ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για επίσπευση της συζήτησης νομοσχεδίου για εθελοντές πυροσβέστες δεσμεύτηκε η Πρόεδρος της Βουλής

Για επίσπευση της συζήτησης νομοσχεδίου για εθελοντές πυροσβέστες δεσμεύτηκε η Πρόεδρος της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου δεσμεύτηκε για την επίσπευση της συζήτησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στο έργο των εθελοντών πυροσβεστών που εκκρεμεί από το 2019.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Δημητρίου είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους του Εθελοντικού Τμήματος Έκτακτων Αναγκών (ΕΤΕΑ) το οποίο ιδρύθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ) με σκοπό την παροχή βοήθειας σε κρατικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και η Πολιτική Άμυνα.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τέσσερις εκπαιδευτές, όπως και αριθμό έμπειρων δυτών και ναυαγοσωστών, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα και διάσωση στην επιφάνεια και σε βάθος μέχρι και 60 μέτρων και η δεύτερη από δέκα άτομα εκπαιδευμένα στην έρευνα και διάσωση σε ορεινές περιοχές και σε απομάκρυνση ατόμων σε κίνδυνο από κτίρια, τα οποία έχουν τύχει εκπαίδευσης στα πρότυπα της ΕΜΑΚ και έχουν ενταχθεί στο σχέδιο δράσης του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) του στρατού.

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για «το υψίστης σημασίας έργο που το ΕΤΕΑ επιτελεί από το 2007, λαμβάνοντας μέρος αυτοβούλως σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα με πρόσφατα παραδείγματα την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αρακαπά και Ορεινή Λάρνακας και στην Εύβοια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάροντας το πνεύμα προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης των μελών του ΕΤΕΑ, των οποίων η εκπαίδευση στη δασοπυρόσβεση, τη βοήθεια σεισμοπλήκτων και πλημμυροπαθών, στις Πρώτες βοήθειες και γενικά σε πάσης φύσεως ανθρωπιστική βοήθεια και αρωγή γίνεται εθελοντικά, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τον ρόλο του Εξειδικευμένου Εθελοντισμού, στον οποίο εντάσσονται εθελοντές αυτοδύτες, δασοπυροσβέστες και διασώστες, όπως και για ειλημμένη από το 2008 απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για ένταξη των εθελοντών αυτοδυτών, δασοπυροσβεστών και διασωστών σε σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης, απόφαση η οποία όμως παρέμεινε ανενεργή.

Επισημαίνεται ότι δεδομένου ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί από το 2019 κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στο έργο των εθελοντών πυροσβεστών, η Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίσπευση της συζήτησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου και ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάγκη νομοθετικής κάλυψης του πρώτιστου ζητήματος που απασχολεί τον ΠΣΕΚ και που αφορά στην ανάγκη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του όταν αυτά επιχειρούν, στο πλαίσιο δασοπυρόσβεσης ή διάσωσης με έγκριση της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top