Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι είχε συζητήσεις που άγγιξαν το Κυπριακό κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Άγκυρα, ωστόσο δεν έγιναν συζητήσεις εις βάθος, σύμφωνα με κοινοτική πηγή.
Κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βάρελι είχε συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αναπληρωτή Υπουργό για θέματα ΕΕ Φαρούκ Καϊμακτζί, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, ο κ. Βάρελι σημείωσε κατά τις επαφές του στην Τουρκία πως αν η χώρα εφάρμοζε τις πρόνοιες της ισχύουσας Τελωνειακής Ένωσης σε σχέση με όλα τα Κράτη Μέλη (δηλαδή και με την Κύπρο), αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την εργασία που γίνεται από το Συμβούλιο όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες δεν συζητήθηκε εις βάθος, καθώς σύμφωνα με την ΕΕ η Τουρκία χρειάζεται να κάνει περισσότερα σε σχέση με τα εναπομείναντα έξι ορόσημα.
Εις βάθος συζητήθηκαν τα θέματα μετανάστευσης, ιδιαίτερα στις συναντήσεις με τους Τσαβούσογλου και Σοϊλού.
Κατά τη συζήτηση του κ. Βάρελι με τον κ. Τσαβούσογλου για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ συζητήθηκε και το καθεστώς της ενταξιακής πορεία της χώρας σε συνάρτηση με την κατάσταση στο εσωτερικό της.
Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες μετέφεραν το μήνυμα πως αναμένουν από την Τουρκία να επιδείξει συγκεκριμένη και σταθερή πρόοδο σε σχέση με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς βρίσκονται στη βάση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Αν και οι συζητήσεις άγγιξαν το Κυπριακό, δεν υπήρξε εις βάθος συζήτηση. Η κοινοτική πηγή επανέλαβε πως η θέση της ΕΕ στο Κυπριακό παραμένει ξεκάθαρη και πως δεν έχει αλλάξει.
Όπως είχε ανακοινωθεί πριν την έναρξη της διήμερης επίσκεψης Βάρελι, και όπως επανέλαβε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τετάρτη, οι συζητήσεις στην Άγκυρα επικεντρώθηκαν στο σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη μετανάστευση, τις εμπορικές σχέσεις και τις επαφές μεταξύ των πολιτών. Στην ατζέντα βρίσκονταν και επείγονται διεθνή ζητήματα, ειδικά η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, ο κ. Βάρελι υπογράμμισε πως η ΕΕ αναμένει την Τουρκία να αναλάβει βήματα για να επιλύσει εμπορικές διαφορές, αλλά και να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης σε σχέση με όλα τα Κράτη Μέλη.
Μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε θετικά και τις παράλληλες εργασίες του Συμβουλίου για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, πρόσθεσε σύμφωνα με την κοινοτική πηγή.
Όσον αφορά την μετανάστευση, η ίδια πηγή υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει ήδη βάλει στο τραπέζι επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως ένδειξη συνεχιζόμενης αλληλεγγύης στην προσπάθεια της Τουρκίας να στηρίξει τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στη χώρα.
Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία στη διαχείριση των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών της συνόρων, πρόσθεσε η κοινοτική πηγή. Ωστόσο η ΕΕ αναμένει πως η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το κύριο πλαίσιο συνεργασίας για θέματα μετανάστευσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις