ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμό προκαλεί η πορεία της πετρελαιοκηλίδας λόγω των ανέμων στα κατεχόμενα

Προβληματισμό προκαλεί η πορεία της πετρελαιοκηλίδας λόγω των ανέμων στα κατεχόμενα

Πρέπει να είμαστε σε συναγερμό γιατί αύριο ο άνεμος θα γυρίσει βορειοανατολικός, δήλωσε ο «υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό» και επικεφαλής του γραφείου κρίσης για την πετρελαιοκηλίδα, Χουσείν Αμτζιάογλου.

Σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο κ. Αμτζιάογλου ανέφερε ότι η πρόβλεψη της «μετεωρολογικής υπηρεσίες» για αύριο δείχνει αλλαγή του ανέμου σε ΒΑ για 12 ώρες και αναμένουν τις σημερινές εικόνες από τα μη επανδρωμένα αεροπορικά αεροσκάφη – drones της Τουρκίας για να δράσουν ανάλογα.

Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, μέχρι στιγμής ρύπανση που να έχει φτάσει σε ακτή, προσθέτοντας ότι έχουν άλλα 3 χλμ θαλάσσια φράγματα και αν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουν και αυτά στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας.

Για τα δύο πλοία με σύγχρονο εξοπλισμό για την συλλογή του πετρελαίου που αναμένονται από την Τουρκία, ο κ. Αμτζιάογλου είπε ότι υπολογίζει πως θα βρίσκονται στην Καρπασία αύριο το πρωί.

Το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» ανακοίνωσε ότι χθες 4 πλοία έκαναν έρευνα στην επηρεαζόμενη περιοχή, για να εξακριβώσουν τις επιπτώσεις στα παράλια, αλλά δεν εντοπίστηκε καμία μόλυνση τις παράλιες περιοχές. Έδωσε και φωτογραφίες στην δημοσιότητα με τα πλοία Βατάν. Σοντουρέν 10, Γιαπρατζίκ και Αλτούγ 2. Οι έρευνες θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται.

Ο "υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος", Φικρί Ατάογλου δήλωσε μετά από σύσκεψη σήμερα το πρωί όλων των αρμοδίων και των Τούρκων αξιωματούχων, ότι δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση στα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της "τδβκ", όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσσου, Σουπχί Τζιοσκούν επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στα ΜΚΔ ότι δεν υπάρχει ρύπανση στις ακτές μέχρι στιγμής και προέτρεψε κατοίκους και παραθεριστές να χρησιμοποιήσουν άνετα τις παραλίες.

Να σημειωθεί ότι ο "υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος" είχε δηλώσει προχθές ότι το κολύμπι και το ψάρεμα στις περιοχές που επηρεάζονται απαγορεύεται.

Ο τ/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Σαλίχ Γκιουτζέλ ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι μπορεί το πετρέλαιο να μην έχει μολύνει τις ακτές, αλλά θα αποτελέσει την αιτία για να πεθάνουν πολλά είδη στη θάλασσα. Η κηλίδα, πρόσθεσε, έχει διασπαστεί σε κομμάτια και ακόμα κι αν η ποσότητα είναι λίγη καλύπτει μεγάλη επιφάνεια.

Ένα τμήμα της κηλίδας, ανέφερε, απομακρύνεται από την Καρπασία με ΝΑ κατεύθυνση αλλά ένα μεγάλο κομμάτι κινείται ΒΑ. Δεν έχουν κάνει, είπε ο κ. Γκιουτζέλ, επιτόπια έρευνα, παρακολουθούν τις εικόνες από τον δορυφόρο. «Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να εμποδιστεί η διασπορά».

Σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος βρέχει 23 διαφορετικές χώρες και ενώνει 3 διαφορετικές ηπείρους, ο κ. Γκιουτζέλ είπε ότι η κάθε χώρα από αυτές θα πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να υπάρχει συνεργασία, ειδικά σε τέτοια θέματα που δεν επηρεάζουν μόνο την ανθρωπότητα αλλά και το περιβάλλον.

Σημείωσε δε ότι ενώ έχουν περάσει 8 ημέρες από την διαρροή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Συρία, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση της Συρίας. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό όταν άρχισε να εισέρχεται σε εθνικά ύδατα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι εάν η Συρία ειδοποιούσεε εγκαίρως θα λαμβάνονταν μέτρα πιο έγκαιρα.

Το τ/κ επιμελητήριο μηχανολόγων περιβάλλοντος έδωσε στην δημοσιότητα δύο φωτογραφίες από δορυφόρο. Στην πρώτη, ημερομηνίας 28 Αυγούστου η διαρροή που είναι έντονη εμφανίζεται ως σκούρο πράσινο και η διάδοσή του με κυματικές κινήσεις είναι ορατή. Φαίνεται επίσης ότι επηρεάζονται και τα βόρεια παράλια της Καρπασίας.

Στην ανάρτηση του επιμελητηρίου στα ΜΚΔ, εξηγεί επίσης ότι η δεύτερη εικόνα, ημερομηνίας 31 Αυγούστου, η διαρροή λόγω και του ανέμου έχει προχωρήσει βορειοανατολικά, ωστόσο ένα τμήμα της φαίνεται να βρίσκεται ακόμη πολύ κοντά, προς το άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας.

Οι πετρελαϊκές ενώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είναι διαφορετικές και πολύπλοκες. Εξηγεί ότι τα πετρελαϊκά προϊόντα στο θαλασσινό νερό υφίστανται εξάτμιση, διάλυση, καθίζηση, οξείδωση και μικροβιολογική αποσύνθεση, και τα προϊόντα πετρελαίου μπορεί να βρίσκονται σε διαλυμένη ή σωματιδιακή φάση, ως πλωτοί σβώλοι πίσσας και σε μικρο-στρώματα. «Γι αυτό το λόγο οι επιδράσεις της καταστροφής που βιώνουμε θα διαρκέσουν για αρκετό χρονικό διάστημα».

Προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των παραλιών και οι επιπτώσεις της ρύπανσης, πρέπει να γίνουν αναλύσεις και να παρακολουθείται η πορεία των κηλίδων, καταλήγουν οι μηχανολόγοι περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top