Σήμερα, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να έχει τελματώσει και επιπλέον να απειλεί την απόλαυση των βασικών ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό του στο 3ο Νομικό Σεμινάριο που αρχίζει σήμερα και το οποίο διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για δικαστές και δικηγόρους σε θέματα δημοσίου δικαίου.
«Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, η απαίτηση για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, καθίσταται όχι μόνο έντονα επίκαιρη, αλλά σαφώς επιτακτικότερη. Η οικονομική κρίση επιβάλλει τη διαφοροποίηση και αναπροσαρμογή των διάφορων λειτουργιών του, με τρόπο ώστε η παρέμβαση του κράτους στις κοινωνικές σχέσεις να επιτελέσει αποτελεσματικότερα τον ρόλο του, δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, να διασφαλίσει την αναπαραγωγή του κυρίαρχου κοινωνικο-οικονομικού σχηματισμού. Μέσα από πληθώρα εθνικών δραστηριοτήτων, η Κυβέρνηση στοχεύει να οικοδομήσει μια κοινωνία πιο δίκαιη, βασιζόμενη στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την αρχή του κράτους δικαίου», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο δικαστικό σύστημα, ο κ. Νικολάου είπε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και κατ’ ακολουθίαν του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, «στοχεύει στην ενίσχυση, σε στενή συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο και στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων, όλων σφαιρικά των παραγόντων που σχετίζονται και μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτονομία της».
«Η διασφάλιση του κράτους δικαίου εξασφαλίζεται όχι μόνο από το γραπτό Σύνταγμα και τις νομικές διατάξεις, αλλά επίσης από τη δέσμευση της Κυβέρνησης να τηρεί τους υπό εντολή συνταγματικούς περιορισμούς, την ψήφιση από την Νομοθετική Εξουσία μη αντισυνταγματικών νόμων και την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης Δικαστικής Εξουσίας. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που διανύουμε, είναι αδήριτη υποχρέωση μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση σε ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιθυμεί διακαώς την αναγέννηση της κυπριακής κοινωνίας, σε μια υγιή κοινωνία, βασιζόμενη στις αρχές του κράτους δικαίου, όπου δεν θα αποκλείει κανέναν και όπου κανένας δεν περισσεύει», συμπλήρωσε.
Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, στο δικό του χαιρετισμό στο σεμινάριο «Κράτος Δικαίου, Δικαστική Προστασία και Οικονομική, είπε ότι η ορθή και επαρκής επιμόρφωση των Δικαστών και των Δικηγόρων της Κύπρου σε θέματα δημοσίου δικαίου, «είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία του δικαιικού μας συστήματος και την απονομή της δικαιοσύνης».
«Στόχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας και η διατήρηση και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου και όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Αυτές είναι οι αρχές στις οποίες βασίζεται το σύστημά μας και μόνιμη μας επιδίωξη είναι η κατίσχυση της ισχύος του δικαίου επί του δικαίου της ισχύος. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν εξαρτάται, βέβαια, μόνο από τους Δικαστές και τα Δικαστήρια. Εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από την Πολιτεία η οποία οφείλει να παρέχει στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία όλα τα απαραίτητα εφόδια για την απρόσκοπτη και ομαλή διεκπεραίωση του καθήκοντος της», πρόσθεσε.
Ο κ. Νικολάτος είπε ότι η ασφάλεια των Δικαστηρίων και των Δικαστών και η προστασία της αξιοπρέπειας τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
«Η ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων Δικαστηρίων είναι επίσης υποχρέωση της Πολιτείας. Χρειαζόμαστε, επειγόντως, Πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον τεράστιο όγκο εργασίας που έχουμε να διεκπεραιώσουμε. Η Πολιτεία έχει ήδη καθυστερήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ίδρυση αυτού του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδείνωση του προβλήματος των καθυστερήσεων. Το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, είναι υψηλό. Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι δεδομένη και η εντιμότητα της δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε και υπήρξαν οποιεσδήποτε διώξεις ή μομφές εναντίον των Μελών της», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάτος είπε ότι «παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας για 41 χρόνια, την, εξ΄ αιτίας της κατοχής, μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεγάλου μέρους του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και παρά τη δεινή οικονομική κρίση που περνούμε τα τελευταία χρόνια, το Κράτος δεν έχει καταρρεύσει και αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, και στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης μας, μπορώ να δηλώσω, με την απαραίτητη, για ένα Δικαστή, σεμνότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις