ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με την Υπουργό Ευρώπης ΗΒ

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με την Υπουργό Ευρώπης ΗΒ

Με συνάντηση με τη Υφυπουργό Εξωτερικών του ΗΒ αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον ολοκλήρωσε την Τετάρτη την πενθήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.


Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την κα. Μόρτον για τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά το Κυπριακό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσεχή τριμερή συνάντηση, τη Δευτέρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες αξιώσεις Άγκυρας και Τουρκοκύπριου ηγέτη «περί λύσης δύο κρατών» και «κυριαρχική ισότητα».

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την υφυπουργό για τη θέση αρχών Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. 

Παράλληλα, την ενημέρωσε για την τραγική πτυχή του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, ζητώντας τη συνδρομή του Ην. Βασιλείου ώστε η τουρκική πλευρά να διαθέσει μέσω των αρχείων που έχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τις μετακινήσεις οστών.  

Ο κ. Φωτίου επισήμανε στη συνομιλήτριά του ότι ο πόνος της Ελληνοκύπριας μάνας είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο πόνο της Τουρκοκύπριας μάνας και ότι η τύχη της πλειονότητας των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων έχει διευκρινισθεί.

Η κα Μόρτον δήλωσε ότι το θέμα την αγνοουμένων είναι όντως σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων. Πρόσθετα, η Υπουργός σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει έμπρακτα το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Η κα Μόρτον ενημερώθηκε επίσης από τον Επίτροπο Προεδρίας για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με Κύπριους της διασποράς και οργανώσεις τους, τονίζοντας τη σημασία που διαδραματίζει η ομογένεια, γεγονός που αναγνώρισε και η ίδια.

Αργότερα, μέσω Twitter, η κα Μόρτον εξέφρασε την ευχαρίστησή της για τη συνάντηση. «Μια σπουδαία ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ ΗΒ και Κύπρου εμπλουτίζεται από την κυπριακή διασπορά στο ΗΒ», σχολίασε η Υπουργός Ευρώπης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με την κα Μόρτον, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον Διευθυντή Ευρώπης στο Foreign Office Τζάιλς Πόρτμαν, τον οποίο στο FCDO τον ενημέρωσε για θέματα αρμοδιοτήτων του με ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, αλλά και στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. 

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο Ύπατος Αρμοστής στο Λονδίνο, Ανδρέας Κακουρής και ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, Νικόλας Μανώλη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top