ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ: Να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ: Να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου

Οι Ταλιμπάν αναμένουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και αναμένουν να το πράξουν έως την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκρόσωπός τους, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν επιτέθηκαν και δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Shaheen.

 

Ο ίδιος έστειλε επίσης μήνυμα προς στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστούν τις επιθυμίες του λαού του Αφγανιστάν». «Αυτή είναι η υποχρέωσή τους γιατί αυτοί ήταν πίσω από την καταστροφή του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», είπε.

Οι Ταλιμπάν αναμένεται να παραχωρήσουν σήμερα το απόγευμα συνέντευξη τύπου σε ένα κέντρο Τύπου στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούσε προηγουμένως η αφγανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσκάλεσε μέσω tweet τους δημοσιογράφους να προσέλθουν στο κέντρο Τύπου.

Πώς οι Ταλιμπάν προετοίμαζαν επί μήνες την προέλασή τους

Χρειάστηκαν ελάχιστες μέρες για την σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν έως την Καμπούλ και την κατάληψη εδαφών Αφγανιστάν που δεν είχαν ήδη υπό τον έλεγχό τους, μερικές φορές μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

Δηλώσεις που εξασφάλισε το Reuters από ηγέτες των Ταλιμπάν, Αφγανούς πολιτικούς, διπλωμάτες και άλλους παρατηρητές υποδηλώνουν ότι το ισλαμικό μαχητικό κίνημα έθεσε τις βάσεις για τη νίκη του πολύ πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Προετοιμασμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο μιας χώρας που διοικούσαν από το 1996 έως το 2001, οι ισλαμιστές αντάρτες καλλιεργούσαν επί μήνες σχέσεις με χαμηλού επιπέδου πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και με φυλετικούς αρχηγούς.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προαναγγελθείσα απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, περίπου 20 χρόνια μετά την έναρξη του πιο μακροχρόνιου πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην πολιτική διοίκηση που υποστήριζε η Δύση.

«Οι Ταλιμπάν δεν ήθελαν να δώσουν μάχες», δήλωσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, αναλυτής που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αντίθετα, ήθελαν να προκαλέσουν πολιτική κατάρρευση».

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους. Ένας διοικητής των Ταλιμπάν στην κεντρική επαρχία Γκάζνι είπε ότι μόλις οι κυβερνητικές δυνάμεις είδαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έφευγαν, η αντίσταση κατέρρευσε.

Σε μόλις μία εβδομάδα, όλες οι μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, από το Κουντούζ στα βόρεια έως το Κανταχάρ στο νότο, είχαν πέσει.

«Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι Αφγανοί ηγέτες που παραδόθηκαν είχαν αλλάξει ή έγιναν πιστοί σε εμάς, αλλά είναι επειδή δεν υπήρχαν άλλα δολάρια», είπε, αναφερόμενος στην οικονομική υποστήριξη που είχαν λάβει η κυβέρνηση και ο στρατός από τη Δύση για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Παραδόθηκαν σαν αιγοπρόβατα» πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top