ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: «Απαθής και αδιάφορη» η Kυβέρνηση έναντι των επιπτώσεων των αυξήσεων στους πολίτες

Στεφάνου: «Απαθής και αδιάφορη» η Kυβέρνηση έναντι των επιπτώσεων των αυξήσεων στους πολίτες

Απαθής και αδιάφορη παραμένει η Κυβέρνηση ενόψει της δυσάρεστης κατάστασης για χιλιάδες συμπολίτες μας, που δημιούργησε η μεγάλη πίεση εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στην τιμή του ηλεκτρισμού, των καυσίμων αλλά και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 
Το ΑΚΕΛ έδωσε στην δημοσιότητα και την επιστολή που ο Στέφανος Στεφάνου απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.
 
Τόσο στην δήλωσή του, όσο και στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι από τις αυξήσεις ιδιαίτερα δεινοπαθούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
«Είναι αδήριτη ανάγκη άμεσα να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις για στοχευμένη προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.
 
Το ΑΚΕΛ, είπε, έχει συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις για το τι μπορεί και επιβάλλεται να γίνει και έφερε ως παράδειγμα την προσωρινή και στοχευμένη απορρόφηση μέρους του κόστους από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ που «πρέπει ξανά να συζητηθεί. Όπως επίσης πρέπει να ξανά συζητηθεί το θέμα της φορολογίας των καυσίμων».
 
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε, υπογραμμίζει την ανάγκη όπως «η κυβέρνηση εγκαταλείψει την παθητική στάση της και κινηθεί προς την προστασία των καταναλωτών και τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».
 
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, για να προωθήσει τις προτάσεις και τις απόψεις του, προγραμματίζει συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας, το Δ.Σ. και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, τη ΡΑΕΚ, την Υπηρεσία Προστασίας του καταναλωτή, την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και τους Συνδέσμους Καταναλωτών.
 
«Η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται προστασία, το ΑΚΕΛ διαθέτει προτάσεις και θα εργαστεί αυτές να υλοποιηθούν» πρόσθεσε.
 
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Στεφάνου αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως η προστασία των καταναλωτών, των ευάλωτων ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πρώτιστα ευθύνη της Κυβέρνησης. «Το ίδιο και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται διεθνώς στην Κύπρο απογειώνονται, ενώ όταν μειώνονται η μείωση στην Κύπρο γίνεται με το σταγονόμετρο» λέει.
 
Σημείωσε επίσης ότι την όλη κατάσταση επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό η μη υλοποίηση από πλευράς της Κυβέρνησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε για έλευση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού, για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού, για την απελευθέρωση της παραγωγής στον ηλεκτρισμό κλπ.
 
Επιβάλλεται λοιπόν, αναφέρει στην επιστολή ο κ. Στεφάνου, η λήψη μέτρων τα οποία στοχευμένα να βοηθήσουν για την απάμβλυνση των προβλημάτων που προκαλούνται από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού.  «Η απελευθέρωση της αγοράς στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στην οποία αναφέρθηκε η Υπουργός Ενέργειας κ. Νατάσα Πηλείδου ως μέτρο για αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού δεν πρόκειται να γίνει πριν από το δεύτερο μισό του 2022. Είναι γι’ αυτό που κατά την άποψή της, θα πρέπει να αναζητηθούν προσωρινά άμεσα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.  Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να είναι η απορρόφηση μέρους της τιμής της αύξησης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
 
Ο κ. Στεφανου προσθέτει ότι σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται, δεν διακρίναμε να υπάρχει πραγματική βούληση από μέρους της Κυβέρνησης να κινηθεί αποφασιστικά της την κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών.
 
«Επειδή τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες συμπολίτες της, το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και της ακρίβειας. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να τις μελετήσει με θετικό πνεύμα και να ενεργήσει έτσι ώστε να ανακουφιστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που υποφέρει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», καταλήγει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top