ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Εξαιρετικά επιτυχημένη η επιχείρηση εκκένωσης, λήξαμε τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία

Μπάιντεν: Εξαιρετικά επιτυχημένη η επιχείρηση εκκένωσης, λήξαμε τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε, σε διάγγελμα που απηύθυνε, τα μέλη του στρατού των ΗΠΑ που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης.

Σε ένα σκηνικό επικρίσεων για την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και υπεραμυνόμενης της απόφασης απόσυρσης διεμήνυσε πως δεν θα συνέχιζε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν για πάντα.

«Δεν θα πολεμούσαμε για πάντα», τόνισε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα η εκκένωση.

Χαρακτήρισε, την ίδια στιγμή, «εξαιρετική επιτυχία» την επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ που συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που όρισαν οι Ταλιμπάν, την 31η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ λόγω της επίθεσης αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάγωσαν τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών.Μετά τη λήξη του εικασαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν δήλωσε τα εξής: «Το περασμένο βράδυ στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ έληξαν έναν πόλεμο 20 ετών. Επρόκειτο για τον μακροβιότερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία».

«Πραγματοποιήσαμε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αερομεταφορών στην ιστορία, με πάνω από 120.000 πολίτες να έχουν φυγαδευτεί. Ο αριθμός αυτός των ανθρώπων είναι διπλάσιος εκείνου που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί. Κανένα έθνος δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνουν. Το πραγματοποιήσαμε σήμερα. Η εξαιρετική επιτυχία αυτής της αποστολής οφείλεται στην τόλμη και το θάρρος των Αμερικανών στρατιωτικών, των διπλωματών και επαγγλεματιών στον χώρο των πληροφοριών», προσέθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top