ΥΓΕΙΑ

Σημαντική η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που επιτυγχάνονται μεταξύ φυσικής νόσησης και εμβολιασμού, σύμφωνα με έρευνα

Σημαντική η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που επιτυγχάνονται μεταξύ φυσικής νόσησης και εμβολιασμού, σύμφωνα με έρευνα

Σημαντική είναι η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που επιτυγχάνονται μεταξύ φυσικής νόσησης  και εμβολιασμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους μεγάλης έρευνας που πραγματοποιείται από το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Ομίλου Βιοϊατρική με την στήριξη της εταιρείας SIEMENS (παροχή αναλωσίμων). 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας η μελέτη έχει ως στόχο την ανάλυση των επιπέδων αντισωμάτων (IgG) στον κυπριακό πληθυσμό έναντι του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί  την ασθένεια COVID-19.

Η καινοτομία της έρευνας εστιάζεται στην «τυφλή» στρατολόγηση εθελοντών οι οποίοι καλούνταν να συμμετάσχουν στα πλαίσια των καθιερωμένων κλινικών αναλύσεών τους στα Χημεία Γιαννουκά/ Όμιλος Βιοϊατρική.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας περιλαμβάνει δεδομένα, για τα επίπεδα αντισωμάτων στον πληθυσμό, ενώ το δεύτερο σκέλος θα αξιολογήσει και την ανοσία που παρέχεται από τα κύτταρα Τ (κυτταρική ανοσία).

Ο πρώτος κύκλος της μελέτης συμπεριλαμβάνει 591 άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 87 ετών από όλες τις πόλεις της Κύπρου, στα οποία συγκαταλέγονται άτομα που δεν νόσησαν από την COVID-19 και δεν εμβολιάστηκαν, άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, άτομα που εμβολιάστηκαν και δεν νόσησαν και άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν.

Αυτό το πρώτο σκέλος της μελέτης οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα ως προς την χυμική ανοσία (παραγωγή Β λεμφοκυττάρων που παράγουν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού) έναντι του ιού που ενδέχεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναδεικνύεται μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που επιτυγχάνονται μεταξύ φυσικής νόσησης  και εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια στην Κύπρο οδηγεί στην παραγωγή σημαντικά υψηλότερων τιμών αντισωμάτων παρά από τη φυσική νόσηση και ενδεχομένως υψηλότερη χυμική ανοσία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν.

Εξίσου σημαντική είναι και η παρατήρηση ότι ο εμβολιασμός μετά από νόσηση έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αντισωμάτων στα άτομα αυτά, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού ακόμα και ατόμων που έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

Σύγκριση μεταξύ των επιπέδων αντισωμάτων ατόμων που νόσησαν αλλά δεν εμβολιάστηκαν και ατόμων που δεν νόσησαν αλλά εμβολιάστηκαν δείχνει ότι ακόμη και μία δόση εμβολίου οδηγεί σε υψηλότερες τιμές αντισωμάτων.

Η αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό φαίνεται και από τα επίπεδα αντισωμάτων στις νεαρές ηλικιακές ομάδες στις οποίες παρόλο που το ποσοστό νόσησης είναι υψηλό, τα αντισώματα παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και αυτό ενδεχομένως συμβαίνει λόγω του χαμηλότερου ποσοστού εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
  
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα

Όπως δήλωσε ο Γενικός Συντονιστής της έρευνας και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης, «η συνεχόμενη αξιολόγηση της ανοσίας στον πληθυσμό με τη συλλογή δεδομένων είναι πολύ σημαντική σε αυτό το στάδιο της πανδημίας».

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας», σημείωσε, «ευελπιστούμε πως θα συμβάλουν στη χάραξη και διαμόρφωση πολιτικής βασισμένης σε δεδομένα (evidence-based policy), βοηθώντας έτσι στην στρατηγική του εμβολιαστικού προγράμματος και στην όλη προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «η συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών στην χώρα μας δίνει τα εφόδια για να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη στον κυπριακό πληθυσμό και να εξαγάγουμε τα σωστά συμπεράσματα».

Εκ μέρους του Ομίλου Βιοιατρική ο Κυριάκος Γιαννουκά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους αυτής της μεγάλης και φιλόδοξης έρευνας, σημειώνοντας ότι με τη σειρά τους δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού «το οποίο όπως φάνηκε και από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα ότι δημιουργεί σημαντικό επίπεδο αντισωμάτων στον πληθυσμό».
 
Τα Μέλη ερευνητικής ομάδας: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Καθ. Κυριάκος Φελέκκης, Δρ. Χρίστος Πέτρου, Δρ. Χρήστος Παπανεοφύτου, Δρ. Μυρτάνη Πιερή, Δρ. Βίκυ Νικολαΐδου, Δρ. Ιωάννης Σαρηγιάννης και Δρ. Ελευθερία Γαλάτου
Όμιλος Βιοϊατρική: κ. Κυριάκος Γιαννουκά, κ. Άντρια Νικολάου, κ. Χρήστος Θεμιστοκλεους, κ. Τονια Σταυράκη και κ. Τάσος Καλογιάννης.
 
Επόμενα βήματα

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο δεύτερος κύκλος της έρευνας θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και αναμένεται να μελετήσει μεταξύ άλλων τόσο την κυτταρική ανοσία, όσο και τα επίπεδα ανόσιας που παρουσιάζουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top