Ο οίκος αξιολόγησης Moody`s επιβεβαίωσε σήμερα τις αξιολογήσεις του για την Τράπεζα Κύπρου.
Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τις καταθέσεις στο Caa3, την προσωρινή αξιολόγηση ανώτερου ακάλυπτου χρέους στο Caa3 και την αυτόνομη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας στο Caa3. Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι αξιολογήσεις για τα εμπορικά χρεόγραφα και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις.
Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων, αναφέρεται, αντανακλά την πρόοδο που η τράπεζα έχει κάνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, μέσω της έγκαιρης διάθεσης περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, τη μείωση της έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας και της σταθεροποίηση της καταθετικής της βάσης της, παρά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο.
Παράλληλα, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων, αντανακλά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμα η τράπεζα σε σχέση με την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της και τη μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Στα θετικά, ο οίκος σημειώνει την πώληση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στην Ουκρανία, των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, καθώς και του δανειακού της χαρτοφυλακίου στη Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος της στρατηγικής της απομόχλευσης. Όπως σημειώνει, οι πωλήσεις αυτές είχαν μικρή θετική επίδραση στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επικεντρωθεί στη βασική εγχώρια αγορά της. Όπως αναφέρεται, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η πρόωρη εξόφληση των κρατικών ομολόγων και η επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν επίσης τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας σε €6,5 δισεκατομμύρια, τον Απρίλιο του 2015 από €11,4 δισ τον Απρίλιο του 2013.
Παρόλα αυτά, ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως η εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, που ανέρχεται στο 27% του ενεργητικού της τον Απρίλιο του 2015, παραμένοντας ακόμα μεγάλη.
Σημειώνει επίσης ότι η τράπεζα έχει ένα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλές ροές χρηματοδότησης σε σχέση με τις απώλειες από αυτή την έκθεση. Αναφέρει επίσης ότι η πρόοδος σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων είναι αργή και παρόλο που η υλοποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας θεωρείται θετική εξέλιξη για την τράπεζα, είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το πιθανό όφελος.
Ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγησή του ύστερα από βελτίωση της κατάστασης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βελτίωση την εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συντελέσει η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, η οποία θα μείωνε σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, φέρνοντάς τα κοντά στο ελάχιστο εποπτικό όριο, όπως και η αυξημένη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις