ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα σε Κυπριακό και Τριμερείς συντόνισαν ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας, επαφές Χριστοδουλίδη στη Ν. Υόρκη

Τα επόμενα βήματα σε Κυπριακό και Τριμερείς συντόνισαν ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας, επαφές Χριστοδουλίδη στη Ν. Υόρκη

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό και με τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού εγκαθιδρύσει με χώρες της ευρύτερης περιοχής συντόνισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης χθες στη Νέα Υόρκη χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και της Κιργιζίας, ενώ αργά το απόγευμα συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, Σεΐχη Ahmed Al-Sabah, οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν την πορεία των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων Κύπρου - Κουβέιτ και, σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα το προσεχές διάστημα. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ- Κουβέιτ, καταλήγοντας στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελές αν η ΕΕ είχε ενεργότερο ρόλο και εμπλοκή στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Προς τούτο, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Σεΐχη Al-Sabah για να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το προσεχές διάστημα για να παραστεί σε πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη, ιστορική Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ομονοουσών χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν από το τέλος του έτους. 
 
Νωρίς το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κιργίζιο ομόλογό του, Ruslan Kazakbaev, με τον οποίο συζήτησαν για το αντίκτυπο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, για τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Κιργιζίας, για τις σχέσεις της ΕΕ με την τελευταία, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας αμφότεροι τη σημασία προσήλωσης και σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.
 
Ακολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Λευκωσίας – Αθηνών, και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, με ζητήματα από την ημερήσια διάταξη ΕΕ, και με τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού εγκαθιδρύσει με χώρες της ευρύτερης περιοχής.   
 
Τέλος, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της ημέρας με συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν ζητήματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος από την παγκόσμια επικαιρότητα, με έμφαση στη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί το πρωί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Παλαιστίνης, Riyad al-Maliki, με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, της Γκάμπια, Mamadou Tangara, και της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.   
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται από την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top