ΔΙΕΘΝΗ

Προτροπές στο φόρουμ του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Προτροπές στο φόρουμ του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει προληπτικά το άρθρο 34 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να εμπλακεί πριν ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας βία, ανέφερε στο χθεσινό φόρουμ για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Μαίρη Ρόμπινσον, Πρόεδρος των Πρεσβυτέρων, της μη κυβερνητικής οργάνωσης διακεκριμένων δημόσιων προσώπων που είναι αρμόδια για την προώθηση της ειρήνης.
 


Εκφράζοντας τη λύπη της για τις εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις που δυστυχώς εμπόδισαν το 15μελές Συμβούλιο να εκπληρώσει την αποστολή του σε πολλές περιπτώσεις, η κ. Ρόμπινσον, πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας, προέτρεψε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να αναγνωρίσουν ότι το καθένα έχει κοινό συμφέρον στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό πρέπει να είναι μια κατευθυντήρια αρχή για τις εργασίες του Συμβουλίου τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, είπε ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη για να εστιάσει την προσοχή του στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική και όχι στρατιωτική λύση. Μια παρόμοια κίνηση χρειάζεται και για τη Μιανμάρ, όπου παρατηρείται αστάθεια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, τόνισε.
 
Για το Αφγανιστάν, ανέφερε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2593 (2021), που εγκρίθηκε στις 30 Αυγούστου, ως «ένα καλό πρώτο βήμα», καλώντας την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, που απείχαν και οι δύο από αυτήν την ψηφοφορία, να ενθαρρύνουν τους Ταλιμπάν να το αναγνωρίσουν. Η συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία και η εκπαίδευση των κοριτσιών σε ίση βάση με τα αγόρια, είναι αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανέφερε.
 
Ο Λακτάρ Μπραχίμι, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, μίλησε επίσης εκτενώς για τον ρόλο του Συμβουλίου στο Αφγανιστάν κάνοντας λόγω για τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Τόνισε ότι ως πρώτο βήμα, ο Γενικός Γραμματέας, ενεργώντας με την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να στείλει έναν Ειδικό Εκπρόσωπο στην Καμπούλ για να ξεκινήσει μια ειλικρινή συζήτηση με την ηγεσία των Ταλιμπάν.
 
Όσον αφορά την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, είπε ότι η κατοχική δύναμη εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για μια «απροκάλυπτη πολιτική απαρτχάιντ και για τη συστηματική αποξένωση των Παλαιστινίων». Πριν από πέντε χρόνια, υπενθύμισε, το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 2334 (2016), μια απόφαση ορόσημο που καθόριζε σαφώς τις υποχρεώσεις των υπευθύνων για την αντιμετώπιση των βασικών εμποδίων στην ειρήνη. «Ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι αποτυχημένες πολιτικές, που προδίδουν άδικα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού» τόνισε.
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αρκετά μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν μεταρρύθμιση του Συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος της Ινδίας, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος σήμερα είναι σημαντικά διαφορετικός από το 1945, όταν ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να εκπληρώσει αποτελεσματικά τον σκοπό του χωρίς να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητας. Προειδοποίησε ότι η επιβάρυνση του Συμβουλίου με έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων προκλήσεων που βασίζονται στην αντιληπτή σχέση τους με απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια θα είναι αυτοκαταστροφική.
 
Ο εκπρόσωπος του Μεξικού ζήτησε να περιοριστεί η χρήση του βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας είπε ότι οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης μπορούν να θεσμοθετηθούν αξιοποιώντας τη Γραμματεία και τους εθνικούς πόρους και μέσω εταιρικών σχέσεων με περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς.
 
Ο εκπρόσωπος του Νίγηρα ανέφερε ότι η κλιματική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ειρήνη και την ασφάλεια, όπως αυτό διαφαίνεται στην περιοχή Σαχέλ, όπου βρίσκεται η χώρα του και στη λίμνη Τσαντ. Ο εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, δήλωσε πως σήμερα, η κλιματική αλλαγή είναι η καθοριστική πρόκληση της γενιάς μας. Η Ιρλανδία χρησιμοποιεί την προεδρία της για να εξετάσει τα συγκεκριμένα βήματα που μπορεί να λάβει το Συμβούλιο ως απάντηση στους κινδύνους για την κλιματική ασφάλεια, πρόσθεσε.
 
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προειδοποίησε ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να μονοπωλήσουν τη διεθνή τάξη ή να επιβάλουν τις δικές τους αξίες ως πυξίδα καθοδήγησης για όλη την ανθρωπότητα, προσθέτοντας ότι όσοι διαφωνούν μαζί τους αντιμετωπίζουν κυρώσεις ή ακόμη και χρήση βίας. Μια τέτοια κοσμοθεωρία δεν βοηθά στην επίλυση συγκρούσεων ή στη μείωση των εντάσεων, τόνισε.
 
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη του Συμβουλίου πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προαιρετικά, τόνισε ότι «δεν είναι». Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου, του Αγίου Βικέντιου και των Γρεναδίνων, της Εσθονίας, της Κίνας, της Κένυας, της Τυνησίας, του Βιετνάμ και της Γαλλίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top