προέδρων κοινοτήτων -120 αμνοερίφια και επτά βοοειδή".
Παράλληλα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, "υπάρχουν ανάγκες για ζωοτροφές στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας".
Φαρμακευτικό υλικό και οικονομική στήριξη για τους πυροσβέστες και τους πυρόπληκτους
Φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης και οικονομική στήριξη τόσο στους πληγέντες της πύρινης τραγωδίας που συνεχίζει να πλήττει πολλές περιοχές της χώρας μας, όσο και στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους στις πυρόπληκτες περιοχές απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του και μετά από συνεννόηση με το κεντρικό ιατρείο Θεσσαλονίκης του Πυροσβεστικού Σώματος, εστάλη ήδη στην Υγειονομική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Αθηνών φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα κολλύρια, κρέμες και αλοιφές για εγκαύματα και βαζελινούχες γάζες για εγκαυματίες.
Έλληνες πρόσκοποι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης
"Να βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση" υποσχέθηκαν οι Έλληνες πρόσκοποι και κινητοποιήθηκαν άμεσα από την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στην Αττική, την Αχαία, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Χαλκίδα, οι πρόσκοποι προσέτρεξαν αρχικά για να προσφέρουν κρύο νερό και φαγητό στις δυνάμεις που επιχειρούσαν και στη συνέχεια για να παρέχουν φαρμακευτικό υλικό που ήταν απαραίτητο στην "πρώτη γραμμή".
Ταυτόχρονα, εθελοντικές ομάδες προσκόπων, σε συνεργασία με τις αρχές της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν καθημερινά στην πυροπροστασία σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε δήμους της Αττικής, κάνοντας βάρδιες σε δασικά σημεία και περιαστικά άλση, στα οποία υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις