ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταδίκες σε ΡΙΚ και εταιρείες για παραβάσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Καταδίκες σε ΡΙΚ και εταιρείες για παραβάσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επιβλήθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός του 2021

Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών και Διευθυντών εταιρειών, που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2021 τα ακόλουθα πρόσωπα:

  1. Το «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ», που δραστηριοποιείται στον τομέα διεξαγωγής ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων, σε συνολικό πρόστιμο €6.050, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης των Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασία Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Χημικοί Παράγοντες) Κανονισμών, και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Βιολογικοί Παράγοντες) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους του και άλλα πρόσωπα:

(α)     Παράληψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή διαχείρισης των κινδύνων για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στους χώρους εργασίας που ενέχουν κινδύνους. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα, ως εργοδότης, παρέλειψε να διασφαλίσει την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών, μεθόδων εργασίας, εγγράφων και αρχείων που προνοεί το Σύστημα Ασφάλειας και Υγείας του Ιδρύματος καθώς και τη διερεύνηση σοβαρών περιστατικών που έλαβαν χώρα  στο Ίδρυμα.

(β)    Παράλειψη λήψης όλων των κατάλληλων μέτρων για τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού, των χαλιών που καλύπτουν το πάτωμα των ραδιοθαλάμων, μονώσεων και της τοιχοποιίας στους χώρους αυτούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των εργοδοτουμένων του ή και άλλων προσώπων.

(γ)     Παράλειψη διασφάλισης ότι στους χώρους εργασίας των εγκαταστάσεων ή και των υποστατικών του, όπου έγιναν ψεκασμοί για την καταπολέμηση των ψύλλων και άλλων εντόμων, λήφθηκαν όλα τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για εξάλειψη ή περιορισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό της έκθεσης των εργοδοτουμένων σε επιβλαβείς χημικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν ή υπήρχαν στους χώρους εργασίας του Ιδρύματος.

(δ)     Παράληψη διασφάλισης λήψης όλων των κατάλληλων μέτρων στους χώρους εργασίας των εγκαταστάσεων ή και των υποστατικών του, έτσι, ώστε να εξαλειφθεί ή να μειωθεί σε αποδεκτό βαθμό η έκθεση των εργοδοτουμένων του ή και άλλων προσώπων σε βιολογικούς βλαπτικούς παράγοντες που δημιουργούνταν από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού γάτων καθώς επίσης εντόμων, ψύλλων, τρωκτικών, περιττωμάτων ζώων και άλλων ακαθαρσιών, στους χώρους εργασίας των εγκαταστάσεών του ή και των υποστατικών του.

  1. Την εταιρεία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ Χ. ΜΥΛΩΝΑ (ΜΙΤΣΕΡΟΥ) ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης υλικών, σε συνολικό πρόστιμο €1.050, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Υπαίθριες ή Υπόγειες Εξορυκτικές Βιομηχανίες) Κανονισμών που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της ή και άλλα πρόσωπα στην εργασία:

(α)  Παράλειψη εφοδιασμού των μηχανήματων, που αποτελούνταν από ιμάντες μεταφοράς αδρανών υλικών, περιστρεφόμενα ταμπούρλα, ιμάντες (κολάνια) και τροχαλίες, στις εγκαταστάσεις σκυροθραυστικής μονάδας, με συστήματα επείγουσας διακοπής της λειτουργίας τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. σχοινοδιακόπτες, ή και άλλα κατάλληλα συστήματα χειρισμού που να επιτρέπουν τη διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρικών κινητήρων και των ιμάντων μεταφοράς υλικών.

(β)  Παράλειψη διατήρησης κατάλληλων προφυλακτήρων στα κινητά στοιχεία των συστημάτων μετάδοσης κίνησης π.χ. κολάνια-τροχαλίες και ιμάντες μεταφοράς αδρανών υλικών-περιστρεφόμενα ταμπούρλα, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κινητά στοιχεία των εξοπλισμών δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μηχανικής επαφής.

(γ) Παράλειψη συντήρησης των χώρων εργασίας και διατήρησης καθαρών διαδρόμων κυκλοφορίας όπως π.χ. τα κλιμακοστάσια που οδηγούν στις εξέδρες εργασίας και τις εξέδρες εργασίας που βρίσκονται κατά μήκος των ιμάντων μεταφοράς αδρανών υλικών και άλλων μηχανημάτων, ώστε η εργασία να εκτελείται χωρίς κίνδυνο, η πρόσβαση στους χώρους εργασίας να μπορεί να γίνεται ακίνδυνα και τα πρόσωπα στην εργασία να μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα από τη θέση εργασίας τους σε περίπτωση κινδύνου.

  1. Την εταιρεία «ATALIOTIS & CHRISTODOULOUTRANSPORTLTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε συνολικό πρόστιμο €1.700, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη καθορισμού προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων της και άλλων προσώπων που δεν εργοδοτούνται από αυτήν αλλά επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της, για έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων.

(β) Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(γ) Παράλειψη παροχής και διατήρησης μεθόδου εργασίας η οποία να είναι ασφαλής και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της, ενώ βρισκόταν σε άλλο υποστατικό στην προσπάθειά του να ανοίξει τις πόρτες εμπορευματοκιβωτίου, να τραυματιστεί στο αριστερό πόδι, όταν συσκευασμένη «κουλούρα» από σύρμα γαλβανιζέ έπεσε από το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο.

(δ)  Παράλειψη παροχής σε εργοδοτούμενούς της κατάλληλης πληροφόρησης, οδηγιών και εκπαίδευσης για την εκτέλεση των εργασιών τους.

  1. Την εταιρεία «Γ.Γ ΦΑΡΜΑ ΚΑΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟ ΔΙΚΩΜΟ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κρεοπωλείων, σε συνολικό πρόστιμο €6.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία Κανονισμών, των περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμων και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενής της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη εφοδιασμού μηχανής η οποία άλεθε κρέας και το μετέτρεπε σε κιμά, με προφυλακτήρες ή με συστήματα τα οποία να εμποδίζουν την πρόσβαση στα επικίνδυνα σημεία, όπου περιστρέφονται τα κινούμενα μέρη της μηχανής, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενη της, κατά τη χρήση της εν λόγω μηχανής, να έρθει σε επαφή με τα εν λόγω κινούμενα μέρη της μηχανής και να υποστεί ακρωτηριασμό της δεξιάς παλάμης της.

(β) Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων ώστε η μηχανή, η οποία άλεθε κρέας και το μετέτρεπε σε κιμά και η οποία ετίθετο στη διάθεση των εργοδοτουμένων της, να είναι κατάλληλη για την προς εκτέλεση εργασία.

(γ) Παράλειψη παροχής και διατήρησης συστήματος και μεθόδου εργασίας για άλεσμα κρέατος και μετατροπή του σε κιμά, τα οποία να είναι ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία.

(δ) Παράληψη διάθεσης κατάλληλων πληροφοριών και οδηγιών για τον χειρισμό της μηχανής, η οποία άλεθε κρέας και το μετέτρεπε σε κιμά, και παροχής του εγχειριδίου χρήσης σε γλώσσα κατανοητή για τους εργοδοτούμενους, ώστε οι εργοδοτούμενοι να γνωρίζουν επαρκώς τόσο τον τρόπο χρήσης του μηχανήματος όσο και τους κινδύνους που συνεπάγονται από τη χρήση του.

(ε) Παράληψη παροχής επαρκούς και σχετικής εκπαίδευσης στους χειριστές της μηχανής, η οποία άλεθε κρέας και το μετέτρεπε σε κιμά.

(στ) Παράληψη παροχής επιτήρησης κατά τη διάρκεια χρήσης της μηχανής, η οποία άλεθε κρέας και το μετέτρεπε σε κιμά.

(ζ)     Παράληψη καθορισμού των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων της και άλλων προσώπων που δεν εργοδοτούνται από αυτήν αλλά επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της, με αποτέλεσμα τον μη έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και την παράλειψη εφαρμογής των κατάλληλων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων.

(η)    Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(θ)    Παράληψη ασφάλισης με οποιοδήποτε ασφαλιστή έναντι της ευθύνης της για ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε κάθε εργοδοτούμενό της.

  1. Την εταιρεία «MILTIADESNEOPHYTOUCIVILENGINEERINGCONTRACTORS & DEVELOPERSLTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για την πιο κάτω παράβαση, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσε τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της:

(α) Παράλειψη διασφάλισης της ασφάλειας και την υγείας εργοδοτούμενού της, που εργαζόταν σε εκσκαφή βάθους 5.20 m περίπου, με αποτέλεσμα αυτός να τραυματιστεί από την πτώση μίας μεταλλικής δοκού η οποία γλίστρησε, από το σαμπάνι από το οποίο ήταν αναρτημένη κατά την διάρκεια της μεταφοράς της.

  1. Την εταιρεία «C.E.P. METALLTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για την πιο κάτω παράβαση, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσε σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής και διατήρησης μεθόδου εργασίας η οποία να είναι ασφαλής και χωρίς κινδύνους για την υγεία των εργοδοτουμένων με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της, ενώ εργαζόταν σε εκσκαφή βάθους 5,20m περίπου, να εκτίθεται σε κίνδυνο τραυματισμού από πτώση αντικειμένων.

  1. Την εταιρεία «Π. ΠΗΤΡΟΥ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των φορτοεκφορτώσεων, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για την πιο κάτω παράβαση, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσε τον τραυματισμό εγαζοδοτουμένου άλλης εταιρείας και έθεσε σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)  Παράλειψη φροντίδας για την ασφαλή μέθοδο πρόσδεσης φορτίου, με αποτέλεσμα κατά την ανύψωση και μετακίνηση μεταλλικής δοκού, αυτή να γλιστρήσει από το σαμπάνι, από το οποίο ήταν αναρτημένη, και πέφτοντας να τραυματίσει εργοδοτούμενο άλλης εταιρείας, και να εκθέσει σε κίνδυνο τραυματισμού εργοδοτούμενο, δεύτερης εταιρείας.

  1. Έναν διευθυντή σε συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ μήνες με αναστολή, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
  1. Έναν διευθυντή σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top