ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Υπ.Μεταφορών σχετικά με τα δημοσιεύματα για την προκήρυξη διαγωνισμού για ανέγερση του κτιρίου γραφείων του Τμ.Κτηματολογίου

Απάντηση Υπ.Μεταφορών σχετικά με τα δημοσιεύματα για την προκήρυξη διαγωνισμού για ανέγερση του κτιρίου  γραφείων του Τμ.Κτηματολογίου

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε στις 5 Αυγούστου 2021 σε διαδικασία διαγωνισμού προσφορών για σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου για την ανέγερση του κτηρίου των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στην Αγλαντζιά σύμφωνα με τον περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμο, Ν.73(Ι)/2016. 

Το Έργο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο Μελέτη, Κατασκευή και 12ετή συντήρηση, με προϋπολογισμό €18.500.000 συν ΦΠΑ και αναμένεται να συμπληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή του Συμβολαίου.

Η υλοποίηση έργων με τη μέθοδο μελέτης, κατασκευής και 12ετής συντήρηση εφαρμόζεται και έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και έχει προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στην αποφυγή υπερβάσεων στον προϋπολογισμό καθώς και στον περιορισμό των καθυστερήσεων στη συμπλήρωση των Έργων. 

 Η διαδικασία του διαγωνισμού θα είναι ανοικτή διαδικασία, με κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Η Κατηγορία του Έργου είναι Οικοδομικό και κατατάσσεται στην Α’ Τάξη, όπου οι όροι «Κατηγορία» και «Τάξη» έχουν την έννοια που αποδίδει σε αυτούς ο περί Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων Νόμος. Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Οικονομικοί Φορείς οι οποίοι πληρούν τις νομικές, οικονομικές, τεχνικές ή άλλες προϋποθέσεις που προβλέπονται στα Έγγραφα Διαγωνισμού.

Ο κος Κωνσταντή, ως φαίνεται από τα λεγόμενα του, συγχύζει τα πραγματικά δεδομένα αφού η συγκεκριμένη διαδικασία διαγωνισμού προσφορών αφορά σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου και όχι αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Εκείνο που φαίνεται να ενόχλησε τον κ. Κωνσταντή είναι η καινοτομία που εισάχθηκε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως στο στάδιο υποβολής των Προσφορών, ο κάθε Προσφέρων μεταξύ άλλων καλείται να δηλώσει τρεις (3) Αρχιτέκτονες, έκαστος εκ των οποίων θα πρέπει να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα Έγγραφα Διαγωνισμού και ο επιτυχών προσφοροδότης, που θα επιλεγεί στη βάση της χαμηλότερης τιμής, θα πρέπει να υποβάλει στον Εργοδότη εντός 2 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης μία (1) αρχιτεκτονική πρόταση σε επίπεδο Προμελέτης, από έκαστο εκ των τριών (3) δηλωθέντων Αρχιτεκτόνων στην Προσφορά του. Στη συνέχεια ο Εργοδότης εφαρμόζοντας τις πρόνοιες και προϋποθέσεις που προβλέπονται στα έγγραφα των προσφορών θα επιλέξει την μία εκ των τριών προτάσεων με την οποία ο Ανάδοχος θα προχωρήσει με τη υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά ισχυρισμούς του κ. Κωνσταντή για διάτρητες διαδικασίες και για συνθήκες που δυνατό να ενθαρρύνουν φαινόμενα διαφθοράς, αυτά κρίνονται καθόλα αβάσιμα και ανυπόστατα.

Ο τρόπος προώθησης του πιο πάνω έργου από το Τμήμα Δημοσίων Έργων  διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και έγινε σε συνεννόηση και με την συναίνεση των Υπουργείων Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Εσωτερικών, του Αν. Διευθυντή Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, της αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Νέα τοποθέτηση Λετυμπιώτη - «Εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα»

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Αποκαλύπτει τι θέλει να γίνει η κόρη της όταν μεγαλώσει – Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά στην Τριμίκλινη: Τεράστιες οι καταστροφές - «Καταθλιπτική η κατάσταση, κάηκε ολόκληρο το βουνό» - ΒίντεοΥπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν - Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν - Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Στην Καρδιολογική Κλινική του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου εισήχθη χθες (24/6) το βράδυ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, ο οποίος διαγνώστηκε με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top