ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hermes: Σημαντικά σημάδια ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού

Hermes: Σημαντικά σημάδια ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού

Μετά από 18 μήνες πολλών προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας και με την αεροπορική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ουσιαστική ανάκαμψη που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία ελπίζοντας ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Hermes Airports.

Είναι αξιοσημείωτο, προσθέτει, ότι φέτος το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

Όπως αναφέρει, ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2.511.239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα.

"Εντούτοις, τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867.104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα. Ενδεικτικός είναι και ο περσινός Αύγουστος όπου η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296.266 (Αεροδρόμιο Λάρνακας: 221.791/ Αεροδρόμιο Πάφου: 74.475)".

Η Hermes, αναλύοντας τα στοιχεία του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, αναφέρει ότι τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους.

Οι πλείστοι ταξιδιώτες επέλεξαν ως πόλη διαμονής τους την Αμμόχωστο (47%) ενώ ακολουθούν Πάφος (27%), Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και Λευκωσία (1%).

Στην πλειονότητά τους, οι Ρώσοι επιβάτες επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου με ιδιαίτερη προτίμηση τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αμέσως επόμενη επιλογή τους ήταν η Πάφος, η Λεμεσός και τελευταία ήταν η Λάρνακα.

Οι Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους την Πάφο και κυρίως ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Το 29% των Άγγλων έμεινε στην επαρχία Αμμοχώστου, το 9% στην Λεμεσό και αντίστοιχο ποσοστό στη Λάρνακα, ενώ γύρω στο 3% δήλωσε διαμονή στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται, οι επισκέπτες από την Πολωνία ήταν φέτος η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το 2019 όπου αποτελούσαν μόνο το 2% ενώ τώρα είναι στο 8%. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η συνδεσιμότητα από και προς την Πολωνία με πέραν των 10 διαφορετικών δρομολογίων. Οι πλείστοι Πολωνοί επέλεξαν την Πάφο (50%), και έπειτα με σειρά προτίμησης είναι οι επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού.

Εξάλλου, το 48% των τουριστών από την Ουκρανία επέλεξαν την επαρχία Αμμοχώστου, το 20% την Πάφο, και 16% τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, ενώ οι Γερμανοί τουρίστες μοιράστηκαν εξίσου μεταξύ Αμμοχώστου και Πάφου ενώ σημαντικό ποσοστό έχει μείνει και στη Λάρνακα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη φετινή χρονιά είχαμε για πρώτη φορά ουσιαστική αύξηση στις πτήσεις από και προς Ιταλία που δημιούργησε τουριστικό ρεύμα, το οποίο όπως φαίνεται από τις διαμονές, αποτελεί διαφορετικό δημογραφικό προφίλ με τάση για πιο οικονομικά καταλύματα. "Εντούτοις, λόγω της ύπαρξης των πτήσεων, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τουρισμό από την Ιταλία και δίνεται η ευκαιρία να κτίσουμε για το μέλλον αφού υπάρξει μια περαιτέρω ανάλυση των τουριστικών απαιτήσεων της συγκεκριμένης αγοράς" σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γαλλία, αναφέρεται ότι συνιστούσαν μια διαχρονική πρόκληση για τον κυπριακό τουρισμό. Φέτος, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν μετά από αρκετά χρόνια απευθείας πτήσεις τόσο προς Λάρνακα όσο και την Πάφο από γαλλικά αεροδρόμια, με το 42% των τουριστών από τη χώρα να επιλέγουν την επαρχία Πάφου, το 30% την επαρχία Αμμοχώστου, το 17% τη Λάρνακα, το 8% τη Λεμεσό, το 2% την Λευκωσία και το 1% τις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης και εδώ παρατηρείται διαφορετικό προφίλ όσον αφορά τις κατηγορίες διαμονής, αφού οι πλείστοι προτιμούν πιο οικονομικά καταλύματα. Ισχύουν οι ίδιες προκλήσεις και ευκαιρίες με την Ιταλία.

Κατά την περίοδο ανάλυσης, οι περισσότεροι τουρίστες έμειναν για 7 ημέρες (33%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 11% έμεινε για 14 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έμεινε μέχρι 6 ημέρες που επίσης μπορεί να παραπέμπει σε μια τάση για μικρές αποδράσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανείπωτη θλίψη: Έφυγε από την ζωή η παραολυμπιονίκης Ελένη Σάουρου - «Το "χρυσό" μας κορίτσι...»

• Ξεκαθαρίζει ο Βαφεάδης: Για ποια οχήματα με Takata μπορούν να ανανεωθούν οι άδειες κυκλοφορίας

• Αυξημένα τα περιστατικά γρίπης - 6 +1 συμβουλές για προστασία από τους αναπνευστικούς ιούς

• Σύλληψη Ειδικού Αστυνομικού: Του πέρασαν ξανά χειροπέδες για υπόθεση που αφορά αδικήματα διαφθοράς

• Στο πένθος το Τμήμα Αλιείας: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο του Άγγελου - «Χαμογελαστός φίλος και συνάδελφος»

• Μαυρίκιος-Ιλάειρα: Βαρύ πένθος στην κηδεία του παππού τους - Δείτε βίντεο



Νεκρή γυναίκα στη Λεμεσό: Έμεναν στην πολυκατοικία φιλικά της πρόσωπα - Τα πρώτα στοιχεία

Νεκρή γυναίκα στη Λεμεσό: Έμεναν στην πολυκατοικία φιλικά της πρόσωπα - Τα πρώτα στοιχεία

Τις συνθήκες θανάτου 35χρονης, η οποία έπεσε από ύψος και εντοπίστηκε νεκρή κάτω από πολυκατοικία, στη Γερμασόγεια, διερευνά η Αστυνομία, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top