ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρότασή της για τις υπηκοότητες προς Τ/κ θα επαναφέρει στο Εθνικό η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Σιζόπουλος

Την πρότασή της για τις υπηκοότητες προς Τ/κ θα επαναφέρει στο Εθνικό η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Σιζόπουλος

Την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο η ΕΔΕΚ θα επαναλάβει τις προτάσεις της που κατέθεσε παλαιότερα για το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να δηλώνει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση των διαβατηρίων «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους, είναι «προς την ορθή κατεύθυνση».


Σε δηλώσεις σήμερα στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο των Δώρου Λοίζου και Χρυσηλίου Μαυρομμάτη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του αρχικά δόθηκαν το 2016 στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναλήφθηκαν και το 2018 «δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση». Θύμισε ότι μέσω Βουλής το 2017, η ΕΔΕΚ είχε επίσης ζητήσει την διαδικασία ανάκλησης των διαβατηρίων από αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι πολεμούν και υπονομεύουν την Κ.Δ να αξιοποιούν τα Κυπριακή διαβατήρια ως Ευρωπαϊκά διαβατήρια, για να οργώνουν την Ευρώπη ελεύθεροι, και να μας υπονομεύουν».

Η τελευταία απόφαση, είπε ο κ. Σιζόπουλος, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο σε αυτή. Από την στιγμή που σε στρατιωτικό επίπεδο υστερούμε έναντι της Τουρκίας, αυτό που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ως Κ.Δ είναι τα πολιτικά και τα διπλωματικά όπλα τα οποία διαθέτουμε, πρόσθεσε. «Ευτυχώς δεν είναι λίγα, για να μπορέσουμε ακριβώς να προστατέψουμε την Κ.Δ. και την κρατική της υπόσταση αλλά την ίδια στιγμή να ματαιώσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς που είναι πάρα πολύ καλά γνωστοί».

Ελπίζει, είπε, πως την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο που θα επαναλάβει τις προτάσεις της ΕΔΕΚ «κάποια στιγμή κάποιοι θα τις ακούσουν και αυτές οι προτάσεις σταδιακά θα υλοποιηθούν προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται ασύστολα από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος , της Τουρκίας αλλά και των εποίκων που σήμερα πλημμυρίζουν την Κατεχόμενη Πατρίδα μας»

Σύνταγμα ‘60

Σε ερώτηση για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «ούτως ή άλλως εμείς το τηρούμε. Αυτό είναι γεγονός». Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, έχει οποιεσδήποτε άλλες επιπρόσθετες προτάσεις «εμείς είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε».

Οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι σταθερές είναι συγκεκριμένες, πρόσθεσε λέγοντας ότι ποτέ δεν δίστασαν και δημόσια να τοποθετηθούν έστω και αν αυτές έχουν δυσαρεστήσει αρκετούς και εντός και εκτός Κύπρου. Αυτό που σήμερα προέχει, συνέχισε, είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας και μία δημοκρατική λύση, η οποία να εφαρμόζει πλήρως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την κατοχύρωση των Πολιτικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση.

«Και όχι την πολιτική ισότητα όπως το κατοχικό καθεστώς, και δυστυχώς την έχουμε αποδεχτεί, έχει προωθηθεί σε επίπεδο δυο ξεχωριστών κοινοτήτων που στην ουσία παραβιάζει ασύστολα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών του».

Εκλογικό συνέδριο

Απαντώντας σε ερώτηση για το επικείμενο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ήδη το πολιτικό γραφείο, η Κεντρική επιτροπή έχουν καθορίσει τις ημερομηνίες, θα προηγηθούν οι Επαρχιακές συνδιασκέψεις εντός Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει το Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο στις 24 και στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, ως Πρόεδρος του κόμματος «είμαι υποχρεωμένος με σύνεση και μετριοπάθεια να προσπαθήσω να διατηρήσω όσο το δυνατόν την ενότητα του κόμματος που προέχει και είναι πάνω από όλα, τις αχρείαστες αντιπαραθέσεις που πάντοτε υπάρχουν σε περιόδους προεκλογικής, κομματικής ή άλλης ενδεχομένως διαδικασίας και πάνω από όλα τις αποφάσεις όπως αυτές ψηφίζονται από τα συλλογικά όργανα του Κόμματος , με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο»

Στην ερώτηση αν οι υποψήφιοι είναι δύο ή περισσότεροι, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι αυτό θα φανεί εντός Οκτωβρίου όταν θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες. «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι από την πλευρά την δική μου ως Προέδρου του Κόμματος εντός των ημερών θα εξαγγείλω την δική μου υποψηφιότητα και το δικό μου πρόγραμμα και την επόμενη πενταετία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ένταση εντός της ΕΔΕΚ με αλληλοκατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα και ερωτηθείς πως τα αντιμετωπίζει κι αν θεωρεί ότι θα πλήξουν το κόμμα, απάντησε ότι αυτά έχουν ξεκαθαρίσει.

«Λυπούμαι πραγματικά να παρατηρήσω ότι δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αυτά που δημοσιεύτηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» Η επιτροπή που ορίστηκε για το θέμα, πρόσθεσε, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα και υπενθύμισε ότι κάλεσε ακόμη και την Ελεγκτική Υπηρεσία να κάνει ένα πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο από το 2015 που ο ίδιος ανέλαβε το κόμμα μέχρι σήμερα.

«Και εκεί ακριβώς θα διαπιστωθεί και η ορθότητα της διαχείρισης αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με ορθολογικό τρόπο, με εντιμότητα και καθαρότητα, κατορθώσαμε 1,2 και πλέον εκατομμύρια που ήταν τα χρέη του Κόμματος το 2015, σήμερα τα έχουμε μηδενίσει». Αυτό, συνέχισε, τους δίδει την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ενότητα και δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων και προοπτικών που ως ΕΔΕΚ έχουν θέσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top