Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΠτΔ: Οι δηλώσεις μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της EUMED

17.09.2021
20:27
Πολιτική

Οι ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή, επίσης, για πρώτη φορά, και της Σλοβενίας και Κροατίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, προέβησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά το πέρας του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου, Ακολούθησε δείπνο εργασίας κατά το οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου προέβη σε Παρέμβαση με την οποία ενημέρωσε τους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την πρωτοβουλία του σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, είπε τα ακόλουθα:

«Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδος για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της Συνόδου.

Οι τακτικές μας συναντήσεις και τα όποια αποτελέσματα που προκύπτουν, καθώς και η μεταξύ μας αλληλοενημέρωση και συντονισμός, συνιστούν σημαντικό εργαλείο, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν υπόψη και τη μεσογειακή διάσταση.

Είναι για αυτό που δράττομαι της ευκαιρίας για να καλωσορίσω θερμά τα δύο νέα μέλη της ομάδας των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις φίλες Κροατία και Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες που, δυστυχώς, βίωσε η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείους από μια σειρά καταστροφικών πυρκαγιών, κοινή ήταν η θέση που καταγράφηκε στην ειδική Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή για επίσπευση υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών – μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει, σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μας απασχόλησε, βεβαίως, και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Ένα θέμα για το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν και που σίγουρα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις χώρες πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων πάντοτε, δυστυχώς, και η Κύπρος που δέχεται προσφυγικές ροές κυρίως από την Τουρκία.

Συζητήσαμε τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Αφγανιστάν, αλλά και των όσων επηρεάζουν αρνητικά το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράσαμε ιδιαίτερη ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τυνησία, τονίζοντας ότι χρήζουν άμεσης λύσης προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ακεραιότητα και ευρύτερα την ειρήνη στην περιοχή.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής χαιρετίσαμε την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, μεταφέροντας την ετοιμότητα της Ένωσης να στηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη Σύνοδο, καταγράφηκαν, επίσης, ταυτόσημες απόψεις, επί σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες στην Ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως.

Ø Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με παράλληλη ενίσχυση των υφιστάμενων οργανισμών υγείας της Ένωσης και τη δρομολόγηση δημιουργίας οργανισμού για ιατρική έρευνα και καινοτομία.

Ø Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την Ανατολική Γειτονία, μέσω υλοποίησης των απορρεόντων του περσινού Υπουργικού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο, αλλά ιδιαιτέρως και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία και η γαλάζια οικονομία.

Άφησα τελευταίες τις αναφορές στις έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε επί εδάφους είτε επί θαλάσσης και/ή τις απαράδεκτες ιδιαίτερα αξιώσεις για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ενέργειες και αξιώσεις, οι οποίες αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, υπονομεύοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης συνάντησης μου με τον ΓΓ των ΗΕ επανέλαβα στους συναδέλφους μου ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ομόφωνη θέση όλων των ηγετών, όπως καταγράφεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη.

Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, που επιβεβαιώνει εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την πατρίδα μου.

Όπως θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο Κυριάκο για τη σύγκληση της σημερινής Συνόδου. Μιας Συνόδου που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δίδοντας την ευκαιρία, μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, επανακαθορισμού των κοινών μας στόχων, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και η νότια γειτονία αντιμετωπίζει.