ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρίδης: Σημαντική η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης για ανάπτυξη και δημόσια οικονομικά

Πετρίδης: Σημαντική η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης για ανάπτυξη και δημόσια οικονομικά

Σημαντική η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης για ανάπτυξη και δημόσια οικονομικά, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Πολύ σημαντική είναι η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), συνολικού ποσού €1,24 δισεκατομμυρίων, τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για την προοπτική της ανάπτυξης που σύμφωνα με μελέτες αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσθέσει ακόμη 7% στο κυπριακό ΑΕΠ και κάποιες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επικαλέστηκε παράλληλα αναφορά του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος σε αξιολόγηση του την περασμένη Παρασκευή της κυπριακής οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τον Υπουργό, «για υποβάθμιση εάν χειροτερεύσουν τα δημόσια οικονομικά», αλλά «και για περαιτέρω αναβάθμιση αν καταφέρουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών».
 
«Ο κύριος λόγος που έγινε το Σχέδιο είναι για να βοηθήσει και τα δημόσια οικονομικά, είναι για να μπορέσουν να γίνουν εκείνες οι επενδύσεις οι οποίες δεν θα γίνονταν γιατί λόγω της κρίσης δεν θα είχαν ευχέρεια τα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν και να προσθέσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία τους μέχρι το 2030, αλλά και για να μην οδηγηθούν σε δυσμενή μονοπάτια όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το ΣΑΑ.

Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «ο εν δυνάμει κίνδυνος της οικονομίας είναι τα δημόσια οικονομικά» και «ότι πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 90% (του ΑΕΠ) μέχρι το 2024».
 
Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η συμφωνία χρηματοδότησης η οποία επιτρέπει την άμεση και εντός Σεπτεμβρίου (τις επόμενες έξι μέρες) εκταμίευση του 13%, η οποία ανέρχεται στα 156,8 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λεφτά τα οποία βρέθηκαν από κάπου, προσθέτοντας ότι αυτά τα λεφτά, μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού των κρατικών συνεισφορών στην ΕΕ, θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου (σε μια περίοδο 30 χρόνων) και ήδη από φέτος η συνεισφορά μας στην ΕΕ είναι αυξημένη» ενώ στην ΕΕ συζητείται η περαιτέρω αύξηση, όπως είπε, των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη μέλη.
 
«Είτε απορροφήσουμε είτε δεν απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (της ΕΕ) θα είναι η ίδια», τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό αυξάνει την υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε όχι την μέγιστη, αλλά την απόλυτη απορρόφηση (των κονδυλίων)».
 
Ανέφερε επίσης ότι «η εκταμίευση του συνόλου των πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έγκαιρη επίτευξη όλων των στόχων και οροσήμων που είναι 271 και τα οποία έχουν τεθεί για κάθε μια από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου».
 
Ειδικότερα, ανέφερε ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει μια συνεκτική δέσμη 133 παρεμβάσεων, 58 μεταρρυθμίσεων και 75 επενδύσεων και πρόσθεσε πως συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των στηριζόμενων σχεδίων, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου ΄Κύπρος – το αύριο’ είναι πέραν των €4δις.

«Το Σχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας και αφορά τεχνοκρατική και πολιτική πρόκληση γιατί συνοδεύεται και με κάποια ορόσημα τα οποία έχουν την χροιά και των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι οι 14 στόχοι/ορόσημα από τα 271, που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του 2021 είναι αυτά τα οποία θα διασφαλίσουν την δεύτερη δόση, πέραν της προκαταβολής, για την εκταμίευση των πόρων στις αρχές του 2022.
 
Σημείωσε ότι από τους 14 στόχους/ορόσημα έχουμε πετύχει ήδη τα δύο που είναι η έγκριση του εθνικού Σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία και η προκήρυξη του Σχεδίου για την προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
 
Ανέφερε ότι έγνοια κατά τον καταρτισμό του Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη και κάποια χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος της Κύπρου, ήταν να αποφύγουμε οποιεσδήποτε δράσεις ή ορόσημα που δημιουργούσαν πολιτικές αντιπαραθέσεις είτε θα είχαν πολιτική χροιά και το καταφέραμε», πρόσθεσε.
 
Πρόσθεσε ότι τα ορόσημα δεν αφορούν ευαίσθητα πολιτικά, οικονομικά θέματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αλλά περιορίζονται σε κάτι που χρειάζεται η χώρα αλλά και σε συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021, σε σχέση με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτές αφορούν τον περί δημόσιας υπηρεσίας τροποποιητικό νόμο, τον περί αξιολόγησης των υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή στην δημόσια υπηρεσία νόμο και οι κανονισμοί για την δημόσια υπηρεσία.
 
Ανέφερε πως παρά το ότι η ΠΑΣΥΔΥ είχε συμφωνήσει σε ένα από τα θέματα που είναι η διατμηματική προαγωγή, με μετέπειτα απόφαση της έχει αναιρέσει αυτή την συμφωνία και πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της μεταρρύθμισης είναι το ελάχιστο και αν αποσύρουμε και την διατμηματική προαγωγή τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος να ψηφιστεί αυτό το πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω και από αυτό, καθώς αφαιρέσαμε το νομοσχέδιο που αφορά το κρατικό μισθολόγιο, έχει αδυνατίσει το σχέδιο αξιολόγησης κάτι με το οποίο διαφωνεί η Κυβέρνηση, είπε.

Η αρχική θέση της Κυβέρνησης ήταν η διατμηματική προαγωγή να αρχίσει από την κλίμακα Α11 αλλά για να συμφωνήσουμε με την ΠΑΣΥΔΥ δεχθήκαμε να πάει στην Α13, συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας τόνισε πως είναι «πάρα πολύ σημαντική η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που θα αποφέρει μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην οικονομία και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του προσωπικού, ο κ. Τσιόλας είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις σε σχέση μεταξύ άλλων με τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, την ψηφιοποίηση και την αναβάθμιση των σχολείων και την εκπαίδευση εργαζόμενων και ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με την γαλάζια και πράσινη οικονομία.
 
Ο κ. Τσιόλας είπε ότι υπήρξε «μια πάρα πολύ καλή συνεργασία» με τα κοινοβουλευτικά κόμματα από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι την υποβολή του Σχεδίου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν καθημερινές και «σε αρκετά σημεία δεν μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε γιατί υπήρχαν συστάσεις».
 
Αναφορικά με τους ελέγχους δαπανών, ο κ. Τσιόλας είπε ότι έχει ετοιμαστεί ένα πολυσέλιδο εγχειρίδιο σε σχέση με τους ελέγχους το οποίο έχει συζητηθεί με τον Γενικό Ελεγκτή και με την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να μην χαθεί κανένα ποσό σε σχέση με οποιαδήποτε παρατυπία στην διαχείριση των εν λόγω ποσών».
 
«Υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και δράσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες» και «μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου υπάρχει και κοστολογημένη δράση σε σχέση με την διαμόρφωση του κυπριακού ηλεκτρονικού συστήματος για να μπορούμε από τις αρχές του 2022 να παρακολουθούμε και ηλεκτρονικά όλες τις δράσεις και δαπάνες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογράμμισε και σημείωσε ότι επί τούτου έχει οριστεί ομάδα που θα παρακολουθεί επί εβδομαδιαίας βάσης την υλοποίηση του Σχεδίου.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό που η Επιτροπή Οικονομικών στην πρώτη της συνεδρία ασχολήθηκε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτό καταδεικνύει το ενδιαφέρον όλων μας και ιδιαίτερα του Κοινοβουλίου, όπως είπε, «ούτως ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που αποτελεί τόσο μια τεράστια τεχνοκρατική πρόκληση όσο και πολιτική πρόκληση».
 
«Πρέπει να βρούμε εκείνες τις συναινέσεις που θα καταστήσουν δυνατό να απορροφήσουμε όλους τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια κάτι που θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί το πνεύμα συναίνεσης που καταγράφηκε σήμερα στην Επιτροπή και διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να καταφέρουμε για ακόμη μια φορά να είμαστε πρωταθλητές στην ΕΕ όσον αφορά την άντληση κονδυλίων».

«Πιστεύω ότι αποτελεί πρόκληση για όλο το πολιτικό σύστημα να κάνουμε μια νέα αρχή με την υλοποίηση αυτού του Σχεδίου Ανάπτυξης για  να αρχίσουμε να επανακτούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.  

Εξάλλου, σε δηλώσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η εκταμίευση των κονδυλίων του Σχεδίου εξυπακούει την έγκαιρη και σωστή συνεργασία Κυβέρνησης και Βουλής, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο απαιτεί την επένδυση από την πλευρά του κράτους στον τομέα της υγείας, στον τομέα της ψηφιοποίησης της οικονομίας, στην Πράσινη οικονομία και στην κυκλική οικονομία.
 
«Τονίσαμε στον ΥΠΟΙΚ ότι η ενημέρωση και η διαβούλευση με την Επιτροπή Οικονομικών θα είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν ξεκινά και τελειώνει μόνο με μια ενημέρωση», ανέφερε.
 
Είπε ακόμη ότι ήταν η ξεκάθαρη η θέση μας ενώπιον της Επιτροπής ότι όπως είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων» και «πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής».

Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπερίληψης των νέων στο Σχέδιο Ανάκαμψης για τους οποίους γίνεται ρητή αναφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτο η κυπριακή οικονομία να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο υπό τη μορφή των προστίμων επειδή δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για τη μείωση των εκπομπών των ρύπων και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ «τόνισε στον ΥΠΟΙΚ ότι η Κύπρος έπρεπε να εξάγει το πλεόνασμα που έπρεπε κανονικά να έχει από τις εκπομπές ρύπων και να έχει εισόδημα και όχι να αγοράζει περαιτέρω περιθώρια εκπομπής ρύπων».

Πρόσθεσε ότι έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο προτάσεις του ΔΗΚΟ που αφορούν την Γεωργία και τον Τουρισμό.
 
Ο Bουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία της ΕΕ αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας».
 
«Με την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων αλλά και με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων θα δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «για τον ΔΗΣΥ η έγκαιρη εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι «είναι ένα συγκεκριμένο υλοποιήσιμο μανιφέστο εκσυγχρονισμού το οποίο συλλογικά και υπεύθυνα πρέπει να εφαρμόσουμε».
 
Ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «το Σχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο το οποίο η ΕΕ θεωρεί ότι μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια ανάκαμψης ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες κορωνοϊού που βιώνει η Ευρώπη και η ανθρωπότητα».
 
«Ως ΑΚΕΛ θα κρίνουμε το Σχέδιο πρωτίστως από το περιεχόμενο του αλλά κυρίως από τις πολιτικές όπως η Κυβέρνηση προτίθεται να τις μεταφράσει στους υπολειπόμενους 18 μήνες της διακυβέρνησης της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επειδή δημιουργείται η εντύπωση πως αυτό το ταμείο και οι πολιτικές που περιλαμβάνει περίπου εμφανίζονται ως η θεραπεία δια πάσα νόσο (κυβερνητικές νόσους) θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αναμένει η Κυβέρνηση ότι μπορούν οι λύσεις ως δια μαγείας να επέλθουν από το εξωτερικό ή μέσα από τις πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ της ιδίας ή της ΕΕ».
 
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί ένας διάλογος και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για να συνδράμει της προσπάθειας εμπλουτισμού των πολιτικών που θα εφαρμοστούν».
 
Αναφέρθηκε σε κόκκινες γραμμές του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι «οι οποιεσδήποτε πολιτικές ή δομικές αλλαγές συζητούνται δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα», ενώ σε σχέση με δομικές αλλαγές αυτές δεν πρέπει «να αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του κράτους ή θα επαναφέρουν ξοφλημένες πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης όπως είναι η ιδιωτικοποίηση μερικώς ή πλήρως κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να συζητήσει και άλλα θέματα όπως «ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος σε αντιδιαστολή με το κόστος λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος στο τέλος της ημέρας θα το αποπληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι «αναμφίβολα η έγκαιρη έγκριση και εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων με σκοπό την απορρόφηση των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό ταμείο για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας αποτελεί για την ΕΔΕΚ εθνική ευθύνη και έτσι πρέπει να είναι για όλους».
 
«Την ίδια όμως στιγμή θα πρέπει όλες οι πλευρές, τόσο η Κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προσεγγίσουν τα ζητήματα αυτά, μακριά από οποιεσδήποτε μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, όπως δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει στα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την μεταρρύθμιση στην Δημόσια υπηρεσία αλλά ακόμα και για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την έγκριση του κυπριακού Σχεδίου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα καθώς επίσης «και για την συμπερίληψη των προτάσεων της ΕΔΕΚ που αφορούσαν στην ενίσχυση της Γεωργίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα, όπως επίσης και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά του δευτερογενούς τομέα», αλλά «και την συμπερίληψη σε αυτό των προτάσεων μας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλους του τομείς της οικονομίας».
 
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να συμβάλει εποικοδομητικά με θέσεις και προτάσεις, με σκοπό την έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων που αφορούν το σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.
 
Τέλος, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το Σχέδιο είναι κομβικής σημασίας για τον τόπο τόσο για την οικονομία αλλά και γενικότερα αφού αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τόσο για τις ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις και εκταμιεύσεις κονδυλίων αλλά και επενδύσεις», προσθέτοντας ότι πρόκληση αποτελούν τα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του Σχεδίου για την εκταμίευση πόρων.

«Οι δημόσιοι αυτοί πόροι αναμένεται να κινητοποιήσουν πρόσθετα ιδιωτικά κονδύλια τα οποία με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία του τόπου», πρόσθεσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ συμφωνεί με τους κύριους άξονες πολιτικής και κατανομής των πόρων και θέτει προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για να είναι κοντά στον πολίτη, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της ταχείας μετάβασης σε μια Πράσινη οικονομία, της ψηφιοποίησης, της ενίσχυσης  της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Λύγισε» ο Νίκος Λοϊζίδης: «Η συντεχνία δεν θα φιμωθεί ...το εθνόσημο δεν πρόκειται να σιωπήσει» - Βίντεο

• Διφορούμενες οι καταθέσεις των μαθητών για το μοίρασμα των 15.000 ευρώ σε σχολείο - Δεν ανήκαν στον πατέρα τα χρήματα - Βίντεο

• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής

• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος

• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής



ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

Στα μηνύματα που μεταφέρει προς την Τουρκία η ΕΕ στο σύνολο της σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top