ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, αλλά η πλευρά μας πρέπει να επικεντρωθεί, εκτός από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο της κηδείας του λογοτέχνη – δημοσιογράφου Πανίκου Παιονίδη, ο κ.Στεφάνου υπέδειξε ότι, αν και έχει χρόνια που η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, «τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά από την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό, αυτές οι απειλές και προκλήσεις έχουν αποκτήσει και συγκεκριμένο περιεχόμενο».

«Είναι γνωστό ότι η Τουρκία παραβίασε την Κυπριακή ΑΟΖ, κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε σε παράνομες γεωτρήσεις, προχώρησε σε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε σχέση με την Αμμόχωστο», συμπλήρωσε.

Μπροστά σε αυτήν την ένταση και συγκεκριμενοποίηση αυτών των απειλών και των προκλήσεων, συνέχισε, «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα, ενόσω έχουμε διαπραγματευτικό κενό και αδιέξοδο, η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί, να παρανομεί και να προωθεί επί του εδάφους της οριστική διχοτόμηση».

Η δική μας η απάντηση, πέραν από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα πρέπει να είναι η επικέντρωση μας στην προσπάθεια να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, είπε ο Στέφανος Στεφάνου και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις συγκλήσεις και να διαπραγματευτούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες».

« Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε, είναι αυτό που είπαμε και στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι αυτό που καλούμε τον ΠτΔ να προσπαθήσει να κάνει» ανέφερε και υπέδειξε ότι για το πώς και στη βάση ποιών κινήτρων θα γίνει αυτό, «έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ, γιατί το ΑΚΕΛ δεν κάνει μόνο διαπιστώσεις, δεν ασκεί μόνο κριτική, αλλά καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την αναθεώρηση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, από τον διεθνή Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι υπάρχουν στρώματα της κοινωνίας που «δεινοπαθούν» και πως τα όποια θετικά αποτελέσματα στην οικονομία θα πρέπει να τα αισθάνεται λαός.

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις εθνικές οικονομίες, όπως και στην Κύπρο. Και εξαιτίας και των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας, εξαιτίας και συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών, έχουμε προβλήματα», είπε.

Σημείωσε δε ότι «αυτά τα προβλήματα έχουν ενταθεί και μετακυλίονται πάνω στην κοινωνία, ένα κομμάτι της οποίας τα ζει πολύ έντονα και είναι καλό λοιπόν να εργαστούμε για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα και η οικονομία μας να πάει μπροστά».

Ο κ.Στεφάνου υπογράμμισε ότι « χρειάζεται μια συνολική αναμόρφωση της κυπριακής οικονομίας έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, να μεταβούμε στην πράσινη οικονομία, αλλά την ίδια ώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, τα (θετικά) αποτελέσματα στην οικονομία να τα αισθάνεται (ο πολίτης) και να μετακυλίονται στην κοινωνία».

Υπενθύμισε την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της τιμής στα καύσιμα, την αύξηση της τιμής σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, και τόνισε ότι «ιδιαίτερα τα χαμηλομεσαία στρώματα και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού νιώθουν ιδιαίτερη πίεση».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, κάλεσε και θα συνεχίσει να καλεί την Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα «για να προστατεύσουμε αυτά τα στρώματα της κοινωνίας που δεινοπαθούν και από τα αποτελέσματα της πανδημίας, σε σχέση με την οικονομία, αλλά έτσι και αλλιώς δεινοπαθούν από ένα ελλιπές κοινωνικό κράτος».

Ανέφερε δε ότι το κόμμα του θα συγκεκριμενοποιήσει τις ενέργειες του, από την ερχόμενη εβδομάδα, «έτσι ώστε να πιέσουμε και να πείσουμε την Κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να βοηθήσει τα χαμηλομεσαία στρώματα να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top