Σήμερα, οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έχουν περάσει στο πιο λαμπρό στάδιό τους και όχι υπό συνθήκες ανάγκης και οικονομικού ή πολιτικού εξαναγκασμού, αλλά ελεύθερης βούλησης και επιλογής, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η επικείμενη του επίσκεψη στο Ισραήλ θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών.
Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Φόρος τιμής στην Κύπρο-Ισραηλινή φιλία» στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, σημειώνοντας παράλληλα πως Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα, «να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, προς αμοιβαίο όφελος».
Η συνεργασία των δυο χωρών, συνέχισε, έχει επεκταθεί σε μια σειρά τομέων, από τον τουρισμό μέχρι τη γεωργία, την επιστήμη, το περιβάλλον και άλλους, υποδεικνύοντας ότι «αυτό που ωστόσο δημιουργεί νέες προοπτικές στις σχέσεις μας είναι η ανακάλυψη του φυσικού πλούτου στην περιοχή μας».
«Αυτό καταδεικνύεται και από το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, το οποίο υπογράφτηκε στη Λευκωσία, τον περασμένο Αύγουστο», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμη πως προσμένει με ιδιαίτερα χαρά την επίσκεψή του στο Ισραήλ στις 15 Ιουνίου, «που θα δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις των δυο χωρών μας».
Σημείωσε δε την κοινή αντίληψη που χαρακτηρίζει τις προθέσεις των δυο χωρών, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Πέρες κατά την παρουσία του στο νησί, ο οποίος ανέφερε πως «Κύπρος και Ισραήλ είναι ενωμένες με πολλούς τρόπους. Εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, την οποία το Ισραήλ θεωρεί κοντινό φίλο, τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το μνημείο του καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη, θα μας θυμίζει ένα ιστορικό συναπάντημα των δυο λαών μας και θα αναδεικνύει τον κοινό πόνο, την κοινή μοίρα και το κοινό όραμα των χωρών μας σε αυτή τη στενή και εύφλεκτη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.
«Αναδεικνύει τη θερμή σχέση μας που θα καθοδηγεί πάντοτε τα μελλοντικά βήματά μας, για το καλό των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης των Εβραίων προσφύγων στα βρετανικά στρατόπεδα στην Κύπρο, οι Κύπριοι άνοιξαν τις καρδιές τους στα δεινά των κρατουμένων, βοηθώντας τους ποικιλοτρόπως, ηθικά και υλικά.
Αυτός ο δεσμός της ανθρωπιάς και της αγάπης, συνέχισε, δυναμώνει τον κρίκο της φιλίας και της καλής γειτονίας των δυο χωρών μας, που έχει τις ρίζες του στο βάθος της Ιστορίας και ανάγεται στους αρχαίους χρόνους.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Λεμεσός, «στην οποία εγείρεται σήμερα το υπέροχο αυτό Μνημείο», φιλοξενεί στις μέρες μας την πιο μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου και αποτελεί την έδρα πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων από το Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης του Ισραήλ Μίχαελ Χαράρι, ανέφερε πως η σημερινή εκδήλωση είναι η 3η και τελευταία που οργάνωσε η Πρεσβεία με αφορμή τη συμπλήρωση 65χρόνων από το κλείσιμο των βρετανικών στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκαν πέρσι, τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Ξυλοτύμπου και έκθεση στη Λευκωσία.
«Πιστεύω ότι το να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε το παρελθόν μας, να αντιλαμβανόμαστε το καλύτερο δυνατό το παρόν μας και ειδικά να υιοθετούμε ένα τολμηρό όραμα για το μέλλον, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των χωρών και των λαών μας», είπε ο κ. Χαράρι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τη συνεργασία των δυο χωρών και των λαών τους.
Στην εκδήλωση μίλησε και η Ισραηλινή ηθοποιός Μίριαμ Ζοχάρ, η οποία επέζησε του ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε ηλικία 18 χρονών βρέθηκε για ένα χρόνο κρατούμενη σε βρετανικό στρατόπεδο στον Καράολο Αμμοχώστου.
Η κ. Ζοχάρ εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση της που μετά από 66 χρόνια επιστρέφει στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τη χώρα της σε μια τέτοια εκδήλωση, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν έχει κακές αναμνήσεις από την κράτηση της, «ίσως γιατί εδώ ήταν που έγιναν τα πρώτα βήματα της καριέρας μου ως ηθοποιός».
Ευχήθηκε, τέλος, για τους δυο λαούς της Κύπρου και του Ισραήλ μια «καρποφόρα και αλληλέγγυα φιλία για πολλά χρόνια ακόμα».
Ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό της κράτησης των Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο από τους Βρετανούς αποικιοκράτες έκανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, αναφέροντας ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εβραϊκής καταγωγής πολίτες των πλείστων χωρών της Ευρώπης που επέζησαν από το φοβερό ολοκαύτωμα, ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι προς την Παλαιστίνη για να δημιουργήσουν μια νέα πατρίδα.
«Παρά το ότι η διεθνής κοινότητα είχε ανεπίσημα αποφασίσει να στηρίξει τη δημιουργία του νέου κράτους, εντούτοις όλα τα πλοία που έπλεαν ανοικτά της Κύπρου, ανακόπτονταν από το βρετανικό ναυτικό και οι πρόσφυγες οδηγούνταν στα 10 στρατόπεδα που είχαν δημιουργηθεί, στον Καράολο Αμμοχώστου, στη Δεκέλεια και στην Ξυλοτύμπου, συνολικής χωρητικότητας 19 χιλιάδων ατόμων», συμπλήρωσε.
Εκεί, συνέχισε, δημιουργήθηκαν μεγάλες κοινότητες, έσμιξαν άνθρωποι, γεννήθηκαν παιδιά, αλλά το κυριότερο, κτίστηκαν ειλικρινείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Εβραίων και Κύπριων, πολλοί από τους οποίους αποφάσισαν να συνεργαστούν για την προμήθεια των κρατουμένων με αναγκαία αγαθά και άλλα εφόδια, «αλλά κυρίως για να στήσουν ένα δίκτυο απόδρασης τους από τα στρατόπεδα και μεταφοράς τους στο Ισραήλ».
Η σημαντική προσφορά των Κυπρίων, υπέδειξε ο κ. Χρίστου, αναγνωρίστηκε με διάφορους τρόπους και ίσως η πιο χαρακτηριστική και άγνωστη για πολλούς, είναι η μεγάλη για την εποχή οικονομική χορηγία του Ισραήλ προς το Δήμο Αμμοχώστου, για την αποπεράτωση του δημοτικού σταδίου, που σε σημερινές τιμές ισούται με ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ,
Τη δύσκολη εκείνη περίοδο, πρόσθεσε ο Ανδρέας Χρίστου, θεμελιώθηκε η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργήθηκαν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι κρατούν μέχρι σήμερα.
«Το έργο του καλλιτέχνη Νίκου Κουριούσιη, σε αυτήν την κεντρική πλατεία της πόλης μας, θα συμβολίζει πάντοτε τη θέληση των λαών μας για ειρήνη, την έμπρακτη αλληλεγγύη προς όσους την έχουν ανάγκη και πάνω από όλα τα αμοιβαία αισθήματα φιλίας και εκτίμησης», συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις