ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη €1 εκατ. ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο

Κέρδη €1 εκατ. ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο

Κέρδη ύψους €1 εκατ. μετά τη φορολογία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο του έτους.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, δήλωσε ότι «η στρατηγική μας αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βελτίωση της απόδοσής μας, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, η οποία διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Αυξημένα επαναλαμβανόμενα κέρδη
Όπως ανακοινώθηκε, το σύνολο των οργανικών εσόδων κατέγραψε αύξηση 11% σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά για τους πρώτους έξι μήνες του 2021, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €51 εκατ.  Το β΄ τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά τη φορολογία για το β’ τρίμηνο διπλασιάστηκαν (σε €34 εκατ. σε σχέση με €17 εκατ. το α’ τρίμηνο).

Τα λειτουργικά κέρδη του β’ τριμήνου κατέγραψαν αύξηση σε τριμηνιαία βάση κατά 28% (λειτουργικά κέρδη τριμήνου 57 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες σημείωσαν αύξηση 7% στο εξάμηνο και 36% αύξηση σε τριμηνιαία βάση.

Η ολοκλήρωση της πώλησης του Helix 2 και η επιτυχής επαναχρηματοδότηση του Tier 2 ομολόγου είχαν επίδραση στην κερδοφορία του β’ τριμήνου, που έκλεισε με ζημιά €7 εκατ. Για το α’ εξάμηνο το Συγκρότημα κατέγραψε κέρδος ύψους €1 εκατ.

Φρέσκος δανεισμός €894 εκατ.
Ο πραγματικός φρέσκος δανεισμός ανήλθε σε €894 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες, καταγράφοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση. Αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα, «μεταφράζεται σε άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ικανοποιητικά αποτελέσματα του προγράμματος RestartCy της τράπεζας».

Ειδικότερα, τα δάνεια προς νοικοκυριά καταγράφουν αύξηση 37% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρή ρευστότητα με πλεόνασμα €5.7 δισ. και συνολικές καταθέσεις €16.8 δισ. (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 303%), που σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, της επιτρέπουν να συνεχίσει να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Πανδημία
Σύμφωνα με την Τράπεζα, η στενή παρακολούθηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες και η έγκαιρη στήριξη που προέκυψε από το Φθινόπωρο 2020, οδήγησε σε διάψευση των εκτιμήσεων για τις επιπτώσεις της αναστολής δόσεων. Το 96% των εξυπηρετούμενων δανείων υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων που έληξε, και με καταβολή δόσης μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, δεν παρουσίασε καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο νέος δανεισμός για στήριξη της εξόδου από την προσωρινή ύφεση του 2020.
 
Παραμένει ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ το 2022
Η Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια στο 14.6% (6.4% net). Η οργανική μείωση των ΜΕΔ συμπεριλαμβανομένων των αναδιαρθρώσεων ανήλθε σε €171 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2021. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας δήλωσε ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση της επιτάχυνσης της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ και η Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στο στόχο της για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια μέχρι το τέλος του 2022.  

Ο δείκτης "cost of risk" μειώθηκε κατά 14μ.β. σε τριμηνιαία βάση και πλέον βρίσκεται στις 52 μ.β. για το β’ τρίμηνο 2021.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται στο 14.2% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 19.2%.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε πρώτη τον στόχο για το MREL του Ιανουαρίου 2022, μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγου ύψους €300 εκατ. (Senior Preferred Notes) κατά το β’ τρίμηνο, σε χαμηλή τιμολόγηση (2.5%) και με σημαντική υπερκάλυψη.

Ψηφιακή μεταμόρφωση
Η ψηφιακή μεταμόρφωση συνεχίζεται και η υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες συνέχισε να αυξάνεται και να κερδίζει δυναμική, σύμφωνα με την Τράπεζα.

Ειδικότερα, στα τέλη Ιουλίου 2021, το 87% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών.

Επιπλέον, το 77% των ιδιωτών πελατών επιλέγουν ψηφιακά κανάλια για την εκτέλεση των συναλλαγών τους (αύξηση κατά περίπου 17 ε.μ. από 60% τον Σεπτέμβριο 2017).

Στα τέλη Ιουλίου 2021, οι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά και οι ενεργοί χρήστες QuickPay αυξήθηκαν κατά 18% και 53% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top